Αφροδίτη Λίτη: Βαθιά υπόκλιση στην φύση στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Η φύση δεν δαμάστηκε ποτέ. Μας το υπευνθυμίζει η γλύπτρια και Καθηγήτρια της ΑΣΚΤ στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας με έναν υπαινικτικό τρόπο.
Open Image Modal
Σαύρα (1996). Μέταλλο, ψηφίδες από γυαλί Μurano.
ΠΙΟΠ, Π. Σκλαβενίτη

Μήπως ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε ότι πρέπει να σεβαστούμε την φύση, κάτι, άλλωστε, που κι η ίδια μας το υπενθυμίζει με όλους τους δυνατούς τρόπους;

Το μήνυμα ότι φύση και άνθρωπος οφείλουν να συµπορεύονται - τηρώντας αµοιβαίους κανόνες συµβίωσης που εξασφαλίζουν την αρµονική συνύπαρξή τους - είναι το απόσταγμα της τελευταίας έκθεσης της γνωστής γλύπτριας και καθηγήτριας της ΑΣΚΤ, Αφροδίτης Λίτη, σε ένα (μάλλον όχι τυχαίο) χώρο, όπως το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού  Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Σ′ αυτή την έκθεση, ζώα, πτηνά, έντομα, φυτά, καρποί και φιγούρες δραπετεύουν από τη φύση και παρεισφρύουν στο ανθρωπογενές περιβάλλον του Μουσείου. 

Open Image Modal
Πάπιες (2007). Χαλκός, ψηφίδες από γυαλί Μουράνο.
ΠΙΟΠ, Π. Σκλαβενίτης

Μετά τη βιοµηχανική επανάσταση και παράλληλα µε τη διαρκή πρόοδο των επιστηµών, ο άνθρωπος επινόησε µεθόδους που του επέτρεψαν να εκµεταλλευτεί µε δραστικότερους τρόπους τη φύση. Το αποτέλεσµα, εντούτοις, ήταν να προκαλέσει σηµαντικές αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα, διαταράσσοντας τη σχέση αρµονίας που προϋπήρχε.

Ωστόσο, η φύση είναι «αδάµαστη» και µπορεί και προσαρµόζεται στις εκάστοτε συνθήκες, κάτι που μας υπενθυμίζει η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη, µέσα από µια ποικιλοµορφία ζώων, πουλιών, εντόµων, φυτών, καρπών, ακόµα και προσωποποιήσεων. Οι δηµιουργίες της Λίτη, είτε σε νατουραλιστικές είτε σε πιο αφαιρετικές φόρµες, παίρνουν διάφορες µορφές, µεγεθύνονται, µεταµορφώνονται, µεταλλάσσονται µε µια ποικιλία υλικών, όπως µέταλλο, χρωµατιστές ψηφίδες, καθρέφτες.

Open Image Modal
Σαύρα (1996). Μέταλλο, ψηφίδες από γυαλί Μουράνο
ΠΙΟΠ, Π. Σκλαβενίτης

«Η συνεχής προσπάθειά µου µέχρι τώρα είναι να κατανοήσω την φύση και, µέσω της απόλαυσης που µου παρέχει η παρατήρησή της, να την εκφράσω µε την τέχνη µου», λέει η ίδια στο συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης. Και συνεχίζει: 

«Μέσα από τον στρόβιλο των θεµατικών µου κύκλων, προσπαθώ να καταθέσω µύχιες εικόνες, εµπειρίες, επιρροές. Σχεδόν εµµονικά, ο στροβιλισµός µου διακατέχεται από τον θαυµασµό που µου προκαλούν τα διάφορα στοιχεία της φύσης, τα οποία αποτυπώνονται στα γιγάντια φύλλα από καθρέφτες, µάρµαρο και ψηφίδες, στα πουλιά από µέταλλο µε χρωµατιστούς καθρέφτες, στα κλαδιά-φτερά, στις χρωµατιστές σαύρες, στα φωτεινά λουλούδια, στις πάπιες παραλλαγής, στις µυθικές πεταλούδες, στις χάλκινες όρνιθες µε το πλουµιστό φτέρωµα, στα µήλα των Εσπερίδων, στα χρυσά κριαράκια, στα έντοµα της αναγέννησης, στο χαλί της φύσης, στην ανθρώπινη φιγούρα που προσφέρει την πηγή της ζωής». 

Open Image Modal
Εσωτερική άποψη του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Διακρίνεται το ανοιχτό ενυδρείο, το οποίο αναπαριστά τη λίμνη σε τομή με ψάρια και φυτά της περιοχής
ΠΙΟΠ, Ν. Δανιηλίδης

Ο επισκέπτης της έκθεσης καλείται να διαισθανθεί ότι φύση και άνθρωπος οφείλουν να συµπορεύονται, τηρώντας αµοιβαίους κανόνες συµβίωσης που εξασφαλίζουν την αρµονική συνύπαρξή τους.

 

Λίγα λόγια για την Αφροδίτη Λίτη

Η Αφροδίτη Λίτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική, ψηφιδωτό, νωπογραφία και αγιογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1972-78), με καθηγητές τους Γιάννη Παππά, Γιάννη Κολέφα και Κωνσταντίνο Ξυνόπουλο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της διακρίθηκε με βραβεία, επαίνους, υποτροφίες του ΙΚΥ, καθώς και με υποτροφία του Ιδρύματος Μ. Κασιμάτη, το 1978, για τριετείς μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Την ίδια χρονιά, ως υπότροφος της ιταλικής κυβέρνησης στο Università Degli Studi του Μιλάνου, παρακολούθησε μαθήματα ιταλικού πολιτισμού. Το 1983-86, με υποτροφία του ΙΚΥ, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of London. Τo 1985 τιμήθηκε με βραβείο γλυπτικής από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Από το 1978 έως το 2000 εργάστηκε ως μουσειακή γλύπτρια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Από το 2000 έως και σήμερα διδάσκει στον Τομέα Γλυπτικής της ΑΣΚΤ. Με αφετηρία το 1978 έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, έργα της κοσμούν ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Info:

Διάρκεια έκθεσης έως 30 Νοεμβρίου 2020

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10) & 10:00-17:00 (από 16/10)

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Στυμφαλία Κορινθίας 200 16

Τ: 27410 22296 | www.piop.gr