Αίγυπτος: Στα σκαριά σχέδιο για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Καΐρου

Όσο για τον χαρακτήρα της περιοχής, αυτός θα διατηρηθεί απόλυτα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος θα μετατραπεί σε πεζόδρομους.
Open Image Modal
Το καραβανσαράι Wikalat Nafisa al-Bayda στο ιστορικό κέντρο Καΐρου.
AMR ABDALLAH DALSH via REUTERS

Η Αίγυπτος προωθεί ένα νέο σχέδιο για την αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου του Καΐρου.

Πρόκειται για μηνμείο χιλίων και πλέον ετών, παγκόσμιας κληρονομιάς που καταρρέει με ταχύτατους ρυθμούς και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας. 

Στόχος είναι η αναζωογόνηση και προβολή του Καΐρου ως τουριστικού αξιοθέατου, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημιουργήσει μια φουτουριστική νέα πρωτεύουσα στην έρημο. Παράλληλα δίνει κίνητρο σε αρχιτέκτονες και συντηρητές ιστορικών κτηρίων να σώσουν παλαιά κτίρια τα οποία φοβόντουσαν ότι «χάθηκαν» λόγω γραφειοκρατίας, διαφθοράς και νομικών περιορισμών.

Τα διαμερίσματα που θα φέρουν χαμηλό συντελεστή δόμησης, θα χτιστούν σε άδεια οικόπεδα στην ιστορική συνοικία, προκειμένουν να μετακομίσουν οι ένοικοι αλλά και οι επαγγελματίες, καθώς τα κατεστραμένα κτήρια θα ανακατασκευαστούν και θα αποκατασταθούν, δήλωσε ο επικεφαλής συντονιστής Μοχάμεντ Ελκατίμπ.

«Για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός δεν αποτελεί πρόβλημα», είπε ο Μοχάμεντ Ελκατίμπ, χωρίς να αναφερθεί στο ακριβές ποσό.

«Έχω ενημερωθεί ότι θα εγκριθεί οποιοσδήποτε προϋπολογισμός, ανεξαρτήτου κόστους για το ιστορικό κέντρο του Καϊρου».

Open Image Modal
Καταστήματα στην οδό Al Khayamia δίπλα στην πύλη Bab al-Zuweila στην νότια είσοδο στην ιστορικό κέντρο του Καΐρου.
AMR ABDALLAH DALSH via REUTERS

Οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν σύντομα να βελτιώνουν τις προσόψεις των παλαιότερων κτιρίων - συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν έχουν επίσημα αναγραφεί ως ιστορικά - για να ταιριάζουν με αυτά των προηγούμενων αιώνων. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη μετατροπή πολλών από τα wikala ή καραβανσεράι, τα κτίρια που φιλοξενούσαν εμπόρους και τα αγαθά τους και χρησίμευε ως κέντρο εμπορίου, αποθήκευσης, συναλλαγών και άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων. σε ξενοδοχεία μπουτίκ. Μια ιδέα που αποδείχθηκε επιτυχής σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής. 

«Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε. Οι διαπραγματεύσεις με τους κατοίκους έχουν τελειώσει και έχουμε ξεκινήσει», λέει ο Μοχάμεντ Ελκατίμπ.

Στην πρώτη φάση, διάρκειας δύο ετών,  η κυβέρνηση σκοπεύει να ανακαινίσει περίπου το 10% της περιοχής και παράλληλα μελετά προτάσεις για ολόκληρο το ιστορικό κέντρο του Καΐρου, μία έκταση, 30 τετραγωνικών χιλιόμετρων. 

«Η δεύτερη φάση είναι να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τα ιστορικά και όχι τα διατηρητέα κτίρια. Θα καταχωρήσουμε όλα αυτά τα κτίρια, θα τα αναστηλώσουμε, αποκαταστήσουμε και θα προχωρήσουμε στην επανάχρηση τους», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελκατίμπ.

Όσο για τον χαρακτήρα της περιοχής αυτός θα διατηρηθεί απόλυτα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος θα μετατραπεί σε πεζόδρομους.

Open Image Modal
Ο επικεφαλής συντονιστής του έργου αποκατάστης του ιστορικού κέντρου του Καΐρου, Μοχάμεντ Ελκατίμπ.
AMR ABDALLAH DALSH via REUTERS
Open Image Modal
Η βόρεια είσοδος στο ιστορικό κέντρο του Καΐρου, Bab al-Futuh, χιλίων και πλέον ετών.
AMR ABDALLAH DALSH via REUTERS
Open Image Modal
Άποψη του τζαμιού Sultan al-Mu'ayyad, δίπλα στην πύλη Fatimid του 11ου αιώνα, του Bab al-Zuweila, στο ιστορικό κέντρο του Καΐρου.
AMR ABDALLAH DALSH via REUTERS