... Ας ρίξουμε μια ματιά στα ποσοστά αυτισμού και γιατί αυξάνονται:
Τι είναι ο αυτισμός;
Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή αναπηρία που προκαλείται από διαφορές στον εγκέφαλο (των συγκεκριμένων ατόμων σε σχέση με τα υπόλοιπα άτομα) . Υπάρχουν πολλά πιθανά συμπτώματα, πολλά από τα οποία επικαλύπτονται με άλλες διαγνώσεις. Μπορούν να περιλαμβάνουν καθυστερήσεις στην ομιλία και τη μάθηση, κοινωνική και συναισθηματική απόσυρση και μια ασυνήθιστη ανάγκη για ρουτίνα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γενετική μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο.
Ποιο είναι το ποσοστό αυτισμού μεταξύ των παιδιών των ΗΠΑ;
Μεταξύ όλων των 8χρονων των ΗΠΑ, 1 στους 36 είχε αυτισμό το 2020. Αυτό ισχύει σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Και είναι υψηλότερο από το ποσοστό 1 στους 44 που είχε σημειωθεί δύο χρόνια νωρίτερα.
Στην Ελλάδα η συχνότητα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού φαίνεται να είναι σύμφωνη με τον παγκόσμιο επιπολασμό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας [23], που είναι σχεδόν 1 στα 100 παιδιά σύμφωνα με έρευνα του 2021.
Γιατί το ποσοστό του αυτισμού αυξάνεται;
Δεν υπάρχουν αιματολογικές ή βιολογικές εξετάσεις για τον αυτισμό. Αναγνωρίζεται βάσει της συμπεριφοράς ενός παιδιού.
Για δεκαετίες, η διάγνωση δινόταν μόνο σε παιδιά με σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας ή κοινωνικοποίησης και σε παιδιά με ασυνήθιστες, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Αλλά πριν από περίπου 30 χρόνια, ο όρος στενογραφήθηκε για μια ομάδα ηπιότερων σχετικών καταστάσεων γνωστών ως «διαταραχές του φάσματος του αυτισμού».
«Το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης τις τελευταίες δεκαετίες έχει να κάνει με παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν σχετικά ήπια εικόνα, οπότε ίσως στο παρελθόν δεν θα το λέγαμε αυτισμό», εξηγεί η Μωρήν Ντέρκιν, καθηγήτρια επιστημών υγείας πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.
Με βελτιωμένες υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου αλλά και γύρω από τον αυτισμό, η διάγνωση γίνεται όλο και περισσότερο σε μικρότερες ηλικίες.
Ο αυτισμός έχει κάποια σχέση με τα εμβόλια;
Όχι. Οι επιστήμονες έχουν αποκλείσει τη σχέση μεταξύ των εμβολίων και του αυτισμού, μια θεωρία που προέκυψε από παραποιημένες πληροφορίες σε μια εργασία του 1998 που αργότερα ανακλήθηκε από το ιατρικό περιοδικό που τη δημοσίευσε.
Επανειλημμένες επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό δεν έχουν βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια γενικά ή αυτά με θιμεροσάλη προκαλούν αυτισμό. Αυτό το συντηρητικό έχει αφαιρεθεί από τους συνήθεις παιδικούς εμβολιασμούς. Ενώ παραμένει σε ορισμένα εμβόλια γρίπης, υπάρχουν εκδόσεις χωρίς θιμεροσάλη.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αποκαλεί τα εμβόλια «μία από τις σημαντικότερες ιατρικές καινοτομίες της εποχής μας»...
Με πληροφορίες από: AP