Αφγανιστάν: Η επόμενη μέρα μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων

Όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Όλα τα αμερικανικά στρατεύματα καλούνται να φύγουν από το Αφγανιστάν μέχρι σήμερα, Τρίτη 31 Αυγούστου. Το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα παραδωθεί στους Ταλιμπάν όπως έχει ήδη συμβεί με μεγάλο μέρος της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έθεσε αυτήν την προθεσμία και οι Ταλιμπάν απειλούν με «συνέπειες» εάν ο αμερικανικός στρατός παραμείνει πέρα από αυτό το χρονικό σημείο.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει τώρα να τηρήσουν και αυτήν την αυστηρή προθεσμία, για να αποφύγουν τη δημιουργία περισσότερης έντασης με τους Ταλιμπάν, παρά την βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη.

Ποια θα είναι όμως η επόμενη μέρα μετά την απόσυρση των ξένων δυνάμεων;

Open Image Modal
Handout via Getty Images

Τι γίνεται με τους εκτοπισμένους από το Αφγανιστάν που χάνουν την προθεσμία;

 Οι Ταλιμπάν έχουν πει μέχρι στιγμής ότι θα επιτρέψουν στην Υπατη Αρμοστεία των ΗΕ και σε ΜΚΟ να συνεχίσουν να εργάζονται στο Αφγανιστάν - αλλά δεν θέλουν να φύγουν πάρα πολλοί  Αφγανοί, πράγμα που σημαίνει ότι οι εναπομείναντες Αφγανοί που θέλουν να διαφύγουν θα πρέπει να επιχειρήσουν επικίνδυνα ταξίδια έξω από τη χώρα.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Η συντριπτική πλειοψηφία των Αφγανών δεν είναι σε θέση να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσω των βασικών δικτύων δρόμων. Από σήμερα, όσοι κινδυνεύουν δεν έχουν ξεκάθαρη διέξοδο ».

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ατόμων που πληροί τα κριτήρια να ταξιδέψει στη Βρετανία είχε ήδη αποχωρήσει.

Είπε ότι ο χρόνος που απομένει για να απομακρυνθούν οι υπόλοιποι επιλέξιμοι Αφγανοί είναι ”πολύ σύντομος”, αλλά υποσχέθηκε πως ”θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να πάρουμε όλους τους άλλους που έχουν απομείνει”.

Η Γαλλία εξήγησε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις, αλλά πιθανότατα θα τις τερματίσει τις επόμενες ώρες ή ημέρες, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους Αφγανούς και μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν στην αποχώρηση των δικών τους στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την προσπάθεια βοήθειας σε μη στρατιωτικούς που θέλουν να φύγουν. Είπε ότι θα συνεχιστεί η επιχείρηση για «όσο χρειαστεί».

Open Image Modal
JUNG YEON-JE via Getty Images

Τι θα απογίνουν οι Αφγανοί που έχουν ήδη διαφύγει στο εξωτερικό;

Ακόμη και πριν αναλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους φέτος λόγω των συγκρούσεων.

Υπολογίζεται ότι 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας.

Περίπου 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αναζητούσαν καταφύγιο στα γειτονικά έθνη του Αφγανιστάν πέρυσι.

Το Ιράν παρείχε σκηνές έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στα σύνορά του με το Αφγανιστάν, αλλά σκοπεύει να στείλει τους Αφγανούς πίσω «μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες». Το Πακιστάν υποσχέθηκε να σφραγίσει τα σύνορά του μετά την ανάληψη των Ταλιμπάν, αν και μια διέλευση λέγεται ότι είναι ακόμα ανοιχτή για όσους έχουν έγκυρα έγγραφα, ενώ το Τατζικιστάν είναι έτοιμο να δεχτεί 100.000 πρόσφυγες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει 20.000 άτομα μακροπρόθεσμα, αλλά μόνο 5.000 θα είναι σε θέση να εγκατασταθούν τον πρώτο χρόνο με προτεραιότητα σε αυτούς που βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει ακριβώς πόσους Αφγανούς θα υποδεχτεί, αλλά έχουν εγκρίνει κονδύλι 500 εκατομμύρια δολαρίων για όσους «κινδυνεύουν» από την κρίση.

Ο Καναδάς θα επανεγκαταστήσει 20.000, ενώ η Αυστραλία θα προσφέρει 3.000 θέσεις. Η ΕΕ θέλει απελπισμένα να αποφύγει την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και πολλά κράτη μέλη δεν έχουν διευκρινίσει πόσους πρόσφυγες θα μπορούσαν να δεχτούν.

Open Image Modal
Marcus Yam via Getty Images

Ποιος θα αναλάβει την αφγανική κυβέρνηση;

Η αποχώρηση του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γανί σηματοδότησε τη νίκη των Ταλιμπάν επί του Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου.

Αν και υποστηρίχθηκε από τους δυτικούς συμμάχους, ο Γανί δεν αναγνωρίζεται πλέον από τις ΗΠΑ ως κυβερνήτης του Αφγανιστάν μετά την φυγή του.

Ελλείψει του, οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε διαβουλεύσεις σχετικά με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Αν και οι Ταλιμπάν ελέγχουν τώρα σχεδόν ολόκληρο το έθνος, το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης, ελπίζει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης δεχτεί τρομοκρατικά χτυπήματα από το ISIS, που δεν υποστηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι Ταλιμπάν διαπραγματεύτηκαν με τις ΗΠΑ προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο του Αφγανιστάν.

Τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω, καθώς οι Ταλιμπάν προσπαθούν να παρουσιαστούν ως μια πιο μετριοπαθής δύναμη από ότι ήταν στη δεκαετία του ’90. Ενώ πολλοί τους αντιμετωπίζουν με βαθύ σκεπτικισμό, πιστεύεται ότι οι μαχητές προσπαθούν να διατηρήσουν αυτό το μετριοπαθές προφίλ, ώστε η Δύση να μην αποσύρει την ανθρωπιστική βοήθειά της.

 

Open Image Modal
Drew Angerer via Getty Images