Αϊτή: Ζωές στο χείλος του γκρεμού - Συμμορίες, καταφύγια, χολέρα και πείνα

Μια χώρα «ξεχασμένη» από τον Θεό, όπου οι άνθρωποι κοιμούνται αγκαλιά με τον θάνατο και δεν ξέρουν αν θα ξημερώσουν.
Open Image Modal
Άνθρωποι που εκτοπίστηκαν λόγω των βίαιων επιθέσεων συμμοριών αναζητούν καταφύγιο στην μπροστινή αυλή του σπιτιού του Ζαν Κερ Αλμικάρ.
via Associated Press

Μια συμμορία εξαπέλυσε βίαιες επιθέσεις στην παραγκούπολη Cite Soleil, στην Αϊτή, σκοτώνοντας, βιάζοντας και πυρπολώντας εκατοντάδες σπίτια. Αναγκασμένη να φύγει από τη γειτονιά, μια τετραμελής οικογένεια ζούσε στους δρόμους της πρωτεύουσας του Πορτ-ο-Πρενς μέχρι που τους χτύπησε ένα φορτηγό καθώς κοιμόνταν.

Περισσότεροι από 165.000 Αϊτινοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της έξαρσης της βίας των συμμοριών, καθώς δεν έχουν πού να στραφούν, δεδομένου ότι η πρωτεύουσα αγγίζει πληθυσμιακά τα 3 εκατομμυρία.

Ο Ζαν Κερ Αλμικάρ άνοιξε το σπίτι του σε πάρα πολλές οικογένειες που αναζητούσαν καταφύγιο. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 200 άτομα κατασκήνωσαν στην αυλή του και εκεί κοντά. «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα εκτός από το να τους πω να μπουν μέσα», αναφέρει. «Το σπίτι τους δεν υπάρχει πια. Αν πάνε πίσω, θα σκοτωθούν».

Περίπου 79.000 άνθρωποι μένουν προσωρινά με φίλους ή οικογένεια και άλλοι 48.000 έχουν συνωστιστεί σε δεκάδες πρόχειρα καταφύγια ή αναζητούν καταφύγιο σε πάρκα, εκκλησίες, σχολεία και εγκαταλελειμμένα κτίρια στο Πορτ-ο-Πρενς και όχι μόνο. Η κατάσταση έχει εμποδίσει όλους τους μη κερδοσκοπικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς στην προσπάθεια παροχής βοήθειας.

Open Image Modal
via Associated Press

 

«Η κυβέρνηση δεν μετεγκαθιστά κανέναν», είπε ο Τζόζεφ Γουίλφρεντ, ένας από τους πολλούς εθελοντές που είναι υπεύθυνος για ένα εγκαταλελειμμένο κυβερνητικό κτίριο στο Πορτ-ο-Πρενς, το οποίο φιλοξενεί σχεδόν 1.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου και της οικογένειάς του.

Δεκάδες χιλιάδες Αϊτινοί μαραζώνουν σε αυτά τα αυτοσχέδια καταφύγια για σχεδόν ένα χρόνο. Κοιμούνται στο σκληρό πάτωμα ή σε χαρτόκουτα. Τα υπάρχοντά τους είναι στοιβαγμένα σε μεγάλες σακούλες ρυζιού μέσα σε δωμάτια. Οι συμμορίες που τους έδιωξαν από τα σπίτια τους και ελέγχουν έως και το 80% του κεφαλαίου, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, τώρα στρατολογούν παιδιά από 8 ετών σε καταφύγια.

Μια γυναίκα που έμενε στο σπίτι του Αλμικάρ, είπε ότι κάποιος άρπαξε τον 5χρονο γιο της όσο ζούσαν σε ένα υπαίθριο πάρκο τον Νοέμβριο. Το πρόσωπό της ζάρωσε και άρχισε να κλαίει, ψιθυρίζοντας ότι ακόμα τον ονειρεύεται. Οι βιασμοί είναι, επίσης, συνηθισμένοι στα καταφύγια και στις γειτονιές που οι συμμορίες κατεδαφίζουν.

