Πώς θα μπορούσε μια ανεπτυγμένη χώρα να αυξήσει τα έσοδα της, ακόμη και κατά μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια σε ορισμένες περιπτώσεις; Αν και πολλοί οικονομικοί αναλυτές δίνουν σύνθετες και δύσκολα εφαρμόσιμες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, η λύση φαίνεται πως δεν είναι τόσο δύσκολη. Απλά μάλλον επιλέγουμε να την αγνοούμε.
Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη που δημοσίευσε η παγκόσμια εταιρεία λογιστικής PwC, οι ανεπτυγμένες χώρες θα μπορούσαν να προσθέσουν τρισεκατομμύρια δολάρια στις οικονομίες τους, αυξάνοντας τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και εξασφαλίζοντας ότι αυτές έχουν τις ίδιες μισθολογικές απολαβές με τους άνδρες. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η χώρα μας, στη συγκεκριμένη έκθεση, είναι μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις σε μια σειρά παραμέτρων που εξετάζονται.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, η κατάργηση του υφιστάμενου μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων θα μπορούσε να ενισχύσει τις οικονομίες των χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατά 2 τρισεκ. δολάρια.
Η δε αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό στο ποσοστό που συναντάμε σήμερα στη πχ στη Σουηδία- όπου το 69% των γυναικών εργάζεται- θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον 6 τρισεκ. δολάρια στις οικονομίες των 36 χωρών του ΟΟΣΑ.
Τι φέρνουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο
Στο θέμα έχει επισημανθεί κατ′ επανάληψη και από τις μελέτες του ΔΝΤ Ταμείου ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια συνέντευξή της στον Guardian τόνιζε πως η πρόσληψη περισσότερων γυναικών και η κατάργηση των νόμων που εισάγουν διακρίσεις θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία. Όπως ανέφερε, ειδικότερα οι χώρες που βρίσκονται στο κατώτατο 50% σε ό,τι θέμα ισότητας των δύο φύλων - όπως το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και ο Λίβανος - θα έχουν οικονομικά κέρδη έως και 35%.
Η πιο πρόσφατη έρευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι τα νέα επίπεδα δεξιοτήτων και παραγωγικότητας που εισάγουν οι γυναίκες στο εργατικό δυναμικό αποφέρουν υψηλότερα οικονομικά οφέλη από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί. Η πρόσληψη περισσότερων γυναικών οδηγεί σε «υψηλότερη ανάπτυξη, μείωση της ανισότητας, βελτίωση της δύναμης της οικονομίας και μια πιο διαφοροποιημένη χώρα που εστιάζεται στις εξαγωγές», δήλωσε η Κ.Λαγκάρντ.
Αντίστοιχα, όπως σχολιάζει η Λώρα Χίντον, ανώτερο στέλεχος της PwC οι λόγοι που το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένει αγεφύρωτο είναι κοινωνικοί και, όπως αποδεικνύεται, ανθεκτικοί στο χρόνο. «Οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν ένα βασικό ρόλο στην επίλυση αυτού του σημαντικού προβλήματος και στη βελτίωση των ευκαιριών για τις γυναίκες. Από τη στιγμή της πρόσληψης μέχρι αυτή της συνταξιοδότησης είναι πολύ σημαντικό οι εργοδότες να στηρίζουν το σύνολο του προσωπικού, δίκαια και σε κάθε στάδιο της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας».
Πρωταθλητές και ουραγοί
Στην έκθεση της PwC παρουσιάζονται στοιχεία από 33 χώρες του Οργανισμού και μελετάται ο τρόπος με τον οποίο η κάθε μία αντιμετωπίζει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά και πρόσθετα στοιχεία όπως τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών, τα συγκριτικά ποσοστά απασχόλησης των δύο φύλων.
Η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και ακολουθούν οι: Σουηδία, Νέα Ζηλανδία, Σλοβενία και Νορβηγία.
Η Ισλανδία, τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν μάλιστα η πρώτη χώρα που κατέστησε παράνομη την πληρωμή των ανδρών με υψηλότερες αμοιβές απ′ αυτές των γυναικών. Για τις εταιρείας ή τις δημόσιες υπηρεσίες που απασχολούν προσωπικό άνω των 25 ετών προβλέπεται η επιβολή προστίμων.
Στο αντίποδα βρίσκονται οι: Ιταλία, Χιλή, Ελλάδα, Μεξικό και Νότια Κορέα ως οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες κερδίζουν περίπου το 50% των ανδρών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ενώ θα χρειαστεί να περάσουν δύο αιώνες – για την ακρίβεια 202 χρόνια ακόμη- για να φτάσουμε στο σημείο ώστε άνδρες και γυναίκες να αμείβονται με τα ίδια ποσά. Αυτό φυσικά εάν συνεχίσουμε την γεφύρωση του χάσματος με τους ίδιους αργόσυρτους ρυθμούς, όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση του WEF 2018 για το Global Gender Gap.
Η Νότια Κορέα έχει ένα από τα χειρότερα μισθολογικά κενά μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και βρίσκεται στην 115η θέση μεταξύ 149 χωρών που εξετάζει η έκθεση για το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων του WEF για το 2018.
Οι γυναίκες της Νότιας Κορέας θα μπορούσαν να κερδίσουν πάνω από 50% περισσότερα εάν η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων μηδενιζόταν.
«Είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να διαμορφωθεί ένας ισότιμος εργασιακός χώρος και για τα δύο φύλα», αναφέρεται στην έκθεση ενώ τονίζεται πως «ενώ οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την ισότητα των φύλων...φαίνεται πως εναπόκειται στου οργανισμούς και στους εργοδότες να το το κάνουν πράξη».