Κυβέρνηση: Ανοίγει το θέμα της ψήφου των απόδημων - Στόχος η άρση περιορισμών

Η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο. Προειδοποιητικές βολές από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ.
|
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου από τις εκλογές του 2019.
Eurokinissi

Όπως τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη, με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για πρώτη φορά, οι εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, για να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν -με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ- περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Η κ. Πελώνη, επικαλούμενη συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» της αρμόδιας αναπληρώτριας Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Θεοδώρας Τζάκρη ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της Διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης.

«Για να μην χάνεται λοιπόν χρόνος, η κυβέρνηση -με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο  για την άρση των περιορισμών. Με την συμφωνία του  ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία  των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα», ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Πελώνη, εξηγώντας παράλληλα ποιους περιορισμούς θέλει να άρει η κυβέρνηση.

«Αυτό που προτείνεται προς κατάργηση με νομοσχέδιο που καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση, είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος», είπε η Αριστοτελία Πελώνη, καλώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, «κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ”κοπτοραπτική” στις δηλώσεις Τζάκρη

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζουν ότι θα τοποθετηθεί σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Κώστας Ζαχαριάδης. Πάντως πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν νωρίτερα στη HuffPost ότι δεν υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας, κάνουν λόγο για ”κοπτοραπτική” από την κυβέρνηση της συνέντευξης Τζάκρη και σημειώνουν ότι θα έχει ενδιαφέρον να εξεταστεί η συμμετοχή των αποδήμων στις σχετικές λίστες.

Σε κοινή δήλωσή τους οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης σημειώνουν:

«Το πυροτέχνημα του Υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς. Τα γεγονότα όμως μιλούν από μόνα τους: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Η πρόταση αναθεώρησης μας του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 160 ψήφους στην Προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κα Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού.

Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυπώσεων.

Για να φανεί όμως ακόμη πιο καθαρά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα στους ομογενείς αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού καταθέτουμε και εμείς τροπολογία που επαναλαμβάνει την αρχική μας πρόταση, ως εξής:

«1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας - Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη.»

 

ΚΙΝΑΛ: Να αρθούν άμεσα οι περιορισμοί για να ψηφίζουν οι απόδημοι 

Με καθυστέρηση η Κυβέρνηση έρχεται επιτέλους στις θέσεις μας, και σπεύδει να φέρει προς ψήφιση νέο νόμο που καταργεί τους «κόφτες», οι οποίοι αποκλείουν μεγάλη μερίδα Ελλήνων Αποδήμων σε σχέση με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από την χώρα διαμονής τους.

Βέβαια οι λόγοι που οδηγούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον αρχικό νόμο δεν είναι η δημοκρατική της ευαισθησία.

Αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους Αποδήμους που δυσκολεύονται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Η αγωνία της κυβέρνησης μήπως οδηγηθεί σε φιάσκο η όλη διαδικασία, την υποχρεώνει να αλλάξει ρότα.

Εμείς παραμένουμε σταθεροί, στις ιδέες, στις αξίες και στις αρχές μας που εκφράζουμε διαχρονικά.

Προτείναμε πριν ψηφιστεί ο Νόμος - και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε -, ότι η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στο εθνικό δημοτολόγιο, εξασφαλίζεται μόνο με την άρση των περιορισμών. Περιορισμοί που είναι προϊόν φοβικών αντιλήψεων μεγάλης μερίδας του ελληνικού πολιτικού συστήματος έναντι των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων.

Είναι ώρα το Σ/Ν να αποκαταστήσει το δικαίωμά τους.

 

ΚΚΕ: Συμπαιγνία Μητσοτάκη - Τσίπρα 

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ στρέφεται εναντίον κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολιτευσης, κάνοντας λόγο για πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους:

«Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και τα κριτήρια που αυτό έθετε ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία πριν ενάμιση χρόνο, αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη και στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ Μ. Βορίδης, με συνεντεύξεις τους, ανοίγουν θέμα κατάργησης αυτών των κριτηρίων.

Ουσιαστικά η κα Τζάκρη εξελίσσεται σε ”λαγό” της ΝΔ και ευρύτερων σχεδιασμών και προκαλεί μια συζήτηση για να αμφισβητηθεί και να αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματά τους πρόσφατα ψήφισαν στη Βουλή. Αν δεν υπάρχει άλλου τύπου συνεννόηση ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων τους, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη... », επισημαίνει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του για την ψήφο των αποδήμων.

«Να σταματήσουν αμέσως τώρα τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαιγνία προφανώς του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.