Ως τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Αιγύπτου για το 2020, χαρακτήρισε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας, Χάλεντ Ελ Ανάνι, την αποκάλυψη 59 καλά διατηρημένων σαρκοφάγων στη Νεκρόπολη της Σακκάρα, που χρονολογούνται εδώ και τουλάχιστον 2.600 χρόνια.
Τη μεγάλη αποκάλυψη έκανε ο Ελ Ανάνι το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, ενώπιον 43 πρέσβεων και εκπροσώπων χωρών, καθώς και περίπου 200 δημοσιογράφων, οι οποίοι έγιναν μάλιστα μάρτυρες του ανοίγματος μίας εκ των σαρκοφάγων, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι παρέμειναν σφραγισμένες και κλειστές μέχρι σήμερα, διατηρώντας μάλιστα αρκετά καλά τα εξωτερικά τους χρώματα.
Σημειώνεται ότι όπως ο ίδιος τόνισε, μπορεί και πολλές άλλες να βρίσκονται ακόμη θαμμένες στο έδαφος.
Η ανακάλυψη των πρώτων 27 ασύλητων σαρκοφάγων ανακοινώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου με τον Ελ Ανάνι να δηλώνει ότι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, όπου για την επίσημη παρουσίαση των σημαντικών ευρημάτων.
Όπως μεταδίδει το Reuters, στις σαρκοφάγους είχαν ταφεί ιερείς και γραμματείς από την 26η Δυναστεία Φαραώ, την τελευταία που κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν από την Περσική κατάκτηση το 525 π.Χ.
Οι σαρκοφάγοι ήταν θαμμένες σε τρεις υπόγειες κρύπτες, όπου βρέθηκαν 28 αγάλματα του θεού της Αρχαίας Αιγύπτου Σεκέρ -θεού της Νεκρόπολης της Μέμφιδας- μία από τις πιο σημαντικές ταφικές θεότητες- και η «εξαιρετική κατάσταση» τους οφείλεται στο υλικό με το οποίο σφραγίστηκαν που τις προστάτευσε από τις όποιες χημικές αντιδράσεις.
Η Σακκάρα, σε απόσταση 30 χλμ νότια του Καΐρου, μέρος της αρχαίας πρωτεύουσας Μέμφιδας, αναφέρεται ως τόπος ενταφιασμού για περισσότερο από 3.000 χρόνια, ήδη από την αρχαϊκή περίοδο της πρώτης Δυναστείας και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού προσέθεσε μάλιστα ότι η πανδημία του Covid-19 δεν κατάφερε να εμποδίσει τους αρχαιολόγους να προχωρήσουν στο έργο τους, με τη σημαντική αυτή νέα ανακάλυψη, κάνοντας και τον γνωστό αρχαιολόγο και πρώην γενικό γραμματέα Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς να δηλώνει ευχαριστημένος ότι «σήμερα με έφερες πίσω στη δράση», αλλά και τον δρ Ελ Ανάνι να εκφράζει το πόσο περήφανος είναι για το γεγονός ότι «οι περισσότερες ανακαλύψεις έχουν γίνει από αιγυπτιακές αρχαιολογικές ομάδες σε αιγυπτιακό έδαφος».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters