Εικοσιεπτά ασύλητες σαρκοφάγοι, ηλικίας 2.500 ετών, που βρίσκονταν σε υπόγεια κρύπτη που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη Σακκάρα, στην αριστερή όχθη του Νείλου, ήρθαν στο φως από αρχαιολόγους.
Δεκατρείς εξ αυτών ανακαλύφθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, και ακολούθησαν ακόμη δεκατέσσερις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, τη σημαντικότερη στο είδος της.
Οι ξύλινες σαρκοφάγοι είναι διατηρημένες σε καλή κατάσταση και διακοσμημένες με περίτεχνα σχέδια σε έντονα χρώματα και ιερογλυφικά.
Η Σακκάρα, σε απόσταση 30 χλμ νότια του Καΐρου, μέρος της αρχαίας πρωτεύουσας Μέμφιδας, αναφέρεται ως τόπος ενταφιασμού για περισσότερο από 3.000 χρόνια, ήδη από την αρχαϊκή περίοδο της πρώτης Δυναστείας και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα φέρετρα είναι εντελώς κλειστά και δεν έχουν ανοιχτεί από την εποχή της ταφής, ανακοίνωσε το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
«Περισσότερα μυστικά»
Ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χάλεντ αλ Ανάνι καθυστέρησε δύο ημέρες να κάνει την επίσημη ανακοίνωση του νέου ευρήματος, καθώς ήθελε να επισκεφτεί το σημείο και να ευχαριστήσει το προσωπικό που εργάστηκε υπό δύσκολες συνθήκες κατεβαίνοντας με σκοινιά σε ένα πηγάδι βάθους 11 μέτρων.
Η ανασκαφή συνεχίζεται καθώς οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να εντοπίσουν στοιχεία σχετικά με την προέλευση των σαρκοφάγων, ει δυνατόν και την ταυτότητα των νεκρών.
Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στην οποία θα γίνουν περισσότερες ανακοινώσεις, θα αποκαλυφθούν «περισσότερα μυστικά», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Σε βίντεο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα ο αλ Ανάνι ακούγεται να λέει ότι πρόκειται για «συναρπαστική ανακάλυψη» και ότι τα πρόσφατα ευρήματα «είναι μόνο η αρχή».
Γύρω από τις σαρκοφάγους ανακαλύφθηκαν αντικείμενα, επίσης διακοσμημένα με έντονα χρώματα.
Τον περασμένο Νοέμβριο σε κρύπτη κοντά στην κλιμακωτή πυραμίδα της νεκρόπολης στη Σακκάρα, ανακαλύφθηκαν δεκάδες μουμιοποιημένες γάτες, σκαραβαίοι, κόμπρες, πουλιά και αλιγάτορες, όπως επίσης περισσότερα από 1.000 φυλαχτά.
Η Αίγυπτος επιχειρεί να προωθήσει τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του τουρισμού, ο οποίος δέχτηκε πλήγμα από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας.
Πηγή: BBC