Σχεδόν 30.000 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και των ένοπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του 2015, δήλωσε ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι, αποκαλύπτοντας έναν απολογισμό πολύ πιο βαρύ από αυτόν που δινόταν από την Καμπούλ επισήμως μέχρι σήμερα.
Από τις αρχές του 2015, «28.529 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας μας έχουν χάσει τη ζωή τους, έγιναν μάρτυρες για να (εξασφαλίσουν) την ελευθερία μας», δήλωσε ο αφγανός πρόεδρος αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Ουάσινγκτον, στο οποίο ήταν άλλοτε καθηγητής.
Οι αφγανικές δυνάμεις ανέλαβαν στις αρχές του 2015, διαδεχόμενες τα στρατεύματα του NATO, να εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας και τον αγώνα εναντίον των Ταλιμπάν.
«Θα ήθελα να χαιρετίσω τον πατριωτισμό των ανδρών των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, καθένας εκ των οποίων προσφέρθηκε εθελοντικά» να υπηρετήσει, είπε ο αφγανός πρόεδρος.
«Δεν έχουμε επιστράτευση, κανένας δεν είναι αναγκασμένος (να καταταγεί), κι αν δεν υπήρχε πατριωτισμός, δεν νομίζω ότι κανένας θα θυσίαζε τη ζωή του για έναν μισθό 200 δολαρίων», συνέχισε.
Την ίδια χρονική περίοδο, από το 2015 μέχρι σήμερα, σκοτώθηκαν 58 Αμερικανοί στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο πρόεδρος Γάνι.
Οι αρχές της χώρας του είχαν εκτιμήσει ότι 5.000 αστυνομικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 15.000 τραυματίστηκαν το 2015.
Ο απολογισμός επιδεινώθηκε το 2016 και ακόμη περισσότερο το 2017 και το 2018, κάτι που θέτει υπό αμφισβήτηση δηλώσεις του στρατηγού Τζον Νίκολσον, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από τη διοίκηση της αποστολής του NATO στο Αφγανιστάν.
Τον Οκτώβριο, ο Αμερικανός νέος ειδικός επιτετραμμένος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, συναντήθηκε στο Κατάρ με αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν για να συζητηθεί μια διαδικασία για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης.
Ήταν η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στα δύο μέρη που επιβεβαιώθηκε επίσημα.
Έπειτα από 17 χρόνια εχθροπραξιών στο Αφγανιστάν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μοιάζει να αναζητεί την πόρτα της εξόδου από την πιο μακρόχρονη ένοπλη σύρραξη στην οποία έχει εμπλακεί η χώρα στην ιστορία της.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)