Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ανακαλύφθηκε ο πρώτος αρχαίος βασιλικός τάφος που αποκαλύπτεται εδώ και πάνω από 100 χρόνια, ανέφερε σε δελτίο Τύπου το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια αιγυπτιακή-βρετανική αρχαιολογική αποστολή βρήκε τον τάφο στην περιοχή του Όρους των Θηβών, στη δυτική όχθη του ποταμού Νείλου κοντά στην πόλη Λούξορ, και διαπίστωσε ότι ανήκε στον φαραώ Τούθμωση Β΄. Ο τάφος ήταν ο τελευταίος από τους χαμένους βασιλικούς τάφους από τη φημισμένη 18η Δυναστεία της αρχαίας Αιγύπτου, που χρονολογείται περίπου από τον 15ο αιώνα π.Χ.
Ο Υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Ε.Ε. Sherif Fathi «χαιρέτισε τις ανασκαφικές προσπάθειες στην περιοχή, τονίζοντας τη σημασία αυτής της ανακάλυψης για την αποκάλυψη περαιτέρω μυστικών και θησαυρών του αρχαίου πολιτισμού της Αιγύπτου».
Πρόκειται για τον πρώτο βασιλικό αιγυπτιακό τάφο που βρέθηκε μετά την ανακάλυψη του τάφου του βασιλιά Τουταγχαμών το 1922, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Τουρισμού.
Ο Μοχάμεντ Ισμαήλ Χάλεντ, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η ανακάλυψη είναι «μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών».
Η ομάδα ανακάλυψε την είσοδο και το κύριο πέρασμα του τάφου τον Οκτώβριο του 2022, δήλωσε το υπουργείο Τουρισμού. Αρχικά, ο τάφος θεωρούνταν ότι ανήκε σε μία από τις βασιλικές συζύγους των λεγόμενων βασιλιάδων Θουτμοσίδηδων, της 18ης δυναστείας Φαράω που κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν από περίπου τρεισήμισι χιλιετίες. Τα αρχαιολογικά στοιχεία απέδειξαν τελικά ότι ο τάφος ήταν ο τόπος ανάπαυσης του Τούθμωση Β΄ ή Θούτμωση Β΄ (σ.σ που σημαίνει ο Θωθ γεννήθηκε), ο οποίος πέθανε περίπου το 1479 π.Χ., δήλωσε ο Μοχάμεντ Ισμαήλ Χάλεντ, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Ο Τούθμωσις Β′ είχε μια σχετικά σύντομη βασιλεία, με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι κυβέρνησε για λιγότερο από πέντε χρόνια. Παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του, Χατσεψούτ, η οποία φημολογείται ότι ασκούσε πραγματικά την εξουσία πίσω από τον σύζυγό της. Μελέτες υποδεικνύουν ότι ο Τούθμωσις Β΄ πέθανε περίπου στην ηλικία των 30 ετών, και η Χατσεψούτ στέφθηκε η ίδια φαραώ αρκετά χρόνια μετά τη βασιλεία του διαδόχου του συζύγου της, Τούθμωση Γ΄.
Ο Piers Litherland, επικεφαλής της βρετανικής πλευράς της ανασκαφικής αποστολής, ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο απλός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του τάφου χρησίμευσε ως «πρωτότυπο» για τους μεταγενέστερους τάφους των αιγυπτίων ηγεμόνων της 18ης δυναστείας.
Ο τάφος βρέθηκε σε «κακή κατάσταση» λόγω πλημμύρας λίγο μετά τον θάνατο του βασιλιά, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπντέλ-Μπαντίι, επικεφαλής του τομέα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων. Ο Αμπντέλ-Μπαντίι δήλωσε ότι το νερό είχε πλημμυρίσει τον τάφο, «καταστρέφοντας το εσωτερικό του και απαιτώντας εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης από την αρχαιολογική ομάδα για την ανάκτηση των πεσμένων θραυσμάτων γύψου».
″Προκαταρκτικές μελέτες υποδηλώνουν ότι το αρχικό περιεχόμενο του τάφου μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία κατά την αρχαιότητα μετά τις πλημμύρες”, ανέφερε ο Αμπντέλ-Μπαντίι σε δήλωσή του.
Να σημειωθεί πως η μούμια του Τούθμωση Β΄ανακαλύφθηκε το 1881 στην κρύπτη Al-Deir El-Bahari. Πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε εκεί από τυμβωρύχους που αναζητούσαν θησαυρό.
Πηγή: ABC