Αυτή είναι η ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο ώσπου να αποπερατωθεί η Sagrada Familia

Η Ουλμ θα μπορεί πάντως να υπερηφανεύεται για πάντα για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν!
Open Image Modal
Εξωτερική άποψη του Ulmer Münster, της ψηλότερης εκκλησίας του κόσμου, στην Ουλμ της Γερμανίας, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Matthias Schrader)
via Associated Press

Το Μίνστερ της Ουλμ στη νότια Γερμανία είναι η ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο. Προς το παρόν, τουλάχιστον.

Τα «πρωτεία» της λουθηρανικής εκκλησίας γοτθικού ρυθμού - που αποπερατώθηκε στις 31 Μαΐου 1890 θα λάβουν τέλος ενδεχομένως το επόμενο έτος όταν αναμένεται να ολοκληρωθεί ο «Πύργος του Ιησού Χριστού» της βασιλικής La Sagrada Familia στην Ισπανία. Με τελικό ύψος περίπου 172.5 μέτρα, η καθολική βασιλική στη Βαρκελώνη θα ξεπεράσει το Μίνστερ της Ουλμ  κατά μόλις 11 περίπου μέτρα.

Ωστόσο η ανέγερση της La Sagrada Familia έχει διαρκέσει ήδη 142 χρόνια και συνεχίζει να μετράει. Η αποπεράτωσή της θα μπορούσε να γίνει το 2026, 100 χρόνια από τον θάνατο του Καταλανού αρχιτέκτονά της, Αντόνι Γκαουδί. Μάλιστα, κατά ειρωνεία της τύχης, όταν η βασιλική φθάσει στο τελικό της ύψος, αυτό θα γίνει χάρη σε έναν σταυρό ύψους 17 μέτρων που κατασκευάστηκε από μια γερμανική εταιρεία!

Πάντως, η Ουλμ θα μπορεί για πάντα να υπηρεφανεύεται για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ο διάσημος φυσικός γεννήθηκε εκεί το 1879 και έζησε στην Ουλμ τους πρώτους 15 μήνες της ζωής του. Η ευρύτερη οικογένειά του παρέμεινε στην πόλη και ο ίδιος επέστρεψε και μάλιστα ανέβηκε στον πύργο της εκκλησίας το 1923.

 

Open Image Modal
Εσωτερική άποψη του Ulmer Münster, της ψηλότερης εκκλησίας του κόσμου, στην Ulm της Γερμανίας, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Matthias Schrader)
via Associated Press

 

Εκτός από ένα βιτρό παράθυρο στο εσωτερικό του Μίνστερ της Ουλμ που απεικονίζει τον Αϊνστάιν και άλλους διάσημους επιστήμονες, ο επικεφαλής επικοινωνίας της τουριστικής επιτροπής της Ουλμ σπεύδει να επισημάνει ότι και η υπόλοιπη πόλη διαθέτει «πολύ υψηλή πυκνότητα τέχνης και πολιτισμού».

«Μπορούμε να εμπνεύσουμε τους επισκέπτες που έρχονται εδώ ακόμη και όταν δεν έχουμε πλέον την υψηλότερη εκκλησία στον κόσμο, αλλά μόνο τη δεύτερη υψηλότερη», δήλωσε ο Dirk Homburg.

Open Image Modal
Εσωτερική άποψη του Ulmer Münster, της ψηλότερης εκκλησίας του κόσμου, στην Ulm της Γερμανίας, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Matthias Schrader)
via Associated Press

Η ιστορία του Μίνστερ της Ουλμ χρονολογείται από το 1377, όταν οι πολίτες της Ουλμ αποφάσισαν να κατεδαφίσουν την παλιά ενοριακή τους εκκλησία. Η εκκλησία βρισκόταν έξω από τις πύλες της πόλης και αποτελούσε ευάλωτο σημείο για τους πιστούς κατά τη διάρκεια των συχνών πολέμων του Μεσαίωνα. Οι κάτοικοι επέλεξαν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι την ανέγερση ενός νέου καθεδρικού ναού στο κέντρο της πόλης και αποφάσισαν να έχει την υψηλότερη κορυφή στον κόσμο.

