Αυτός είναι τελικά ο λόγος που τα μαλλιά μας δεν μακραίνουν ακόμα και αν τα κάνουμε όλα σωστά

Ειδικοί στον τομέα της μεταμόσχευσης και της ανάπτυξης των τριχών εξηγούν. Ας τους ακούσουμε και δεν θα βγούμε χαμένοι.
Open Image Modal
bymuratdeniz via Getty Images
Πρώτα απ' όλα πρέπει να γνωρίζουμε πώς ακριβώς μακραίνουν τα μαλλιά.

Επιμέλεια: Μπαρμπιλένα Τριανταφύλλου

Πειραματιζόμαστε με έλαια, πηγαίνουμε τακτικά στο κομμωτήριο, φροντίζουμε να μην κάνουμε υπερβολικό styling. Και τότε γιατί τα μαλλιά μας δεν μακραίνουν όπως άλλων ανθρώπων γύρω μας; Αυτή αποτελεί μια κοινή απορία πολλών από εμάς. Κυρίως γυναικών. Κορυφαίοι γιατροί που ειδικεύονται στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μαλλιών έχουν την απάντηση. 

Πρώτα-πρώτα πρέπει να καταλάβουμε πώς μακραίνουν τα μαλλιά

Ο δρ Ρος Κόπελμαν, χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών, προειδοποιεί ότι «πρόκειται για μια απάντηση που απογοητεύει πολλούς ανθρώπους και εξαρτάται από το πώς αναπτύσσεται η τρίχα, καθώς και τους παράγοντες που ελέγχουν την ανάπτυξή της. Διότι ακόμα κι αν οι τρίχες φαίνεται να ξεφυτρώνουν από το κεφάλι μας μαγικά, η ανάπτυξη τους περιλαμβάνει μια πολύπλοκη διαδικασία τεσσάρων σταδίων».

1. Η πρώτη φάση, η φάση της ενεργού ανάπτυξης, είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια και η πιο σημαντική. Ο δρ Ζαφέρ Κετίνκαβα, χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών στην EsteNove, εξηγεί ότι η ενεργός ανάπτυξη των μαλλιών ξεκινά από μικρές δομές, που ονομάζονται τριχοθυλάκια ή θύλακες. Οι θύλακες κρύβονται κάτω από το δέρμα, ενώ στη βάση κάθε θύλακα βρίσκεται ένας βολβός τρίχας. Και καθώς τα κύτταρα στον βολβό της τρίχας πολλαπλασιάζονται, ωθούνται προς τα πάνω μέσω του θύλακα. Στη συνέχεια σκληραίνουν, σχηματίζοντας τις τρίχες, που αποτελούνται από μια πρωτεΐνη γνωστή ως κερατίνη.

2. Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία, τα μαλλιά εισέρχονται στη φάση της μετάβασης, κατά την οποία η τρίχα σταματά να αναπτύσσεται και ο θύλακας συρρικνώνεται.

3. Ακολουθεί η φάση της ανάπαυσης, όταν τα μαλλιά ετοιμάζονται σταδιακά να πέσουν. Αυτό το «σταδιακά» έχει μεγάλη σημασία.

4. Τέλος, τα μαλλιά εισέρχονται στην εξωγενή φάση όπου πέφτουν, ανοίγοντας χώρο για την ανάπτυξη νέων τριχών.

Τα μαλλιά μας περνούν ασταμάτητα από αυτές τις 4 φάσεις. Αλλά ευτυχώς, κάθε τρίχα λειτουργεί με τον δικό της ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό είναι που μας προφυλάσσει από το να χάσουμε όλα τα μας μαλλιά ταυτόχρονα.

«Ας το σκεφτούμε το σαν μια κλιμακωτή σκυταλοδρομία, όπου κάθε τρίχα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο, επιτρέποντάς μας να διατηρήσουμε την κόμμωσή μας», μας προτρέπει ο Κόπελμαν. «Και το πόσο μάκρος θα αγγίξουν τα μαλλιά μας εξαρτάται ολοκληρωτικά από την πρώτη φάση, της ενεργού ανάπτυξης ή αλλιώς της αναγέννησης. Ανά πάσα στιγμή, το 85-90% των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής μας είναι σε φάση αναγέννησης. Και όσο μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο προσφέρεται στις τρίχες μας στο στάδιο της αναγέννησης, τόσο μακρύτερη θα γίνει η κάθε τρίχα.», συμπληρώνει ο ειδικός.

Open Image Modal
ART4STOCK/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images
Ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας σε μια εικόνα.

