Αφγανιστάν: «Αστυνομία ηθών» αντί για υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά μια κυβέρνηση «χωρίς αποκλεισμούς».
Open Image Modal
via Associated Press

Οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι κατάργησαν την Παρασκευή το υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων και το αντικατέστησαν με την «αστυνομία ηθών», γνωστή για τις φονταμενταλιστικές θέσεις της κατά την πρώτη διακυβέρνηση των ισλαμιστών, πριν από 20 χρόνια.

Εργάτες αντικατέστησαν τις πινακίδες στο κτίριο του υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων με άλλες που έγραφαν «Υπουργεία Προσευχής και Καθοδήγησης και Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς». Οι εργαζόμενες στο υπουργείο έλεγαν ότι προσπαθούσαν να πάνε στη δουλειά τους εδώ και αρκετές εβδομάδες αλλά τους έλεγαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Τελικά, οι πύλες του κτιρίου σφραγίστηκαν την Πέμπτη.

Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν πολλά μηνύματα που δείχνουν τις εργαζόμενες να διαδηλώνουν έξω από το κτίριο επειδή έχασαν τη δουλειά τους.

«Κανείς δεν ακούει τις γυναίκες μας» έγραψε μία γυναίκα στο Twitter. «Τι να περιμένουμε από αυτά τα κτήνη;» της απάντησε μια άλλη.

Οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν αυτήν την εξέλιξη.

Μολονότι επέμεναν ότι θα κυβερνήσουν με περισσότερη μετριοπάθεια σε σύγκριση με την περίοδο 1996-2001, οι Ταλιμπάν δεν επέτρεψαν στις περισσότερες γυναίκες να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Εισήγαγαν επίσης ενδυματολογικούς κανόνες για τις φοιτήτριες. Καμία γυναίκα δεν μετέχει στο προσωρινό υπουργικό συμβούλιο που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Την περίοδο 1996-2001 οι γυναίκες ήταν αποκλεισμένες από τη δημόσια ζωή. Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα συγγενή τους. Τα μέλη του υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς συχνά μαστίγωναν γυναίκες εάν κυκλοφορούσαν μόνες τους. Αποστολή τους ήταν επίσης να φροντίζουν ώστε όλοι να τηρούν αυστηρά τους κανόνες που είχαν θέσει οι Ταλιμπάν, όπως ήταν η υποχρεωτική συμμετοχή στην προσευχή και η απαγόρευση στους άνδρες να ξυρίζονται.

«Κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς» ζητά το ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε για έξι μήνες, έως τη 17η Μαρτίου 2022, την πολιτική αποστολή του στο Αφγανιστάν, με ένα ψήφισμα στο οποίο ζητεί επίσης από τους Ταλιμπάν μια «κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική» καθώς και τη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική ζωή.

Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, επιμένει για τη «σημασία να σχηματιστεί μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική» ζητώντας παράλληλα μια «πλήρη, ίση και σημαντική συμμετοχή των γυναικών και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων».

Το κείμενο συνέταξαν η Εσθονία και η Νορβηγία, η οποία χαιρέτισε αμέσως το «ενιαίο μήνυμα» του Συμβουλίου για το Αφγανιστάν. Τον Αύγουστο, ένα ψήφισμα του ΣΑ που ζητούσε ελεύθερη κυκλοφορία για τους Αφγανούς που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, είχε συγκεντρώσει μόνο 13 ψήφους, καθώς η Ρωσία και η Κίνα τήρησαν αποχή.

Στο ψήφισμά του το ΣΑ υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο που θα συνεχίζει να διαδραματίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν».

Το ψήφισμα αναγνωρίζει επίσης «την ανάγκη να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν» και επιβεβαιώνει «τη σημασία της μάχης κατά της τρομοκρατίας» στη χώρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ταλιμπάν δεν εναντιώθηκαν στην παράταση της αποστολής του ΟΗΕ.

«Είναι αναγκασμένοι να είναι πιο ευέλικτοι» και «είναι πιο πραγματιστές» από το προηγούμενο πέρασμά τους από την εξουσία στα τέλη της δεκαετίας του ’90, δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας ένας ειδικός για το θέμα στον ΟΗΕ. «Οι Ταλιμπάν έχουν ανάγκη τον ΟΗΕ και είναι ο δικός μας μοχλός» πίεσης προκειμένου να μπορέσουμε να επηρεάσουμε τις αποφάσεις τους, λέει στο AFP.

Τα μέλη του ΣΑ ζητούν τέλος στο ψήφισμά τους από τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να τους ενημερώνει για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις δραστηριότητες της αποστολής του οργανισμού στη χώρα αυτή (Manua) κάθε δύο μήνες έως τα μέσα Μαρτίου, και να τους παρουσιάσει μια γραπτή έκθεση έως την 31η Ιανουαρίου για το μέλλον της αποστολής της ΟΗΕ «υπό το φως των πρόσφατων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων και εξελίξεων ασφαλείας».

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επέμειναν πως ο ΟΗΕ και οι περίπου 2.000 εκπρόσωποί του στο Αφγανιστάν πρέπει να διατηρήσουν την παρουσία τους στη χώρα ώστε να μπορέσουν να αναφέρουν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters