Έχουμε γράψει στο παρελθόν στη HuffPost UK για το πώς το χρώμα της ούρησής μας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία μας.
Και σύμφωνα με τους ειδικούς, το πόσο διαρκεί μπορεί επίσης να αποκαλύψει πιθανά προβλήματα της ουροδόχου κύστης.
Μιλώντας στην Washington Post, ο Στήβεν Φρίλαντ καθηγητής ουρολογίας στο Cedars-Sinai Medical Center, συμβούλεψε ότι μια μέση ούρηση δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από μισό λεπτό.
«Από τη στιγμή που ξεκινάμε και μας παίρνει ένα λεπτό να αδειάσουμε την κύστη μας, αυτό είναι πρόβλημα. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, η δρ Τζάνις Μίλερ, νοσοκόμα πίσω από τον ιστότοπο MyConfidentBladder.com το συγκριμένο διάστημα το τοποθετεί σε ακόμη πιο στενά όρια, στα 20 δευτερόλεπτα.
Γιατί, όμως, έχει σημασία ο χρόνος ούρησης;
Περιέργως, τα περισσότερα θηλαστικά – ανεξαρτήτως μεγέθους, εφόσον είναι πάνω από 3 κιλά – χρειάζονται λίγο-πολύ ακριβώς 21 δευτερόλεπτα για να ουρήσουν, λόγω της βαρύτητας και ενός φαινομένου που ονομάζεται «βαρέλι του Πασκάλ» (“Pascal’s Barrel”).
Το να κάνουμε τακτικά πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που αναφέραμε για να ουρήσουμε μπορεί να σημαίνει ότι πίνουμε πολύ νερό, ότι δεν κάνουμε αρκετά διαλείμματα ή ακόμα και ότι κουράζουμε υπερβολικά την ουροδόχο κύστη μας, λέει η δρ Μίλερ.
Εάν, για παράδειγμα, συνηθίσουμε να «κρατάμε» υπερβολικά τα ούρα μας, μπορεί να συμβεί μια κατάσταση που μερικές φορές αποκαλείται «ουροδόχος κύστη» (“nurse’s bladder”) ή «κύστη του δασκάλου» (“teacher’s bladder”), λέει η ουρολόγος Νικόλ Άιζενμπράουν, MD στο Well + Good.
Σε αυτό το σημείο, ο εγκέφαλός μας γίνεται λιγότερο ικανός να λάβει τα σημάδια πληρότητας από την ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα να την αδειάζουμε λιγότερο συχνά από όσο θα έπρεπε.
«Η κύστη μας γίνεται ελαφρώς μεγαλύτερη, μετά ελαφρώς μεγαλύτερη και ακόμα ελαφρώς μεγαλύτερη», εξήγησε. Βραχυπρόθεσμα, αυτό μπορεί να κάνει τις συνεδρίες ούρησης πολύωρες – και με την πάροδο του χρόνου να κάνει την ουροδόχο κύστη μας πιο αδύναμη.
Οι ασυνήθιστες συνήθειες ούρησης μπορούν επίσης μερικές φορές να αποκαλύψουν άλλες καταστάσεις, όπως διαβήτη, νευρολογικές διαταραχές ή προβλήματα με τον προστάτη, αποκάλυψε η Washington Post.
Πότε πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια;
Το να ουρούμε για περισσότερη ώρα απ′ όσο αναφέρθηκε δεν είναι πολύ ανησυχητικό.
Αλλά αν περνάμε τακτικά πολύ χρόνο στην τουαλέτα και δεν είμαστε σίγουροι για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, ή εάν (η λειτουργία της ούρησης) παρεμβαίνει κι αλλάζει την καθημερινότητά μας, κι επίσης αν έχουμε κι άλλα προβλήματα που μας ανησυχούν σχετικά με τα ούρα μας, θα ήταν μια καλή ιδέα να τα συζητήσουμε με το γιατρό μας.
Η Mayo Clinic προσθέτει ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσουμε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Αίμα στα ούρα
- Κόκκινα ή σκούρα καφέ ούρα
- Πόνος όταν ουρούμε
- Πόνος στο πλάι, στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στη βουβωνική χώρα
- Δυσκολία στην ούρηση ή στο να αδειάσουμε την ουροδόχο κύστη μας.
- Έντονη επιθυμία για ούρηση.
- Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης.
- Πυρετός