Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις Παγώνη για παιδιά, ευάλωτες ομάδες και φαρμακευτική αγωγή

Η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Συστάσεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία τους έδωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, καθώς σήμερα τα ποσοστά συγκέντρωσης στην ατμόσφαιρα είναι 7 φορές περισσότερα από χθες.

«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου καλό είναι να μη βγαίνουν έξω ή αν χρειαστεί να φορέσουν τη μάσκα τους, να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν και θα γυρίσουν γρήγορα στο σπίτι τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδάκια που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό τους» υποστήριξε.

Όσο για τα παιδιά, υπογράμμισε ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να τα αφήσουν να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους ενώ πιο ευαίσθητοι σε αυτό το καιρικό φαινόμενο είναι όσοι πάσχουν από αλλεργίες και χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

 «Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να έχουν επικοινωνία με τον προσωπικό τους γιατρό γιατί μπορεί να έχουν αυτές τις ημέρες βήχα και δύσπνοια και ίσως χρειαστεί να αλλάξουν λίγο της αγωγή τους». Επιπλέον, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Eπιπλέον, όπως τόνισε, «όσοι μένουν σε μεγαλουπόλεις επηρεάζονται και από την ηχορύπανση που είναι ένα κοκτέιλ πολύ δυνατό». Πρόσθεσε ότι μια μέρα έχει απομείνει και θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή.

Σύμφωνα με την κα Παγώνη το διάστημα που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και για την ανανέωση του αέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το air condition καθώς οι νέες συσκευές φιλτράρουν τον αέρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γι’ αυτό οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα δεν θα πρέπει να εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.