Αυξάνονται οι νεκροί στο Ναγκόρνιο Καραμπάχ: Στην 11η ημέρα οι συγκρούσεις

Πάνω από 300 οι νεκροί.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ο Ιρανός πρόεδρος προειδοποίησε την Τρίτη πως οι συγκρούσεις μεταξύ των Αζέρων και των αρμενικών δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ στον νότιο Καύκασο θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν περιφερειακό πόλεμο, καθώς οι νεκροί αυξήθηκαν την 11η ημέρα των εχθροπραξιών.

Πάνω από 300 είναι πλέον οι νεκροί στις συγκρούσεις μέσα και γύρω από τον ορεινό θύλακα, ο οποίος ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, μα κατοικείται και ελέγχεται από Αρμένιους.

Το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι αζερικές πόλεις εκτός της ζώνης των συγκρούσεων έχουν επίσης δεχτεί επιθέσεις, στις χειρότερες συγκρούσεις μέσα σε πάνω από 25 χρόνια, φέρνοντας τις μάχες πιο κοντά στην περιοχή από όπου αγωγοί μεταφέρουν αζερικό αέριο και πετρέλαιο στην Ευρώπη.

Το Ιράν, το οποίο συνορεύει τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν, συνομιλεί και με τις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, καθώς αυθάνονται οι ανησυχίες πως η Τουρκία, στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, και η Ρωσία, που έχει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία, θα μπορούσαν να εισέλθουν στη σύγκρουση.

«Πρέπει να προσέχουμε ο πόλεμος...να μην γίνει περιφερειακός πόλεμος» είπε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί σε δηλώσεις του στην τηλεόραση, προσθέτοντας πως το Ιράν δεν θα επιτρέψει «κράτη να στείλουν τρομοκράτες στα σύνορά μας υπό διάφορα προσχήματα».

Σε μια νέα έκκληση για κατάπαυση πυρός, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως τα γεγονότα αποτελούν τραγωδία και ότι η Μόσχα είναι βαθιά προβληματισμένη.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών, SVR, είπε την Τρίτη πως η σύγκρουση προσελκύει άτομα τα οποία χαρακτήρισε μισθοφόρους και τρομοκράτες από τη Μέση Ανατολή. Ο Ναρίσκιν είπε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε βάση για να εισέλθουν ισλαμιστές μαχητές στη Ρωσία και άλλα κράτη της περιοχής.

Η Τουρκία αρνείται την εμπλοκή στη σύγκρουση και έχει απορρίψει τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της πρώτα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και επανέλαβε ο Σύριος πρόεδρος Άσαντ, πως η Τουρκία έχει στείλει Σύριους τζιχαντιστές να πολεμήσουν στη σύγκρουση.

Επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες σε σχόλια στο Sky News, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είπε την Τετάρτη πως οι ενέργειες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν κατά τη σύγκρουση αντιστοιχούσαν σε «τρομοκρατική επίθεση».

«Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για μια πολιτική συνέχισης της γενοκτονίας των Αρμενίων και πολιτική αναδημιουργίας της τουρκικής αυτοκρατορίας» είπε ο Πασινιάν.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέφερε πως άλλοι 40 από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις τελευταίες συγκρούσεις, με τις στρατιωτικές του απώλειες να φτάνουν τους 280 από τις 27 Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε, 19 άμαχοι σκοτώθηκαν επίσης και πολλοί τραυματίστηκαν στις μάχες, όπου χρησιμοποιούνται πολεμικά αεροπλάνα, drones, πυροβολικό και άρματα μάχης, και έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Το γραφείο της εισαγγελίας του Αζερμπαϊτζάν έχει δηλώσει πως 28 Αζέροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί. Η χώρα δεν αποκαλύπτει στοιχεία για τις στρατιωτικές τους απώλειες.

Μπορέλ: Η ανάμειξη περιφερειακών παραγόντων δεν μπορεί να αποκλειστεί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει φόβους για διεθνοποίηση της σύγκρουσης, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η ανάμειξη περιφερειακών παραγόντων στη σύγκρουση δεν μπορεί να αποκλεισθεί», δήλωσε ο Ισπανός Ζοσέπ Μπορέλ αναφερόμενος στη Ρωσία και την Τουρκία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να εμποδισθεί η ξένη ανάμιξη», επανέλαβε.

Η αρμενική κοινότητα κινητοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Σχεδόν 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην ευρωπαϊκή συνοικία και πολλοί κατήγγειλαν την Ευρώπη ότι τηρεί παθητική στάση.

«Πάει μια εβδομάδα που η Αρμενία υποφέρει από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και κανένας δεν νοιάζεται. Η Ευρώπη μας λέει απλώς ότι προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να μας βοηθήσουν, αλλά δεν γίνεται τίποτε», είπε ο 28χρονος Χριτσίμ Σαργκσιανί.

«Ενώ εσείς ανησυχείτε βαθιά, πολλοί, πολλοί αρμένιοι στρατιώτες πεθαίνουν», λέει η Τερέζα Κιραοκσιάν, 30 ετών, καθηγήτρια αγγλικών.

Ο 27χρονος Ραφέκ Αβετεσιάν ζήτησε να σταλεί «μια δύναμη διατήρησης της ειρήνης για να μπορέσουν να σταματήσουν οι μάχες».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας διαβεβαίωσε πως πολλαπλασιάζει τις παρεμβάσεις σε εμπολέμους και περιφερειακές δυνάμεις για να ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις. «Όμως αυτό δεν συμβαίνει προς το παρόν. Το τραπέζι παραμένει άδειο εδώ και 30 χρόνια», τόνισε.

Ο Μπορέλ υπογράμμισε επίσης πως η ΕΕ διαθέτει «πολύ λίγες πληροφορίες» για την κατάσταση στο πεδίο. «Δεν υπάρχουν παρατηρητές (...) και πρέπει να φυλαγόμαστε από την παραπληροφόρηση», πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από Reuters, AFP)