Αφγανιστάν: Τέλος στην προβολή έμψυχων όντων από τα τηλεοπτικά κανάλια

Τέρμα τα βίντεο και οι φωτογραφίες ανθρώπων αλλά και ζώων στην τηλεόραση σύμφωνα με τις εντολές της αστυνομίας ηθικής των Ταλιμπάν.
Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Nesar Nabil φαίνεται στις οθόνες του στούντιο να φοράει μάσκα προσώπου για να διαμαρτυρηθεί για τη νέα εντολή των Ταλιμπάν να καλύπτουν οι γυναίκες παρουσιάστριες τα πρόσωπά τους, καθώς διαβάζει τις ειδήσεις στο TOLOnews, στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, Κυριακή 22 Μαΐου 2022. (AP Photo/Ebrahim Noroozi, File)
Ebrahim Noroozi via AP

Τουλάχιστον δύο τηλεοπτικά κανάλια στο βόρειο  Αφγανιστάν σταμάτησαν να προβάλλουν εικόνες έμψυχων όντων κατά τη διάρκεια των εκπομπών τους, δήλωσαν δημοσιογράφοι στο AFP την Τρίτη, σύμφωνα με τις εντολές της αστυνομίας ηθών των Ταλιμπάν.

Το Υπουργείο για τη διάδοση της αρετής και την πρόληψη των ηθών (PVPV) δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζει σχετικό νόμο που απαγορεύει στα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν φωτογραφίες και βίντεο από ανθρώπους και ζώα.

Οι κανόνες αποτελούν μέρος της νομοθεσίας που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, επισημοποιώντας τις αυστηρές ερμηνείες του ισλαμικού νόμου που επέβαλαν από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία το 2021.

Δημοσιογράφος του AFP στην επαρχία Tάκχαρ δήλωσε ότι το ιδιωτικό κανάλι Mah-e-Naw πρόβαλε μονάχα το λογότυπό του μαζί με ήχο το βράδυ της Τρίτης.

 

Αξιωματούχοι του PVPV, οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν τα ονόματά τους, δήλωσαν στο AFP την Τρίτη ότι σε όλα τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης στην Tάκχαρ έχει απαγορευτεί η λήψη εικόνων και η μετάδοση ζωντανών οργανισμών.

Δημοσιογράφοι στην Tάκχαρ, οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν υπό το φόβο αντιποίνων, δήλωσαν ότι οι επαρχιακοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς είχαν περιορίσει τις εκπομπές τους μετά από συνάντηση που συγκάλεσε το PVPV την Κυριακή.

«Το PVPV διέταξε όλα τα περιφερειακά (τηλεοπτικά) μέσα ενημέρωσης της Tάκχαρ ότι μετά τη συνάντηση μπορούν να κάνουν ραδιοφωνικά ρεπορτάζ, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οπτικό υλικό, που περιλαμβάνει έμβια όντα, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωπα με νομικές κυρώσεις, δήλωσε ένας δημοσιογράφος στο AFP.

«Μετά από αυτό οι δημοσιογράφοι της εθνικής τηλεόρασης και άλλων περιφερειακών μέσων ενημέρωσης θα αναγκαστούν όλοι να υπακούσουν γιατί ποιος θέλει να ακούσει τις φωνές τους;», είπε.

Αξιωματούχοι του PVPV πραγματοποίησαν συναντήσεις σε τουλάχιστον δύο άλλες επαρχίες τις τελευταίες ημέρες για να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Saiful Islam Khyber δήλωσε τη Δευτέρα ότι αυτή η σταδιακή εφαρμογή θα επιτευχθεί με το να πειστούν οι άνθρωποι ότι οι εικόνες ζωντανών οργανισμών αντιβαίνουν τον ισλαμικό νόμο.

Μεταξύ των άρθρων του νόμου που περιγράφουν λεπτομερώς σαρωτικούς κανόνες συμπεριφοράς και τρόπου ζωής - πολλούς εξ’αυτών δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί αυστηρά - αναφέρει επίσης ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να χλευάζουν το Ισλάμ ή να έρχονται σε αντίθεση με τον ισλαμικό νόμο.

Η τηλεόραση και οι εικόνες ζωντανών οργανισμών είχαν απαγορευτεί σε ολόκληρη τη χώρα υπό την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν από το 1996 έως το 2001, αλλά αυτό το παρόμοιο διάταγμα δεν έχει μέχρι στιγμής επιβληθεί ευρέως μετά την επιστροφή τους στην εξουσία.

Πηγή: rfi