Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν τη μία πόλη μετά την άλλη

Σκότωσαν διευθυντή ραδιοσταθμού και απήγαγαν δημοσιογράφο.
|
Open Image Modal
H σημαία του ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν ανεμίζει πίσω από τον ένοπλο άντρα στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν, 14 Ιουλίου, 2021 (TALIBAN HANDOUT via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY).
Handout . via Reuters

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα της επαρχίας Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν την Κυριακή καθώς και μια ακόμα γειτονική πρωτεύουσα επαρχίας μετά από πολιορκία διάρκειας ενός μηνός, συνεχίζοντας την ολομέτωπη επίθεσή τους που ο αφγανικός στρατός μοιάζει να αδυνατεί να ανακόψει μετά και την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Μέσα σε μερικές ώρες, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν έπειτα από σφοδρές μάχες την Κουντούζ, που είχαν περικυκλώσει εδώ και μερικές εβδομάδες· την Σαρ-ι-Πουλ· και, στο τέλος της ημέρας, την Ταλοκάν. Οι δύο τελευταίες είναι οι πρωτεύουσες των επαρχιών που βρίσκονται νότια και ανατολικά της Κουντούζ.

Κατέχουν πλέον πέντε από τις πρωτεύουσες των 34 επαρχιών του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Ζαμπιουλά Χαμίντι, κάτοικο της Ταλοκάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Ταχάρ, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αντάρτες επιτέθηκαν το πρωί και μπόρεσαν να καταλάβουν την πόλη «χωρίς πολλές μάχες», καθώς αξιωματούχοι και οι δυνάμεις ασφαλείας τράπηκαν σε φυγή.

«Οι Ταλιμπάν είναι παντού μέσα στην πόλη, με τα φορτηγάκια τους και με τα Χάμβι τους. Ορισμένοι πυροβολούν στον αέρα για να πανηγυρίσουν (τη νίκη τους)», αφηγήθηκε. «Φοβόμαστε, δεν τολμάμε ακόμη να βγούμε από τα σπίτια μας».

Αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και τοπικοί αξιωματούχοι έφυγαν με προορισμό κοντινή περιοχή.

«Η κυβέρνηση δεν έστειλε ενισχύσεις και αποσυρθήκαμε από την πόλη», είπε.

Ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, επιβεβαίωσε την κατάληψη της Ταλοκάν, διαβεβαιώνοντας ότι «η ασφάλεια αποκαταστάθηκε» στην πόλη, όπως και στην Κουντούζ και στη Σαρ-ι-Πουλ, που καταλήφθηκαν από τους αντάρτες χθες το πρωί.

Οι Ταλιμπάν τοποθέτησαν μαχητές «σε όλα τα κτίρια-κλειδιά της πόλης», διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Κουντούζ.

Η πόλη των περίπου 300.000 κατοίκων, που είχε πέσει στα χέρια των ισλαμιστών δύο φορές τα τελευταία χρόνια, το 2015 και το 2016, αποτελεί σταυροδρόμι στρατηγικής σημασίας στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, ανάμεσα στην Καμπούλ και το Τατζικιστάν.

Η κατάληψη της Κουντούζ χαρακτηρίζεται η πρώτη μείζων στρατιωτική επιτυχία των Ταλιμπάν αφότου εξαπέλυσαν τον Μάιο την γενικευμένη έφοδό τους. Εκμεταλλεύθηκαν την έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, που αναμένεται να έχει αποπερατωθεί ως την 31η Αυγούστου.

Αφού κατέλαβαν συναντώντας ασθενική αντίσταση αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, στράφηκαν εδώ και μερικές ημέρες εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες.

«Επικρατεί απόλυτο χάος», είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμπντουλ Αζίζ, κάτοικος του κέντρου της Κουντούζ.

 Οι Ταλιμπάν σκότωσαν διευθυντή αφγανικού ραδιοσταθμού και απήγαγαν δημοσιογράφο

Στο μεταξύ, μαχητές Ταλιμπάν σκότωσαν στην Καμπούλ τον διευθυντή ενός αφγανικού ραδιοσταθμού και απήγαγαν στη νότια επαρχία Χελμάντ έναν δημοσιογράφο, όπως δήλωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι ενημερώνοντας για τις πιο πρόσφατες σε μια μακρά σειρά επιθέσεων στο Αφγανιστάν με στόχο εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης.

Ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Τουφάν Όμαρ, τον διευθυντή του ραδιοσταθμού Πάκτια Γαγκ και αξιωματούχο της NAI, μιας οργάνωσης που υποστηρίζει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στο Αφγανιστάν, χθες, Κυριακή, στην πρωτεύουσα.

«Ο Όμαρ σκοτώθηκε από άγνωστους ενόπλους ... ήταν φιλελεύθερος ... μας βάζουν στόχο επειδή δουλεύουμε ανεξάρτητα», δήλωσε ο Μουτζίμπ Χελβατγκάρ, ο επικεφαλής της NAI.

Αξιωματούχοι στην Καμπούλ θεωρούν πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μαχητές Ταλιμπάν.

Τον περασμένο μήνα η έκθεση της NAI ανέφερε πως τουλάχιστον 30 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν, τραυματίσθηκαν ή απήχθησαν από μαχητικές οργανώσεις φέτος στο Αφγανιστάν.

