Αφράτα, πεντανόστιμα κεφτεδάκια φούρνου

Η χαρά της νοικοκυράς και η λαχτάρα όλων
Open Image Modal
Μαρία Καλογεροπούλου
Μαρία Καλογεροπούλου

Κεφτέδες! Το αγαπημένο φαγητό των παιδιών!

Αφράτα, νόστιμα και θρεπτικά κεφτεδάκια φούρνου. Φαγητό που γίνεται γρήγορα, χωρίς τηγάνισμα, συνοδεύονται με πατάτες τηγανητές, χόρτα, χωριάτικη σαλάτα κλπ. Εμένα μου αρέσουν πολύ με βλίτα!

Τα κεφτεδάκια φούρνου είναι εξαιρετικά και την επόμενη ημέρα, καθώς μεταμορφώνονται σε λαχταριστό φαγητό για όλη την οικογένεια. Με λίγη σάλτσα γίνονται σαν σουτζουκάκια και συνοδεύονται με πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, πουρέ κ.α.

Open Image Modal
Μαρία Καλογεροπούλου
.

 Τα κεφτεδάκια φούρνου είναι η χαρά της νοικοκυράς και η λαχτάρα όλων!

Το λαχταριστό φαγητό της προηγούμενης μέρας, της επόμενης και της κάθε μέρας σαν να είναι Κυριακή.

Καλή σας απόλαυση!

Υλικά για 40 μεγάλα τεμ.

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ελιά (μια φορά κομμένος)

3 μεσαία αβγά

2 μεσαία κρεμμύδια

1 μικρή ώριμη ντομάτα

6 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξίδι

1 κ.σ. ρίγανη

1 πρέζα κύμινο

1μιση κ.σ. αλάτι

1 πρέζα μαύρο πιπέρι

1 κ. γλ. πάπρικα καπνιστή

1/2 ποτήρι μαϊντανό

1/2 ποτήρι δυόσμο

250 γρ. ψωμί αφράτο

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο

Open Image Modal
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Μουσκεύουμε το ψωμί σε λίγο νερό, τόσο όσο να υγροποιηθεί καλά και το αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσει. Εντωμεταξύ, τοποθετούμε τον κιμά σε μεγάλο σκεύος και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.  Εκεί τρίβουμε το κρεμμύδι και την ντομάτα με τον τρίφτη από την πλευρά με τις μεγάλες τρύπες. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπώντας τα ελαφρά με ένα πιρούνι ώστε να σπάσουν οι κρόκοι. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά (ξύδι, ελαιόλαδο, ρίγανη, κύμινο, αλάτι, μαύρο πιπέρι, πάπρικα καπνιστή, ψιλοκομμένο σκόρδο). Ανακατεύουμε τα υλικά στη λακκούβα. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον δυόσμο. Τελευταίο υλικό που θα προσθέτουμε είναι το ψωμί αφού πρώτα το στύψουμε πολύ καλά με τα χέρια μας. Είναι πολύ σημαντικό να μην πάρει επιπλέον υγρά το μείγμα μας από το μουλιασμένο ψωμί. (Δείτε το γιατί στο βίντεο της συνταγής).
Ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας ώστε να ομοιογενοποιηθούν καλά τα υλικά που προσθέσαμε μαζί με τον κιμά. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη, το τοποθετούμε στη συντήρηση για μία ώρα τουλάχιστον ώστε να απλωθούν τα αρώματα των υλικών μας και να σφίξει το μείγμα.

Βήμα 2ο: Εφαρμόζουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια (σχετικά μεγάλα) στρογγυλά ή μακρόστενα σε ίδιο μέγεθος όλα μεταξύ τους ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας ένα μικρό κενό ανάμεσά τους.  Τα ψήνουμε στους 240 βαθμούς Κελσίου, αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω θέση του φούρνου μέχρι να ροδίσουν καλά (περίπου για 45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο και το μέγεθος που έχετε πλάσει τα κεφτεδάκια).

Τα κεφτεδάκια είναι έτοιμα να τα απολαύσετε συνοδεύοντάς τα με ότι τραβάει η όρεξή σας!

Open Image Modal
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Τα κεφτεδάκια φούρνου είναι μια συνταγή που θα λύσει τα χέρια σε όσους θέλουν να τα απολαύσουν και την επόμενη μέρα χωρίς να παιδευτούν πολύ ή ακόμη και την ίδια μέρα εάν θέλουν να φτουρήσει το φαγητό για πολύ περισσότερα άτομα! 

Φτιάχνουμε μια εύκολη σάλτσα ντομάτας και τα ψητά κεφτεδάκια μας μεταμορφώνονται σε λουκούλλειο γεύμα να γλείφεις και τα δάχτυλά σου!

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε 1/3 ποτήρι ελαιόλαδο. Προσθέτουμε ένα κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη. Νοστιμίζουμε τη σάλτσα με λίγο αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κύμινο, κανέλα και ψιλοκομμένο σκόρδο. Σιγοβράζουμε μέχρι να “πιει” η σάλτσα τα υγρά της και πριν μείνει μόνο με το ελαιόλαδο προσθέτουμε και τα ψημένα κεφτεδάκια φούρνου. Σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα.

Open Image Modal
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Τα “ψευτο-σουτζουκάκια” μας είναι έτοιμα! Μερακλίδικο φαγητό χωρίς κόπο και έτοιμο με τα κεφτεδάκια που ψήσαμε την προηγούμενη μέρα. Χαρούμενη όλη η οικογένεια χαρούμενη και η/ο μαγείρισσα/ρας!   

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Μπορείτε να πλάσετε τα κεφτεδάκια και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη έτοιμα για ψήσιμο χωρίς απόψυξη.

  • Να επιμείνετε στο χασάπη σας ότι τον κιμά τον θέλετε μιά φορά κομμένο διότι από συνήθεια και κεκτημένη ταχύτητα τον κόβουν 2 φορές. 

Η συνταγή βήμα-βήμα:

 

Αναδημοσίευση από magiacook.gr