Υπάρχουν λίγα πράγματα τόσο παραδεισένια όσο το να σκαρφαλώνουμε σε ένα ζεστό, βελούδινο κρεβάτι ξενοδοχείου μετά από μια κουραστική μέρα ταξιδιού.
Ωστόσο, προτού παραγγείλουμε φαγητό από την υπηρεσία δωματίου και βουτήξετε σε μια επανάληψη του “Law & Order: SVU” ή αμέσως ολοκληρώσετε, υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Στην πραγματικότητα, είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε μόλις μπείτε στο δωμάτιό μας:
Να ελέγξουμε για κοριούς.
«Έχω δύο πολύ καλούς φίλους που έχουν βρει κοριούς σε ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη στο παρελθόν», μας είπε η Senior Editor της HuffPost, Καρολίν Caroline Μπολόνια — ο Ρατζ Πουντζάμπι και ο Νόα Μίχελσον, συν-παρουσιαστές του «Am I Doing It Wrong;» της HuffPost. podcast.
Τα μικροσκοπικά πλάσματα, που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα ενώ κοιμόμαστε, είναι «περίπου στο μέγεθος ενός σπόρου μήλου» και «αρκετά μεγάλα για να φαίνονται εύκολα, αλλά συχνά κρύβονται σε ρωγμές σε έπιπλα, δάπεδα ή τοίχους», σύμφωνα με ένα οδηγό του Υπουργείου Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης για να ανακαλύψουμε τους κοριούς στα ξενοδοχεία. Τα έντομα συχνά φθάνουν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου μέσα τη βαλίτσα ενός επισκέπτη ή μέσα τα ρούχα του και στη συνέχεια συνεχίζουν να ευδοκιμούν εκεί «τσιμπολογώντας» νέους, ανυποψίαστους ταξιδιώτες.
Το Παρίσι έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι, όταν πολλά ξενοδοχεία φέρεται να είχαν μολυνθεί από κοριούς, αλλά η πόλη του φωτός σίγουρα δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οκτώ στα 10 ξενοδοχεία είχαν αντιμετωπίσει τα παράσιτα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
«Δεν έχει σημασία πόσο ωραίο είναι το ξενοδοχείο – δεν τους ελκύει η βρωμιά», σημείωσε η Μπολόνια. Οι κοριοί έλκονται από τη «ζεστασιά, το αίμα και το διοξείδιο του άνθρακα» - όλα αυτά παρέχονται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρωπο, οπότε ανεξάρτητα από το πόσο καλά αξιολογημένο ή πολυτελές μπορεί να είναι ένα ξενοδοχείο, θα μπορούσε να είναι ένα καταφύγιο για αυτούς.
Εάν δεν θέλουμε να καταλήξουμε να γίνουμε το επόμενο γεύμα ενός κοριού - ή ενδεχομένως να τους φέρουμε στο σπίτι στις αποσκευές μας - ας αφιερώσουμε τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα (που θα βρεθούμε) στο δωμάτιό μας κάνοντας μια «σάρωση» οποιασδήποτε περιοχής όπου μπορεί να κρύβονται.
«Τους αρέσουν οι ταπετσαρίες (επενδύσεις) — κι ας κοιτάξουμε τα σεντόνια», εξηγεί η Μπολόνια. «Απλώς ας αφαιρέσουμε τα σεντόνια σε μια από τις γωνίες του κρεβατιού, κι ας κοιτάξουμε τις ραφές του στρώματος... απλώς ας ελέγξουμε. Ας ελέγξουμε ο,τιδήποτε έχει ταπετσαρία (επένδυση). Ας κοιτάξουμε καλά το κεφαλάρι. Ας κοιτάξουμε καλά τις καρέκλες. Κι αν δεν βλέπουμε τίποτα, πιθανότατα τα πράγματα να είναι εντελώς οκ».
Παρ′ όλα αυτά, αν ακόμα έχουμε ανησυχίες, ιδού μερικά ακόμα βήματα που μπορούμε να κάνουμε:
«Οι άνθρωποι που είναι πραγματικά προσεκτικοί - όπως οι φίλοι μου που βρήκαν κοριούς - τοποθετούν τη βαλίτσα τους στην ... μπανιέρα, κι απλά ποτέ πάνω σε ταπετσαρία», λέει ώστε αν υπάρχουν κοριοί στο δωμάτιο να μην μπουν εκεί μέσα. «Τα περισσότερα δωμάτια ξενοδοχείων έχουν μοκέτα, κι έτσι ας μην τοποθετήσουμε την βαλίτσα μας πάνω στην μοκέτα».
«Μερικοί άνθρωποι ταξιδεύουν με πλαστικές σακούλες σκουπιδιών», είπε η Μπολόνια. «Βάζεις το πλαστικό γύρω και μετά βάζεις τη βαλίτσα σου πάνω του, γιατί οι κοριοί δεν συχνάζουν σε πλαστικά».
Εάν εντοπίσουμε κοριούς στο δωμάτιο, ας ειδοποιήσουμε αμέσως τη διεύθυνση του ξενοδοχείου.
«Αν αποφασίσουμε ότι δεν θέλουμε να φύγουμε από το ξενοδοχείο αλλά θέλουμε να αλλάξουμε δωμάτιο, ας μην μετακομίσουμε σε διπλανό δωμάτιο γιατί είναι πιθανό να έχουμε το ίδιο πρόβλημα», προειδοποίησε η Μπολόνια.