Στη νότια επαρχία Χελμάντ, αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι μαχητές Ταλιμπάν απήγαγαν χθες, Κυριακή, εναν ντόπιο δημοσιογράφο, τον Νεματουλάχ Χεμάτ, από το σπίτι του στη Λάσκαρ Γκαχ, την πρωτεύουσα της επαρχίας.

«Δεν υπάρχει καμιά απολύτως ένδειξη για το πού μετέφεραν οι Ταλιμπάν τον Χεμάτ ... βρισκόμαστε πραγματικά σε κατάσταση πανικού», δήλωσε ο Ραζουάν Μιαχέλ, επικεφαλής του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού Gharghasht TV, όπου εργαζόταν ο Χεμάτ.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Ρόιτερς πως δεν έχει πληροφορίες για τον φόνο στην Καμπούλ ούτε για την απαγωγή του δημοσιογράφου στη Χελμάντ

Unicef: Τουλάχιστον 27 παιδιά σκοτώθηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες

Τουλάχιστον 27 παιδιά σκοτώθηκαν και 136 τραυματίστηκαν σε τρεις επαρχίες του Αφγανιστάν τις τρεις προηγούμενες ημέρες εν μέσω κλιμάκωσης της βίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά.

«Η UNICEF είναι σοκαρισμένη από τη γρήγορη εξάπλωση σοβαρών βιαιοτήτων σε βάρος παιδιών στο Αφγανιστάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της UNICEF στη χώρα Ερβέ Λούντοβιτς ντε Λις σε δήλωση που εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. «Οι θηριωδίες αυξάνονται μέρα με τη μέρα».

Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί αναφέρονται στις επαρχίες Κανταχάρ, Χοστ και Πακτιά.

 

Open Image Modal
Τραυματισμένο παιδί σε νοσοκομείο της Mehtarlam, πρωτεούσα της επαρχίας Laghman του Ανατολικού Αφγανιστάν 15 Ιουλίου 2021.(Photo by Saifurahman Safi/Xinhua via Getty Images)
Xinhua News Agency via Getty Images

 

 

Ταχεία προέλαση

Το υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τομείς-κλειδιά της Κουντούζ. Ειδικές Δυνάμεις «διεξάγουν εκκαθαριστική επιχείρηση. Ορισμένα κτίρια, όπως αυτό της εθνικής ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, απελευθερώθηκαν», διαβεβαίωσε.

«Η κατάληψη της Κουντούζ είναι αληθινά σημαντική, διότι θα επιτρέψει μεγάλος αριθμός μαχητών των Ταλιμπάν να κινηθούν προς άλλες περιοχές στον βορρά» του Αφγανιστάν, σημείωσε ο Ιμπραχίμ Θούριαλ Μπάις, της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Crisis Group (ICG).

Μετά την Κουντούζ, στα χέρια των ανταρτών έπεσε και η Σαρ-ι-Πουλ. Είχαν ήδη καταλάβει το Σάββατο, βορειότερα, τη Σεμπεργάν, προπύργιο του διαβόητου πολέμαρχου Άμπντουλ Ρασίντ Ντόστουμ.

Η Παρουίνα Αζίμι, υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε τηλεφωνικά ότι τα μέλη της δημόσιας διοίκησης και οι στρατιωτικοί αποσύρθηκαν σε στρατόπεδα περίπου τρία χιλιόμετρα από τη Σαρ-ι-Πουλ.

Ο Μιρουάις Στανικζάι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε από την πλευρά του ότι στάλθηκαν ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων μελών των Ειδικών Δυνάμεων, στη Σαρ-ι-Πουλ και στη Σεμπεργάν.

«Οι πόλεις που θέλουν να κυριεύσουν οι Ταλιμπάν σύντομα θα γίνουν οι τάφοι τους», είπε.

Η ανικανότητα των αρχών στην Καμπούλ να διατηρήσουν τον έλεγχο του βόρειου Αφγανιστάν ίσως αποδειχθεί κρίσιμη για τις πιθανότητες επιβίωσης της κυβέρνησης. Το βόρειο Αφγανιστάν ήταν άλλωστε η περιοχή όπου οι Ταλιμπάν συνάντησαν την πιο σθεναρή αντίσταση όταν είχαν καταλάβει την εξουσία στη χώρα, τη δεκαετία του 1990.

Ο Ράιαν Κρόκερ, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ, εκτίμησε ότι είναι πιθανότερος ένας παρατεταμένος εμφύλιος, παρά η ταχεία κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

«Κάνουν αυτό που κάνουν εν μέρει για να δημιουργήσουν κλίμα φόβου, πανικού», έκρινε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν τη χώρα από το 1996 μέχρι το 2001, επιβάλλοντας τη δική τους, φονταμενταλιστική εκδοχή του ισλαμικού νόμου, προτού ανατραπούν με την εισβολή διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, οι ισλαμιστές κατέλαβαν επίσης την πόλη Ζαράνζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Νιμρόζ (νότια), στα σύνορα με το Ιράν.

Η Κανταχάρ (νότια) και η Χεράτ (δυτικά), η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν αντίστοιχα, δέχονται επίσης επιθέσεις εδώ και αρκετές ημέρες, όπως και η Λασκάρ Γκα (νότια), πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, προπυργίου των Ταλιμπάν.