Η επίσημη ανακοίνωση της προσχώρησης του ανεξάρτητου βουλευτή (προερχόμενος από το Ποτάμι) Χάρη Θεοχάρη στη Νέα Δημοκρατία έρχεται την ώρα που κορυφώνονται οι διεργασίες στα κομματικά στρατόπεδα, ενόψει της - πιθανής - απόφασης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να φέρει στη Βουλή προς κύρωση την συμφωνία των Πρεσπών για το σκοπιανό.
Αν και ο κύριος Τσίπρας δεν έχει προσδιορίσει ημερομηνία, πολλοί έχουν σπεύσει ή/και βιαστεί να προεξοφλήσουν, ότι η συμφωνία θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο προς κύρωση αμέσως μετά την έγκρισή της από τη Βουλή της πΓΔΜ, στις 15 Ιανουαρίου 2019.
Είναι, ωστόσο, μία απόφαση που θα λάβει προσωπικά ο Ελληνας Πρωθυπουργός, σταθμίζοντας πολλές παραμέτρους.
Μία από αυτές είναι ο σχεδιασμός του για τις επόμενες εθνικές εκλογές, που δεν έχει «κλειδώσει» επί του παρόντος.
Μία δεύτερη παράμετρος, ωστόσο, είναι η διασφάλιση του αριθμού των ψήφων που απαιτούνται στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας.
Εάν η Βουλή συνέλθει σε απαρτία, αυτό σημαίνει 151 ψήφους.
Εάν υπάρχουν απόντες, απαιτούνται να ψηφίσουν θετικά οι μισοί +1 από τους παρόντες.
Σε αυτό το πλαίσιο, στα κομματικά επιτελεία έχουν «πάρει φωτιά» τα κομπιουτεράκια εδώ και πολλές εβδομάδες, καθώς όλοι μετρούν τους βουλευτές που είναι πιθανό να προστεθούν σε αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να «βγει» ο απαιτούμενος αριθμός για τη συμφωνία.
Μεταξύ αυτών, είναι βουλευτές που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, ανεξάρτητοι, ορισμένοι από το Ποτάμι και η προσφάτως υπουργοποιηθείσα Κατερίνα Παπακώστα.
Επίσημη προσχώρηση Θεοχάρη στη ΝΔ - σενάρια για Σαρίδη στον ΣΥΡΙΖΑ
Αρχικά, ο Χάρης Θεοχάρης είχε εκφραστεί θετικά για την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά εδώ και δύο εβδομάδες περίπου είχε διευκρινίσει ότι θα συνεκτιμήσει τη στάση της κυβέρνησης των Σκοπίων (ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας» που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα, καθώς και επίσημη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης), ενώ παρόμοιο μήνυμα εκπέμπει ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Με την απόφαση του Χάρη Θεοχάρη να ενταχθεί στο στρατόπεδο της ΝΔ, μειώνεται κατά μία ψηφο η δεξαμενή από την οποία θα αντλήσει θεωρητικά ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ για να διασφαλίσει την ψήφιση της συμφωνίας. Ο Χάρης Θεοχάρης είχε εκλεγεί βουλευτής αρχικά τον Ιανουάριο του 2015 με το Ποτάμι και επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Στο παρελθόν υπήρξε Γενικός Γραμμετέας Εσόδων της κυβέρνησης Σαμαρά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κλείνει η πόρτα για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά σίγουρα η παρτίδα γίνεται σκληρότερη.
Είναι ενδεικτικό ότι 48 ώρες νωρίτερα «φούντωσαν» τα σενάρια για μετακίνηση ενός άλλου βουλευτή προς τον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόκειται για τον Γιάννη Σαρίδη που εξελέγη με την Ενωση Κεντρώων.
Θα έρθει - και πότε η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή;
Ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής της παρασκηνιακής επαφής, που προφανώς έγινε παράλληλα με τις συζητήσεις του Χάρη Θεοχάρη με τη ΝΔ, όλα δείχνουν ότι στα κομματικά στρατόπεδα θα παίξουν «σκληρά» προ της ψηφοφορίας για την συμφωνία των Πρεσπών.
Και όλα τα εκλογικά σενάρια που διακινούνται θα συνδέονται με την υπερψήφιση ή καταψήφισή της - την ώρα που νεότερες πληροφορίες εμφανίζουν πάντως τον Αλέξη Τσίπρα να μην έχει καταλήξει ακόμη, εάν είναι ορθή επιλογή να φέρει τόσο γρήγορα στη Βουλή την συμφωνία ή εάν θα ήταν προτιμότερο για τον ίδιο να την αφήσει στην άκρη ώστε να την παραλάβει προς έγκριση η επόμενη κυβέρνηση.
Ο ίδιος έχει δηλώσει δημόσια πολλές φορές ότι θα την προωθήσει άμεσα για έγκριση, ωστόσο το «άμεσα» δεν έχει προσδιοριστεί και ενίοτε ισχύει το...«ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».
Ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρει στη δήλωση που έκανε μετά από συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:
«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να κλείσουμε οριστικά το κεφάλαιο της κρίσης και να μπούμε στο δρόμο της σταθερότητας, και της ανάπτυξης. Στόχος που απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις, στρατηγικό σχέδιο και διαχειριστική επάρκεια. Στόχος που απαιτεί ενότητα όλων των φιλελεύθερων, φιλοευρωπαϊκών, μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του τόπου. Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισα να ανταποκριθώ στο κάλεσμα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις κεντρώες δυνάμεις και να συστρατευθώ στον αγώνα του. Και καλώ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συνδράμουν ενεργά στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας και των πολιτών της».