Οι Ταλιμπάν μπήκαν σήμερα Παρασκευή στην πόλη Γκάζνι, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας –λιγότερα από 200 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ– και οι μάχες συνεχίζονται, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Κατά τον επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας, τον Φαρίντ Άχμαντ Μάρσαλ, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα το πρωί, «οι μαχητές των Ταλιμπάν άρχισαν την έφοδό τους χθες (Πέμπτη) περί τις 23:00, επιτιθέμενοι σε σημεία ελέγχου γύρω από την πόλη. Οι μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζονται».
Η Γκάζνι είναι η δεύτερη πρωτεύουσα επαρχίας που πέφτει –τουλάχιστον εν μέρει– στα χέρια των Ταλιμπάν μέσα σε τρεις μήνες, έπειτα από τη Φαράχ (δυτικά), τη 15η Μαΐου, που πάντως ανακαταλήφθηκε γρήγορα από τον στρατό.
«Προέλασαν στην πόλη κι έριξαν πολλούς όλμους εναντίον κατοικιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Αρίφ Νούρι, ο οποίος πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες ανάμεσα στους στρατιώτες.
«Τα πτώματα περίπου τριάντα Ταλιμπάν κείτονται στο έδαφος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας, Ειδικές Δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί προληπτικά «τον περασμένο μήνα κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Καμπούλ-Κανταχάρ» –περνάει από τη Γκάζνι– «διότι αναμενόταν επίθεση των Ταλιμπάν» και «έχουν τεθεί ήδη σε κίνηση» προκειμένου να «σταματήσουν την προέλαση» των ισλαμιστών ανταρτών.
Μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιασάν, ένας κάτοικος της Γκάζνι, περιέγραψε: «Οι Ταλιμπάν είναι μέσα στην πόλη, χρησιμοποιούν τα μεγάφωνα του τζαμιού για να μας πουν να μείνουμε μέσα στα σπίτια μας. Ακούς συνέχεια ισχυρές εκρήξεις και πυρά, σε πιάνει τρόμος».
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ ανέφερε ότι η επίθεση αυτή «εγγράφεται στο πλαίσιο της εαρινής εφόδου» των ισλαμιστών ανταρτών, που ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, «σε πολλές κατευθύνσεις».
«Εκατοντάδες μουτζαχεντίν εφοδιασμένοι με βαρύ οπλισμό κατέλαβαν σημεία ελέγχου και θέσεις της αστυνομίας», συνέχισε και πρόσθεσε: «140 μέλη των εχθρικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί ενώ οι απώλειες στις τάξεις των μουτζαχεντίν είναι λίγες».
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)