Toν πυροβολισμό και την εν ψυχρώ δολοφονία ενός άνδρα από έναν Αιθίοπα στρατιώτη επειδή χτύπησε το τηλέφωνο του κατά την διάρκεια μιας δημόσιας συνάθροισης, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία μέσα από ανακοίνωσή της.
Πρόκειται για ένα από τα δεκάδες παρόμοια περιστατικά που καταγράφει το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων στην περιφέρεια Ορόμια κατά το έτος 2018 και 2019, δηλαδή την περίοδο που ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης.
Ο ίδιος έχει δεχθεί συγχαρητήρια για τις μεταρρυθμίσεις του.
Το BBC προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις Αρχές της Αιθιοπίας, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση.
Ο Αρίτι Σουνούντε, που ήταν 32 ετών, σκοτώθηκε κατά την διάρκεια επιχείρησης για την καταστολή μιας ένοπλης ομάδας, του Απελευθερωτικού Στρατού Ορόμο, σύμφωνα με τους μάρτυρες που επικαλείται η Διεθνής Αμνηστία.
Ο στρατός ζήτησε μια δημόσια συνάντηση σε μια περιοχή και συγκέντρωσε τα τηλέφωνα όσων είχαν παρουσιαστεί.
Στην συνέχεια, χτύπησε ένα από τα τηλέφωνα και όταν οι στρατιώτες ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη να πει το όνομα του, εκείνος έκανε ένα βήμα μπροστά.
Τότε τον πυροβόλησαν στην πλάτη δύο φορές, σημείωσε ο μάρτυρας. Η Διεθνής Αμνηστία λέει πως έχει στα χέρια της κι άλλες καταγγελίες από μάρτυρες.
Η οργάνωση παράλληλα αναφέρει πως έχει στην κατοχή της στοιχεία για τις δολοφονίες 39 ατόμων στο ίδιο μέρος, συμπεριλαμβανομένου και του Αρίτι Σουνούντε.
Μαρτυρίες ανθρώπων αναφέρουν πως άλλα τρία θύματα μεταφέρθηκαν στα κελιά της αστυνομίας και πυροβολήθηκαν.
Οι δυνάμεις ασφαλείας κατηγορούνται επίσης για την σύλληψη και πολλών ατόμων που πίστευαν πως ήταν υποστηρικτές του OLA, μιας μεμονωμένης φατρίας του Απελευθερωτικού Μετώπου, OLF, που είναι μια πρώην αυτονομιστική ομάδα ανταρτών που κατέθεσε τα όπλα μετά από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Άμπι.
Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες δεκάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αιθιοπία κατά του πρωθυπουργού και τιμημένου με Νόμπελ Ειρηνής, ο οποίος αντιμετώπισε την πιο σοβαρή πολιτική πρόκληση της σύντομης θητείας του.
Υποστηρικτές του αμφιλεγόμενου ακτιβιστή Ζαουάρ Μοχάμεντ κατέβηκαν πολλές φορές στους δρόμους καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων και στήνοντας οδοφράγματα στους δρόμους σε διάφορες πόλεις.
Ο Μοχάμεντ, ιδρυτής του αντιπολιτευόμενου μέσου ενημέρωσης Oromia Media Network (OMN), με έδρα τις ΗΠΑ, που επέστρεψε τον Αύγουστο στην Αιθιοπία, κατηγόρησε τις δυνάμεις της τάξης ότι επιχείρησαν να οργανώσουν επίθεση εναντίον του.
(Με πληροφορίες από BBC)