Ερίζουν Μεσολόγγι και Αγρίνιο για την έδρα του Πρωτοδικείου, που θα λειτουργεί μετά την ψήφιση του νέου Δικαστικού Χάρτη και για τη διένεξη αυτή δόθηκε σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 συνέντευξη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου στην ΕΣΗΕΑ.
Ειδικότερα, μετά την εξαγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα νομοσχέδιο που προβλέπει νέο δικαστικό χάρτη άρχισαν οι προστριβές των τοπικών δημοτικών αρχών, Δικηγορικών Συλλόγων, Συλλόγων Δικαστικών Υπαλλήλων, κ.λπ. για την κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου στην περιφέρεια της Αιτωλοακαρνανίας στην οποία λειτουργούν δυο Πρωτοδικεία, όπου το ένα είναι στο Μεσολόγγι και το άλλο στο Αγρίνιο.
Βάσει του προωθούμενου Δικαστικού Χάρτη το κεντρικό Πρωτοδικείο του νομού διαφαίνεται ότι θα είναι αυτό του Μεσολογγίου, δεδομένου ότι η πόλη αυτή είναι πρωτεύουσα του νομού και σύμφωνα με τις κυβερνητικές επιταγές αναμένεται να επιλεγεί.
Αν αντίθετα, προκριθεί η μεταφορά του Πρωτοδικείου στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη του νόμου, τότε ενδέχεται, ως Κεντρικό Πρωτοδικείο να χαρακτηριστεί αυτό του Αγρινίου. Τα δυο ενδεχόμενα, έχουν προκαλέσει προβληματισμό, αλλά και προστριβές μεταξυ νομικών, δικαστικών αλλά και οικονομικών φορέων των δυο πόλεων της Αιτωλοακαρνανίας.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο δήμαρχος του Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος και η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Μεσολογγίου Ιωάννα Σταματοπούλου, ενώ παρούσα ήταν και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου. Συντονίστρια της συνέντευξης ήταν η δημοσιογράφος Κάτια Αντωνιάδη.
«Δεν υφίσταται κανένας λόγος, η ιστορική πόλη του Μεσολογγίου να αποτελέσει την μόνη εξαίρεση πανελληνίως που θα απωλέσει τον τίτλο του κεντρικού μητροπολιτικού Πρωτοδικείου της περιφέρειας Αιτωλοακαρνανίας» τόνισε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Σπύρος Διαμαντόπουλος, επισημαίνοντας ότι υφίστανται αντικειμενικά κριτήρια που επιβάλλουν τη διατήρηση του Πρωτοδικείου του Μεσολογγίου ως κεντρικού Πρωτοδικείου του νομού.
Τόνισε πως «δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί η απαξίωση του Μεσολογγίου με την απογύμνωσή της από δομές, συνήθως προς όφελος γειτονικών πόλεων, με μόνο επιχείρημα τον πληθυσμό της».
Κατά τη συνέντευξη, δήλωσε ακόμη ότι «η προσπάθεια της γειτονικής πόλης του Αγρινίου να υφαρπάξει και το κεντρικό Πρωτοδικείο με επιχείρημα ότι διαθέτει μεγαλύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις, αφήνει αναπάντητο το ερώτημα αν με την ίδρυση του Εφετείου της το 2012 διαθέτει πλέον ικανό αριθμό ελευθέρων γραφείων και εγκαταστάσεων».
Οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης
Ειδική αναφορά έκανε ο δήμαρχος Μεσολογγίου στον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα, ο οποίος -σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο- έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένως, τόσο στη Βουλή όσο και σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ότι ο ορισμός ενός Πρωτοδικείου ως κεντρικού και η πιθανή τροπή ενός άλλου σε περιφερειακό, δεν πρόκειται να αλλάξει σε τίποτα τη δικαστηριακή ύλη ή τη δικαστηριακή περιφέρεια». Δηλαδή προσέθεσε ο δήμαρχος, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Μπούγα «τα Πρωτοδικεία θα συνεχίσουν να δικάζουν τον ίδιο ακριβώς αριθμό υποθέσεων και στην ίδια ακριβώς πρωτοδικειακή περιφέρεια, όπως και πριν του επικείμενου νόμου».
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Διαμαντόπουλος, τόνισε ότι η Αιτωλοακαρνανία δικαιούται να διατηρήσει δύο Πρωτοδικεία με κεντρικό αυτό του Μεσολογγίου και αν πρέπει να παραμείνει ένα μόνο Πρωτοδικείο, τότε υποχρεωτικά πρέπει να διατηρηθεί το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου ως κεντρικό, εξάλλου, αυτό είναι το δίκαιο και το λογικό.
Χρ. Παΐσιος: Ήρθαμε να διεκδικήσουμε το δίκαιο, όχι το συμφέρον
Ο πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Χρήστος Παΐσιος, τόνισε ότι «δεν ήρθαμε να διεκδικήσουμε το συμφέρον, αλλά το δίκαιο» και προσέθεσε: «Είμαστε και πάλι πολιορκημένοι, με την πλάτη στον τοίχο, αλλά έχουμε με το μέρος μας το δίκαιο».
Σημείωσε ακόμη ότι «επαπειλείται το πρώτο Πρωτοδικείο της χώρας το οποίο είναι μακράν του δευτέρου και αν είναι να μείνει μόνο ένα Πρωτοδικείο στον κόσμο, αυτό πρέπει να είναι στο Μεσολόγγι», προσθέτοντας: «Ας μας αφήσουν δύο Πρωτοδικεία και το Ειρηνοδικείο της Ναυπάκτου και μη μας ρίχνουν σε μία κοινωνική αλληλοσφαγή, δεν το θέλουμε αυτό».
Τι αναφέρουν οι δικαστικοί υπάλληλοι
Η πρόεδρος Δικαστικών Υπαλλήλων Μεσολογγίου Ιωάννα Σταματοπούλου ανέφερε ότι «αποτελεί πάγια θέση μας η διατήρηση και των δύο Πρωτοδικείων ως κεντρικών, αλλά εφόσον όμως η Κυβέρνηση επιμείνει στη διατήρηση του ενός, αυτό πρέπει να είναι στο Μεσολόγγι»
Παράλληλα, η κυρία Σταματοπούλου, τόνισε: «Το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου είναι το μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και ένα από τα μεγαλύτερα Πρωτοδικεία και δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζεται αυτό το ιστορικό Πρωτοδικείο. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν συντρέχει κανένας λόγος για την απαξίωση της πόλης του ιστορικού Μεσολογγίου».