Η Ιαπωνία πρόκειται να ξεκινήσει τη ρίψη επεξεργασμένων υδάτων που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο τόνους και που που στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν στο κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, την Πέμπτη 24 Αυγούστου, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες για να ολοκληρωθεί.
Το νερό έχει φιλτραριστεί μετά από μόλυνση που προήλθε από την επαφή του με ράβδους καυσίμου όταν ο πυρηνικός αντιδραστήρας καταστράφηκε από το σεισμό του 2011.
Οι δεξαμενές περιέχουν αυτή τη στιγμή περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνους ραδιενεργού νερού- ποσότητα που είναι αρκετή για να γεμίσει 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Παρακάτω εξηγείται η διαδικασία που ακολουθεί η Εταιρία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκυο (Τepco) για την εφαρμογή του σχεδίου.
Απελευθέρωση νερού
Η Tepco έχει φιλτράρει το μολυσμένο νερό προκειμένου να αφαιρέσει τα ισότοπα κι έχει αφήσει μόνο το τρίτιο, ένα ραδιενεργές ισότοπο του υδρογόνου που είναι γενικά δύσκολο να απομονωθεί. Αυτό που θα κάνει είναι να αραιώσει το νερό μέχρι τα επίπεδα τριτίου να πέσουν κάτω από το όριο που ορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου να προχωρήσει στη ρίψη του νερού στον ωκεανό από την πλευρά της ακτής.
Η απελευθέρωση νερού που περιέχει τρίτιο από τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο είναι κάτι συνηθισμένο και οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν το παραπάνω σχέδιο διαχείρισης του νερού της Φουκοσίμα.
Το τρίτιο θεωρείται σχετικά αβλαβές διότι η ακτινοβολία του δεν είναι ιδιαίτερα ικανή να διεισδύσει στο ανθρώπινο δέρμα. Ωστόσο αν αυτό συμβεί, αυξάνει το ρίσκο πρόκλησης καρκίνου, σύμφωνα με άρθρο του 2014 από το Scientific American.
Η ρίψη του νερού θα πάρει δεκαετίες για να ολοκληρωθεί, με τη διαδικασία φιλτραρίσματος και αραίωσης, παράλληλα με την προγραμματισμένη απόσυρση της εργοστασιακής μονάδας.
Ασφάλεια
Η Ιαπωνία καθώς και επιστημονικοί οργανισμοί λένε ότι η απελευθέρωση του νερού είναι ασφαλής, αλλά περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι πιθανές συνέπειες δεν έχουν μελετηθεί. Η Ιαπωνία τονίζει ακόμη την αναγκαιότητα να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, γιατί οι δεξαμενές νερού έχουν γεμίσει.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), που είναι αρμόδια για την επίβλεψη της πυρηνικής ενέργεια στα Ηνωμένα Εθνη, έδωσε το πράσινο φως στο σχέδιο τον Ιούλιο, λέγοντας ότι πληρεί τις διεθνείς προδιαγραφές και χαρακτηρίζοντας τις πιθανές συνέπειες σε ανθρώπους και περιβάλλον «αμελητέες».
Η Greenpeace δήλωσε την Τρίτη 22 Αυγούστου, πως το ρίσκο της ραδιενέργειας δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς και πως οι βιολογικές συνέπειες από το τρίτιο, τον άνθρακα -14, το στρόντιο -90 και το ιώδιο -129 που θα απελευθερωθούν μαζί με το νερό «έχουν αγνοηθεί».
Απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από Κίνα και Ρωσία, η Ιαπωνία διαβεβαίωσε ότι τα επίπεδα τριτίου στο νερό θα είναι κάτω από τα όρια που καθιστούν μη ασφαλή την πόση του νερού.
«Παρεπιπτόντως, δεν αποτελεί πρακτική καμιάς χώρας να πίνει το νερό που απορρίπτεται από πυρηνικές εγκαταστάσεις», δήλωσε η αποστολή της Ιαπωνίας στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.
Η κυβέρνηση θα λάβει «τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης αναστολής της ρίψης», εάν εμφανιστούν ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργών υλικών», όπως αναφέρεται σε έγγραφο.
Η αντιδράσεις αλιευτικών συλλόγων και γειτονικών χωρών
Η Tepco συνεργάζεται με αλιευτικές κοινότητες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και προωθεί τη γεωργία, την αλιεία και τα δασικά προϊόντα σε καταστήματα και εστιατόρια για να μειώσει την ενδεχόμενη ζημία στη φήμη της παραγωγής στην περιοχή.
Αλιευτικοί σύλλογοι στη Φουκουσίμα είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους απέναντι στην κυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με την ρίψη του ραδιενεργού νερού, υποστηρίζοντας ότι θα αναιρούσε τη δουλειά που έχουν κάνει για να αποκαταστήσουν την πληγείσα φήμη τους.
Ο Μασανόμπου Σακαμότο, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Ενώσεων Αλιείας, δήλωσε ότι η ομάδα κατανοεί πως η ρίψη του νερού θα μπορούσε να επιστημονικά αποδεδειγμένα ασφαλής, ωστόσο εξακολουθεί να φοβάται πως κάτι τέτοιο θα βλάψει τη φήμη τους.
Γειτονικές χώρες έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους, με την Κίνα να είναι η πιο έντονη στις αντιδράσεις της, αποκαλώντας το σχέδιο της Ιαπωνίας ανεύθυνο, μη αποδεκτό και μονόπλευρο. Να σημειωθεί πως η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας θαλασσινών από την Ιαπωνία.
Πολύ γρήγορα μετά το τσουνάμι και το σεισμό του 2011, που κατέστρεψε την εργοστασιακή μονάδα της Φουκουσίμα, η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές φαγητού και γεωργικών προϊόντων από 5 ιαπωνικούς νομούς, μέτρο που αργότερα επεκτάθηκε και πλέον αφορά τους 10 από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας.
Οι τελευταίοι περιορισμοί στις εισαγωγές επιβλήθηκαν τον Ιούλιο, μετά την αποδοχή του σχεδίου της ρίψης επεξεργασμένων υδάτων από την IAEA.
(Πηγή: Reuters)