Αιγαίο: Εφεύρημα περί αλληλοεπικάλυψης σε ζώνες έρευνας - διάσωσης επαναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Είναι θεωρία που είχε προβάλει η Τουρκία και πριν από την κρίση των Ιμίων, επιχειρώντας να αμφισβητήσει τότε το δικαίωμα της Ελλάδας να απεγκλωβίσει ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο.
|
Open Image Modal
25/01/2006, ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΝΑΥΑΓΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΕΡΙΣΥΝΕΛΕΞΕ Η ΦΡΕΓΑΤΑ ΑΙΓΑΙΟ
EUROKINISSI

 

«Οι αξιώσεις ελληνικής κυριαρχίας σε ζώνες έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο είναι αντίθετες με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979, λέει η Tουρκία.
Η Ελλάδα αρνείται συνεχώς να συνεργαστεί με την Τουρκία σε προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αναφέρει το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης σε Αιγαίο και Μεσόγειο που ανακήρυξαν η Τουρκία και η Ελλάδα αλληλοεπικαλύπτονται, δήλωσε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.»

Τα παραπάνω αναφέρονται σε τρεις διαδοχικές αναρτήσεις που έκανε το κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu στο Twitter, ενώ οι φράσεις αυτές αποδίδονται στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προβάλοντας ως «έκτακτη είδηση» τον ίσχυρισμό περί αμφισβήτησης του χώρου ευθύνης της Ελλάδας στο Αιγαίο στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιχειρεί να αναδείξει ως δήθεν νέο ζήτημα, την απόπειρα της Άγκυρας να αμφισβητήσει τον χώρο ευθύνης, που κατά καιρούς επαναλαμβάνεται χωρίς επιτυχία. 

Open Image Modal
25/01/2006, ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΝΑΥΑΓΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΕΡΙΣΥΝΕΛΕΞΕ Η ΦΡΕΓΑΤΑ ΑΙΓΑΙΟ
EUROKINISSI

 

Το ξαφνικό «ενδιαφέρον» της Άγκυρας για τις περιοχές ευθύνης έρευνας και διάσωσης εκδηλώνεται 24 ώρες μετά την υπογραφή «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης» ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, σε μια εξέλιξη που εκλαμβάνεται ως «σφήνα» στα τουρκικά σχέδια στην περιοχή.

Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για συναντήσεις με τους ομολόγους τους.

Υπενθυμίζεται ότι η κρίση των Ιμίων είχε ξεσπάσει όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο προσάραξε σε ελληνική νησίδα κοντά στην Κάλυμνο και η Τουρκία επιχείρησε να αμφισβητήσει την αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να απεγκλωβίσουν το συγκεκριμένο πλοίο και να το οδηγήσουν με ασφάλεια σε ελληνικό λιμάνι για να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες από το διεθνές Δίκαιο διαδικασίες.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις

 

«Η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της» τονίζει, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως υπογραμμίζει, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές μνημόνιο κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα. Η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου, καθιστά σαφές. Καταληκτικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διαμηνύει πως «απορρίπτουμε στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».

 

Ακάρ: Θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400 αν απειληθεί η Τουρκία

Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που αποκτήθηκε από τη Ρωσία είναι έτοιμο για δράση και θα χρησιμοποιηθεί εάν η Τουρκία απειληθεί, δηλώνει την ίδια ώρα (Τετάρτη 23 Νοεμβρίου) ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Μιλώντας στην επιτροπή προγραμματισμού και προϋπολογισμού του κοινοβουλίου στην Άγκυρα, ο Ακάρ είπε ότι «οι S-400 είναι στη θέση τους και έτοιμοι για χρήση».

«Εάν προκύψουν οποιεσδήποτε απειλές, θα αποφασίσουμε πού και πώς θα τους χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε ο Ακάρ.

Αναφερόμενος στο αίτημα της Τουρκίας για περιφερειακά συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ, είπε ότι «χωρίς αυτά, ελήφθη η απόφαση να γίνει η προμήθεια των S-400».

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν μια πρώτη συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2017 για τις παραδόσεις ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Tουρκία έλαβε τα πρώτα φορτία τον Ιούλιο του 2019.

Η απάντηση των ΗΠΑ στην αγορά αύτη, ήταν να εκδιώξουν μονομερώς την Τουρκία - σύμμαχο στο ΝΑΤΟ - από το πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών F-35, όπου η Τουρκία συμμετείχε ως κατασκευαστής και αγοραστής.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι οι S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία για να αποκτήσει κρυφά απόρρητα στοιχεία για τα αεροσκάφη F-35 και ότι είναι ασυμβίβαστα με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελούν απειλή για τη συμμαχία.

Αργότερα, η Ουάσιγκτον επέβαλε επίσης κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους της αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), ενώ αμερικανοί γερουσιαστές έχουν  δηλώσει ότι η Τουρκία ενδέχεται να αντιμετωπίσει περισσότερες κυρώσεις εάν επιμένει να αγοράσει το ρωσικό σύστημα.

Η Άγκυρα λέει ότι απέκτησε το σύστημα αφού οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να της πουλήσουν πυραύλους Patriots.