Αυξάνονται οι εκκλήσεις σε ΕΕ και ΗΠΑ για «δικαίωμα στην επισκευή» συσκευών

Τι κανόνες προωθούνται
|
Open Image Modal
Kerkez via Getty Images

Αυξάνονται και ενισχύονται οι εκκλήσεις σε ΕΕ και ΗΠΑ υπέρ ενός «δικαιώματος στην επισκευή» συσκευών, καθώς φαίνεται πως είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που έχουν κουραστεί από το φαινόμενο οι συσκευές τους να «παραδίδουν πνεύμα» λίγο μετά την εκπνοή της εγγύησης, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επισκευής σε λογικό κόστος ή αντικατάστασής τους- με αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό σε αγορά καινούριας, κάτι που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Το «δικαίωμα στην επισκευή», σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, φαίνεται να πλησιάζει χάρη σε μια σειρά προτάσεων από Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, βάσει των οποίων οι κατασκευαστές θα πρέπει να κατασκευάζουν συσκευές που διαρκούν περισσότερο και η επισκευή των οποίων είναι ευκολότερη. Ειδικότερα, οι προτάσεις αυτές αφορούν στον φωτισμό, σε τηλεοράσεις και σε μεγάλες οικιακές συσκευές.

Τουλάχιστον 18 πολιτείες των ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο θέσπισης παρόμοιων νόμων, καθώς αυξάνονται οι διαμαρτυρίες για συσκευές που είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να μην μπορούν να ανοίξουν/ αποσυναρμολογηθούν, ή για τις οποίες δεν υπάρχουν ανταλλακτικά ή οδηγίες επισκευής.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, τα σχέδια για την αποκαλούμενη Οδηγία Οικολογικού Σχεδιασμού είναι πολύπλοκα, και πολλοί κατασκευαστές ισχυρίζονται πως οι προτεινόμενοι κανόνες είναι πολύ αυστηροί και θα «καταπνίξουν την καινοτομία». Στην άλλη πλευρά, υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των καταναλωτών τονίζουν πως η Κομισιόν έχει επιτρέψει στους κατασκευαστές να διατηρήσουν τον έλεγχο της διαδικασίας επισκευής, επιμένοντας κάποια προϊόντα να επιδιορθώνονται από επαγγελματίες υπό τον έλεγχο των ίδιων (κατασκευαστών). Επίσης, οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως οι νόμοι που έρχονται θα βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την καλύτερη χρήση πόρων.

Πίσω από τις πρωτοβουλίες αυτές υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία: Σύμφωνα με το BBC, έρευνα έδειξε ότι, μεταξύ του 2004 και του 2012, το ποσοστό των μεγάλων οικιακών συσκευών που «πέθαιναν» μέσα σε 5 χρόνια αυξήθηκε από 3,5% στο 8,3%. Επίσης, ανάλυση που έγινε σε κέντρο ανακύκλωσης πάνω σε πλυντήρια που είχαν αποσυρθεί έδειξε πως άνω του 10% ήταν ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ενώ άλλη μια μελέτη έδειξε πως, εξαιτίας του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται κατά τη διαδικασία κατασκευής, ένα πλυντήριο με μακρά διάρκεια ζωής θα παράγει μέσα σε δύο δεκαετίες 1,1 τόνους λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα με μικρή.