Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα να κάνουμε στη δουλειά όταν χτυπά η μεσημεριανή νύστα

Ο μύθος που καταρρίπτεται σχετικά την δύσκολα διαχειρίσιμη υπνηλία - τουλάχιστον στον εργασιακό μας χώρο.
Open Image Modal
lakshmiprasad S via Getty Images
Δεν είναι ασυνήθιστο μετά το μεσημεριανό να μας πιάσει νύστα την ώρα που εργαζόμαστε

Έχουμε γράψει στο παρελθόν στη HuffPost UK  το γιατί να μένουμε στο κρεβάτι όταν δεν μπορούμε να ξανακοιμηθούμε το βράδυ μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό.

Αλλά τι γίνεται με εκείνους από εμάς (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου) που είμαστε επιρρεπείς σε μια μεσημεριανή ... «πτώση»;

Ο δρ Χανς Φον Ντόνγκεν, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ύπνου και Απόδοσης στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, είπε στο SELF ότι παρά τις κοινές πεποιθήσεις, η υπνηλία γύρω στις 3 το μεσημέρι πιθανότατα δεν συμβαίνει χάρη στην κατανάλωση μεσημεριανού γεύματος.

Για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι σχετίζεται με την κατανάλωση φαγητού, ανέφερε. 

Αλλά φαίνεται να οφείλεται σε ένα κενό μεταξύ δυο κιρκάδιων ρυθμών όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά.

Σε ιδανική περίπτωση, θα μπορούσαμε να το καταπολεμήσουμε με αρκετό ύπνο. Αλλά «είναι μια ψευδαίσθηση το ότι μπορούμε πραγματικά να το πετύχουμε αυτό στη σημερινή κοινωνία», λέει ο δρ Φον Ντόνγκεν.

Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε; 

Ο δρ Φον Ντόνγκεν ανέφερε στο SELF ότι το να μένουμε καθισμένοι στο γραφείο μας είναι ένας σίγουρος τρόπος για να νιώσουμε βαθύτερη υπνηλία...

Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ συμφωνεί, αναφέροντας: «Ένας καλός τρόπος για να καταπολεμήσουμε την κούραση κατά τη διάρκεια αυτής της μεσημεριανής πτώσης της ενέργειάς μας είναι να κάνουμε κάποιες διατάσεις… Ή μια γρήγορη βόλτα γύρω από το τετράγωνο».

Μιλώντας στο Harvard Business Review, η Κάρσον Τέιτ, συγγραφέας του Work Simply: Embracing the Power of Your Personal Productivity Style, είπε: «Ας το εφαρμόσουμε μόνο 10 λεπτά και η ενέργεια και η εστίαση θα είναι πολύ πιο ισχυρές μετά».

Κάποιες άλλες συμβουλές; 

Ο ιστότοπος του Harvard Health λέει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μας ενθουσιάσει, αλλά προσθέτει ότι η κατανάλωση του μετά τις 14:00 μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας – οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο.

«Ας μην συνηθίσουμε να βγαίνουμε για καφέ στις 3 η ώρα», ανέφερε στο Harvard Business Review ο Κρίστοφερ Μπαρνς, επίκουρος καθηγητής διαχείρισης στο Foster School of Business του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Το ποτό, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η αφυδάτωση είναι βέβαιο ότι θα εντείνουν την «πτώση» βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, αναφέρει το Harvard Health.

Η κοινωνικοποίηση ή η συζήτηση με έναν φίλο ή συνάδελφο μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος της κούρασης, προσθέτουν.