Open Image Modal
Η Dieu Frisdeline, κλαίει όταν μιλάει για τον βιασμό της από μέλη της συμμορίας
via Associated Press

Η Μπέντζαμιν, 26 ετών, έχει σημάδια στο κορμί και το χέρι της, αφού την πυροβόλησαν συμμορίες και της επιτέθηκαν με μαχαίρι. Ο 4χρονος γιος της φέρει μια ουλή από ματσέτα στο κεφάλι. Είναι άστεγοι και η Μπέντζαμιν παλεύει να βρει δουλειά. Οι συμμορίες έκαψαν τα αντικείμενα που πουλούσε, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού και του λαδιού, και δεν έχει τα χρήματα να αγοράσει περισσότερα. Αυτή και το αγοράκι της επέζησαν από την επίθεση, αλλά μέλη της συμμορίας σκότωσαν τον σύντροφό της και έβαλαν φωτιά στο σώμα του.

Open Image Modal
Η Μπέντζιαμιν κρατά το κεφάλι του 4χρονου γιου της δείχνοντας την ουλή που του άφησε η επίθεση με τη ματσέτα.
via Associated Press

Η αστυνομία διώχνει ανθρώπους από αυτοσχέδια καταφύγια και οι γείτονες απείλησαν να εκδιώξουν ανθρώπους, που έμειναν άστεγοι λόγω των φόβων ότι μέλη συμμοριών μπορεί να κρύβονται ανάμεσά τους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών έχει βοηθήσει περισσότερους από 3.400 ανθρώπους να βρουν σπίτια σε ασφαλέστερες περιοχές και δίνει στις οικογένειες περίπου 350 δολάρια για την κάλυψη ενός έτους ενοικίου.

Αλλά αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που επιστρέφουν σε καταφύγια, καθώς οι συμμορίες συνεχίζουν να εισβάλλουν σε κοινότητες που κάποτε θεωρούνταν ασφαλείς. Ακόμη και πρόχειρα καταφύγια κλείνουν και μετακινούνται αλλού λόγω της συνεχιζόμενης βίας, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Αϊτή. «Η υπηρεσία δεν έχει πρόσβαση στα μισά περίπου από τα αυτοσχέδια καταφύγια λόγω της βίας των συμμοριών», δηλώνει.

Οι άνθρωποι στα καταφύγια μερικές φορές έχουν την οικονομική δυνατότητα να φάνε μόνο ένα μάνγκο την ημέρα. Πολλά μικρά παιδιά υποσιτίζονται.

Παράλληλα, οι άνθρωποι δίνουν μάχη με την ασθένεια της χολέρας.Το βακτήριο αρρωσταίνει τους ανθρώπους που καταπίνουν μολυσμένο φαγητό ή νερό. Εξαπλώνεται ιδιαίτερα στα καταφύγια που δεν έχουν ρεύμα ή τρεχούμενο νερό και για μπάνιο διαθέτουν μόνο μόνο δύο αυτοσχέδιες τρύπες στο έδαφος που χρησιμοποιούνται από σχεδόν 1.000 ανθρώπους.

«Κοιτάξτε αυτή την καταστροφή. Πρόκειται για έκτακτη ανάγκη… Αναζητούμε βοήθεια για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», λέει εκπρόσωπος της επιτροπής διαχείρισης ενός εκ των καταφυγίων.

Open Image Modal
Άνθρωποι κουβαλούν τραυματιμσένο άντρα ύστερα από κατάρρευση σπιτιού, εξιατίας του σεισμού που σημειώθηκε σε κοινότητα της Αϊτής την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023.
via Associated Press

Ο πρόσφατος σεισμός, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις, έχουν επιδεινώσει την πολιτική και οικονομική αναταραχή σε συνδυασμό με την υπέρμετρη ανασφάλεια και τη βία που διαπράττεται από ένοπλες συμμορίες – όλα αυτά έχουν προκαλέσει μια κρίση επισιτιστική και υγειονομική.

«Πρέπει να μάθουμε από τα διδάγματα των προηγούμενων αποστολών μας στην Αϊτή. Μια προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας που θα συμπεριλαμβάνει τον λαό της Αϊτής, θα ήταν το κλειδί για την οικοδόμηση ανθεκτικών συστημάτων διατροφής», είπε η Λαχεζαρα Στόεβα που έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της Αϊτής σε πρόσφατη συνεδρίαση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC)

(με πληροφορίες από Associated Press, ΟΗΕ)



(Με πληροφορίες από Associated Press, UN)