Open Image Modal
Εξωτερική άποψη του Ulmer Münster, της ψηλότερης εκκλησίας του κόσμου, στην Ulm της Γερμανίας, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Matthias Schrader)
via Associated Press

 

Η κατασκευή διακόπηκε το 1543, όταν, στον απόηχο της προτεσταντικής μεταρρύθμισης, οι άρχοντες της πόλης αποφάσισαν να σταματήσουν τις εργασίες εν μέσω πολιτικών και οικονομικών αναταραχών. Η οικοδόμηση συνεχίστηκε το 1844 και στις 31 Μαΐου 1890 η εκκλησία είχε ολοκληρωθεί.

Open Image Modal
Εσωτερική άποψη του Ulmer Münster, της ψηλότερης εκκλησίας του κόσμου, στην Ulm της Γερμανίας, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Matthias Schrader)
via Associated Press

Φτάνοντας σε ύψος ρεκόρ τα 161.5 μέτρα, το Μίνστερ της Ουλμ χτίστηκε σκόπιμα για να είναι ψηλότερο από τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας στη βορειοδυτική Γερμανία - ο οποίος έφτασε τα 157 μέτρα το 1880.

Open Image Modal
Άνθρωποι που ταξιδεύουν φωτογραφίζουν τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, στην Κολωνία της Γερμανίας, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Martin Meissner)
via Associated Press

Παρόλο που η Ουλμ ισοπεδώθηκε από βομβαρδισμό κατά το τέλος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου το 1944, η εκκλησία παρέμεινε όρθια. Ομως η ηλικία του Μίνστερ της Ουλμ, καθώς και οι καιρικές επιπτώσεις αλλά και περίπου 1 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, σημαίνουν ότι οι κατασκευές και οι αποκαταστάσεις γίνονται διαρκώς εν μέσω του τουρισμού και των θρησκευτικών λειτουργιών.

Open Image Modal
02 Ιουλίου 2024: Ο Ιησούς θα ήταν ακτιβιστής του κλίματος;" στην πρόσοψη του ιερού ναού της Ουλμ. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές του κλίματος, το πανό έχει μέγεθος 100 τετραγωνικά μέτρα και κρέμεται στην πρόσοψη του Ulm Minster - της εκκλησίας με τον υψηλότερο πύργο εκκλησίας στον κόσμο. Φωτ: Ralf Zwiebler/dpa (Photo by Ralf Zwiebler/picture alliance via Getty Images)
picture alliance via Getty Images

Για παράδειγμα, οι επισκέπτες μπορούν σήμερα να ανέβουν 560 σκάλες για να φτάσουν στην πλατφόρμα θέασης στα 102 μέτρα. Η πλατφόρμα στα 142 μέτρα (768 σκαλοπάτια) είναι κλειστή λόγω επισκευών στο κλιμακοστάσιο.

Ο ελληνικής καταγωγής Χρήστος Καλοκαιρινός, γεννημένος στην Ουλμ, δεν ενοχλείται από τη διαφαινόμενη απώλεια του ρεκόρ ύψους.

«Υπάρχουν τόσα άλλα ωραία πράγματα στο Μίνστερ που το ρεκόρ δεν είναι πραγματικά τόσο σημαντικό», είπε. «Νομίζω ότι και οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται έτσι. Αλλά φυσικά ήταν επίσης ωραίο να καυχιέμαι κάπως για το γεγονός ότι έχουμε τον ψηλότερο πύργο εκκλησίας - επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν απαραίτητα την Ουλμ γι ′ αυτό».

Open Image Modal
Το Μίνστερ της Ουλμ, Ulmer Muenster, είναι μια λουθηρανική εκκλησία που βρίσκεται στην Ουλμ της Γερμανίας, 1880, ιστορική απεικόνιση, ξυλογραφία. (Photo by: Bildagentur-online/Universal Images Group via Getty Images)
Bildagentur-online via Getty Images