Στους πέντε κινδύνους που θα εξακολουθήσουν να προβληματίζουν την Ευρώπη αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg μέσα από πρόσφατο δημοσίευμά του. Ανάμεσα στα ρίσκα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι και η Ελλάδα. Ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται την υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Κομισιόν για τους ρυθμούς ανάπτυξης στο 1,9% φέτος και στο 2,3% το 2019 (έναντι 2,5% και για τα δύο έτη στην έκθεση του Φεβρουαρίου).
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο: «Αυτά δεν είναι καλά νέα για την Αθήνα, η οποία προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές πως μπορεί να σταθεί στα πόδια της καθώς βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο της από το πρόγραμμα σε τρεις μήνες».
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία υφίστανται μεγαλύτερη πίεση απ’ότι υπολογίζονταν, ενώ η βελτίωση στην απασχόληση θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα ώστε να μεταφραστεί σε υψηλότερη κατανάλωση.
Για την Ιταλία, η οποία βρίσκεται κι αυτή στη λίστα με τους κινδύνους που απειλούν την ευημερία της Ευρώπης, ο συντάκτης σχολιάζει την πολιτική αβεβαιότητα η οποία με τη σειρά της προκαλεί αναταραχή στις αγορές.
Η επιδείνωση της βρετανικής οικονομίας είναι ένα ακόμη ζήτημα που η Ευρώπη θα κληθεί να ξεπεράσει. Φέτος η ανάπτυξή της αναμένεται να κινηθεί με ρυθμούς μόλις 1,5% φέτος και να μειωθεί στο 1,2% το 2019. Το θετικό της υπόθεσης, αναφέρει το πρακτορείο, είναι πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας μέχρι το επόμενο έτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά εργασίας.
Τα νέα για την ανάπτυξη της Ισπανίας από την άλλη μπορεί να είναι καλά, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βελτίωσε τις προβλέψεις της, ωστόσο το πρόβλημα προέρχεται από τον προϋπολογισμό. Ο Μαριάνο Ραχόι προσπαθεί να ισορροπήσει τις πιέσεις των Βρυξελλών με τις δικές του πολιτικές ανάγκες, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.
Τέλος, όσον αφορά την αμερικανική οικονομία, με την οποία ολοκληρώνεται το παζλ των κινδύνων που απειλούν την Ευρώπη, προβληματισμό προκαλεί η άκρως επεκτατική δημοσιονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να επιταχύνει τη στροφή της FED σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.