Ακμή και γάλα: Οι ειδικοί απαντούν αν την προκαλεί κι αν πρέπει να το κόψουμε εντελώς

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το γάλα -το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά- στη μάχη κατά της ακμής
Open Image Modal
Sarayuth Punnasuriyaporn / EyeEm via Getty Images
Μήπως αυτό το ποτήρι γάλα μας οδηγήσει αργότερα σε ξέσπασμα ακμής ; Να τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Γενικά γνωρίζουμε πως τα γαλακτοκομικά συνδέονται με υγιή, δυνατά οστά. Για μερικούς από εμάς, ωστόσο τα γαλακτοκομικά (ιδιαίτερα το γάλα) οδηγούν σε ξέσμασπα ακμής. Αλλά πόσο επηρεάζουν το δέρμα μας οι διατροφικές μας συνήθεις;

Η δρ. Τσέρι Φρέι, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ, δηλώνει ότι «δεν θα αμφισβητούσαμε αν αυτό που τρώμε έχει ή όχι αντίκτυπο στο συκώτι ή στα νεφρά μας», οπότε γιατί αναρωτιόμαστε εάν επηρεάζει το δέρμα μας;

«Το δέρμα είναι ένα όργανο, είναι το μεγαλύτερο όργανο, οπότε σίγουρα [ό,τι καταναλώνουμε] έχει αντίκτυπο σ′ αυτό», είπε. Με άλλα λόγια, ένα ποτήρι γάλα μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την επιδερμίδα μας.

Οι ειδικοί απαντούν ως προς το βαθμό της επίδρασης που μπορεί να έχουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά στην ακμή.

To ερώτημα παραμένει αν τελικά το γάλα προκαλεί ξεσπάσματα ακμής

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, αλλά ο βαθμός (που το προκαλεί) δεν είναι απολύτως γνωστός για πολλούς λόγους.

«Ένα από τα ζητήματα που έχουμε με τα τρόφιμα, γενικά, είναι ότι αυτό το είδος της έρευνας είναι πραγματικά δύσκολο να διεξαχθεί σε μεγάλη πληθυσμιακή κλίμακα», δηλώνει η Φρέι.

Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε οργανισμός επεξεργάζεται διαφορετικά τα τρόφιμα που καταναλώνει. Και ενώ τα δεδομένα είναι περιορισμένα, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και της ακμής.

Αλλά, αν μας αρέσει να πίνουμε περιστασιακά ένα ποτήρι γάλα, σύμφωνα με τη δρ. Σούζαν Μάσικ, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. «Η συνεπής καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να είναι περισσότερο κινητήριος δύναμη», τονίζει.

Οι ορμόνες του γάλακτος είναι η αιτία

Σύμφωνα με την Μάσικ, η ακριβής σχέση μεταξύ ακμής και γάλακτος δεν είναι 100% γνωστή. Αλλά μερικοί άνθρωποι πιστεύουν, και μερικές μελέτες δείχνουν, ότι οι ορμόνες στο αγελαδινό γάλα προκαλούν τα ξεσπάσματα.

«Το αγελαδινό γάλα που καταναλώνεται μπορεί να περιέχει τόσο φυσικές ορμόνες όπως ο αυξητικός παράγοντας που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF-1), όσο και συνθετικές αυξητικές ορμόνες που χρησιμοποιούνται από ορισμένους γαλακτοπαραγωγούς για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος», επισημαίνει η Μάσικ.

Η Φρέι προσθέτει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ακμής προκαλείται ορμονικά (γι′ αυτό και η ακμή ξεκινά σχεδόν από την εφηβεία), γεγονός που εμβαθύνει τη πιθανή σύνδεση μεταξύ των ορμονών του γάλακτος και των εξανθημάτων.

Δεν είναι όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα το ίδιο ένοχα

Για τους λάτρεις των γαλακτοκομικών, τα παραπάνω μάλλον αποτελούν κακά νέα. Αλλά σύμφωνα με τις Φρέι και Μάσικ, υπάρχουν και κάποια καλά: Δεν προκαλούν ακμή όλα τα γαλακτοκομικά.

«Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα ξεσπάσματα ακμής από τα γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να περιλαμβάνουν κυρίως αγελαδινό γάλα, ενώ άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι ή το τυρί, δεν συσχετίζονται με αυξημένα ξεσπάσματα», τονίζει η Δρ. Μάσικ.

Μια μελέτη σημείωσε ότι στην περίπτωση του γιαουρτιού, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στη διαδικασία ζύμωσης του. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν χαμηλότερα επίπεδα της φυσικής ορμόνης IGF-1.

Έτσι, μπορούμε να το απολαύσουμε με την γκρανόλα για πρωινό χωρίς να ανησυχούμε μήπως εμφανιστεί σπυράκι.

Open Image Modal
Grace Cary via Getty Images
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ενώ το γάλα μπορεί να προκαλέσει κάποια σπυράκια, το να το κόψουμε εντελώς πιθανότατα δεν θα τα εξαφανίσει κιόλας.

Τα γαλακτοκομικά είναι υγεινά και γεμάτα θρεπτικές ουσίες

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να κόψουμε τελείως το γάλα μόνο για χάρη της επιδερμίδας σας. «Τα γαλακτοκομικά είναι μια σημαντική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών σε οποιαδήποτε ηλικία», τονίζει η Μάσικ.

Προσθέτει ότι για τις γυναίκες, ιδιαίτερα, η προτεραιότητα στην υγεία των οστών είναι σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το γάλα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οστικής μάζας σε παιδιά και εφήβους, σύμφωνα με το WebMD. Αλλά για όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να λάβουν τόσο πολύ ή σχεδόν τόσο ασβέστιο.

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, το γάλα αμυγδάλου και σόγιας ενισχυμένο με ασβέστιο είναι επίσης καλή επιλογή, μαζί με σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, τα αποξηραμένα φασόλια ή χυμός εμπλουτισμένο με ασβέστιο.

Το να κόψουμε τα γαλακτοκομικά δεν είναι η λύση κατά της ακμής

Η Φρέι τονίζει ότι δεν έχει δει την ακμή να εξαφανίζεται εντελώς σε κανέναν που έχει κόψει τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή του. «[Τα γαλακτοκομικά] μπορεί να είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας, αλλά δεν είναι η μοναδική αιτία της ακμής».

Επιπλέον, η Φρέι επισημαίνει ότι αν κόψουμε τα γαλακτοκομικά, δεν θα δούμε άμεσα αποτελέσματα. Αντίθετα, «θα χρειαστούν έξι, οκτώ ή δέκα εβδομάδες για να δούμε πραγματικά τα αποτελέσματα».

Εάν θέλουμε μια πιο καθαρή επιδερμίδα, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να το πετύχουμε που δεν περιλαμβάνουν το να κόψουμε τελείως το γάλα.

«Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες ακμής, τόσο τοπικές όσο και από του στόματος, [χωρίς ιατρική συνταγή] και με ιατρική συνταγή», λέει η Μάσικ.

Προσθέτει ότι δεν έχουμε παρά να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο για να συζητήσουμε μαζί του τις επιλογές θεραπείας.

Ενώ το γάλα μπορεί να συνδέεται για μερικούς με ξεσπάσματα ακμής και για άλλους όχι, εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρήσουμε τα οστά μας γερά.

Έτσι, η εύρεση εναλλακτικών γαλακτοκομικών εκτός από το γάλα είναι μια καλή ιδέα - και το ίδιο είναι και να το συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας για τυχόν ανησυχίες για το δέρμα μας.