Και τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ότι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι δεν μπορούμε με τίποτα να αποκτήσουμε μαλλιά μέχρι τη μέση, είναι ότι η διάρκεια της φάσης αναγέννησης ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Αυτή η φάση διαρκεί συνήθως από δύο έως επτά χρόνια. Το πόσο διαρκεί η φάση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με την γενετική να θεωρείται ο πιο σημαντικός. Οπότε, με απλά λόγια, τελικά είναι το DNA μας που υπαγορεύει το μήκος και τον ρυθμό ανάπτυξης των μαλλιών μας.

Το εθνικό υπόβαθρο επηρεάζει επίσης τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης των μαλλιών. Για παράδειγμα, τα άτομα ασιατικής καταγωγής έχουν συχνά μεγαλύτερη φάση ενεργού ανάπτυξης και μαλλιά τους αναπτύσσονται πιο γρήγορα σε σύγκριση με ανθρώπους αφρικανικής ή καυκάσιας καταγωγής».

Κατά τη φάση της αναγέννησης, κάθε τρίχα μακραίνει κατά περίπου ένα εκατοστό το μήνα. Οπότε, όσοι διανύουν φάσεις αναγέννησης που διαρκούν για παράδειγμα δύο χρόνια είναι σε θέση να αναπτύξουν τρίχες που φτάνουν περίπου τα 25 εκατοστά, προτού πέσουν και αντικατασταθούν από νέες τρίχες. Αλλά για όσους διανύουν επταετή φάση αναγέννησης, οι τρίχες τους μπορούν σε μάκρος να αγγίξουν μέχρι και τα 85 εκατοστά.

«Αν σε ό,τι αφορά τον δικό μας οργανισμό, η φάση της αναγέννησης είναι σύντομη, αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά μας θα φτάσουν στο μέγιστο μήκος τους πιο γρήγορα και ότι - φυσικά - θα πέφτουν και νωρίτερα», εξηγεί ο Κόπελμαν για να το καταλάβουμε. Άρα, όσοι έχουμε στη διάθεσή μας μικρότερες φάσεις αναγέννησης δεν θα καταφέρουμε να μακρύνουμε τα μαλλιά μας σε υπερβολικό βαθμό. Ανεξάρτητα από το πόσο τα περιποιούμαστε και τα φροντίζουμε.

Ο παράγοντας της ηλικίας

Η ηλικία είναι ακόμη ένας παράγοντας που επηρεάζει τη διάρκεια της ενεργού ανάπτυξης. Για πολλούς από εμάς, με άλλα λόγια, το στάδιο της αναγέννησης συρρικνώνεται σε διάρκεια καθώς μεγαλώνουμε. Άρα, όσοι και όσες από τη νεαρή ηλικία αδυνατούσαμε να μακρύνουμε τα μαλλιά μας, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει προς το καλύτερο καθώς περνούν τα χρόνια.

Ορμονικά ζητήματα

Επιπλέον, οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης, μπορούν να παρατείνουν ή να συντομεύσουν τη φάση της αναγέννησης. Το ίδιο και οι παθήσεις που σχετίζονται με τον θυρεοειδή.

Μπορούμε να βοηθήσουμε κάπως την κατάσταση εμείς οι ίδιοι;

Το πόσο μάκρος μπορούν να αποκτήσουν τα μαλλιά μας οφείλεται κυρίως σε γενετικούς παράγοντες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε όσοι έχουμε μικρότερη φάση αναγέννησης και θέλουμε πιο μακριά μαλλιά. 

Η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια να μακρύνουμε τα μαλλιά μας. Διατηρούμε λοιπόν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες όπως αυτές του συμπλέγματος Β, C, D και E, και μέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και βιοτίνη. Πώς; Kαταναλώνοντας τροφές όπως αυγά, ψάρια, φυλλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

  • Φροντίζουμε για την προσωπική μας καθαριότητα και υγιεινή

Τα μαλλιά μακραίνουν καλύτερα όταν το τριχωτό της κεφαλής είναι καθαρό, ενυδατωμένο και απαλλαγμένο από φλεγμονές. Οπότε πλένουμε τακτικά τα μαλλιά μας και αποφεύγουμε σκληρά σαμπουάν με έντονα αρώματα και χημικά.

  • Κάνουμε απαλό μασάζ

Το απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την παροχή θρεπτικών ουσιών στους θύλακες των τριχών.

Τα υψηλά επίπεδα στρες συντομεύσουν τη φάση της αναγέννησης και προκαλούν απώλεια των μαλλιών. Η πρακτική της γιόγκα ή του διαλογισμού και η τακτική άσκηση μπορούν ωστόσο να βοηθήσουν στη μείωση του στρες.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, τα μαλλιά μας φτάνουν από το φυσικό τους ως ένα συγκεκριμένο μάκρος. Εμείς οφείλουμε απλά να τα προσέχουμε και να τα αποδεχόμαστε. Όπως τα πάντα επάνω μας άλλωστε.