Σύμφωνοι, η περίοδος των εορτών που διανύουμε είναι μια περίοδος που οι λιχουδιές- αλλά και η κρεατοφαγία - έχουν την τιμητική τους.
Αξίζει, όμως, να δοκιμάσουμε να ελέγξουμε τις ποσότητες κόκκινου κρέατος που καταναλώνουμε. Αν πραγματικά θέλουμε να μειώσουμε το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά από τη διατροφή μας (ακόμα και την περίοδο των γιορτών), ας δούμε μερικά tips για να το καταφέρουμε.
Τα γεύματα με πρωταγωνιστή το κόκκινο κρέας είναι πλέον ο βασιλιάς της κουζίνας. Σε σχέση με τις συστάσεις της κλασικής μεσογειακής διατροφής, όπου η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος ήταν πολύ πιο σπάνια, σήμερα τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες, συχνότερα. Ως κόκκινο κρέας ορίζεται το κρέας από το χοιρινό, το μοσχάρι, το κατσίκι και το αρνί, καθώς και οι κιμάδες τους.
Σύμφωνα με την Μαρία Μαντζώρου, Διαιτολόγο - Διατροφολόγο με έδρα τη Μυτιλήνη:
Στην κατηγορία του επεξεργασμένου κρέατος ανήκουν τα αλλαντικά, τα σαλάμια, το μπέικον τα λουκάνικα και άλλα κρέατα που έχουν υποστεί επεξεργασία. Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς και αυξημένο κίνδυνο πρώιμου θανάτου.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το International Agency for Research on Cancer, το κόκκινο κρέας (εκτός ψαριού και πουλερικών) αποτελεί πιθανή αιτία καρκίνου (κατηγορία 2Α), ενώ παράλληλα το επεξεργασμένο κρέας ανήκει στην κατηγορία με τα σαφή καρκινογόνα (κατηγορία 1). Συστήνεται να καταναλώνουμε λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, και να δίνουμε έμφαση σε άλλες καλές πηγές πρωτεϊνών.
Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος;
1) Εβδομαδιαίο μενού με ποικιλία.
Μπορούμε να φτιάξουμε εβδομαδιαίο οικογενειακό πρόγραμμα για τα κυρίως γεύματα, με όλες τις ομάδες τροφίμων, από όσπρια έως κρέας και ψάρι. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα τρώμε λαδερό, την Τρίτη κοτόπουλο, την Τετάρτη όσπριο, την Πέμπτη και το Σάββατο ψάρι, την Παρασκευή ζυμαρικά ή ομελέτα, και την Κυριακή κόκκινο κρέας!
2) Κλασικές συνταγές, αλλιώς
Πολλές συνταγές γίνονται χωρίς κόκκινο κρέας. Τα μπιφτέκια από κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας είναι εξίσου γευστικά, ενώ έχουν και λιγότερο κορεσμένο λίπος! Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε μπιφτέκια από ρεβύθια ή και φακές, ή ακόμα και παστίτσιο με κιμά από κοτόπουλο ή με φακές!
3) Βγάζουμε κρέας, βάζουμε ψάρι
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε μια μερίδα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα με ψάρι. Δυο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, με μια μερίδα λιπαρού ψαριού αρκεί για να επιτύχουμε την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών που χρειαζόμαστε!
Πλέον πολλά ιχθυοπωλεία μπορούν να ψήσουν και να παραδώσουν το ψάρι ψημένο.
4) Ανάμεικτα πιάτα με κρέας και όσπρια
Μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα κρέατος στο πιάτο μας και να συμπληρώσουμε τη μερίδα μας με όσπρια ή και λαχανικά!
Για παράδειγμα, μπορούμε να μαγειρέψουμε κρέας με ρεβύθια, αντί για σκέτο κρέας. Έτσι, μειώνουμε την ποσότητα κρέατος και κορεσμένο λίπους, και αυξάνουμε τις φυτικές ίνες στο πιάτο μας.
Επεξεργασμένο κρέας – Αλλαντικά
Όσον αφορά τα αλλαντικά μπορούμε να βελτιώσουμε την ποικιλία στα τοστ και τα σάντουιτς προτιμώντας αντί για αλλαντικό να βάλουμε δύο φέτες τυρί, τυρί κρέμα και τυρί του τοστ, τυρί φέτα (που ταιριάζει ιδιαίτερα με τη ντομάτα), τυρί και αυγό, αλλά και τόνο!
Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη χρόνιων νόσων. Το κόκκινο κρέας αποτελεί από τα κυριότερα τρόφιμα που συστήνεται να καταναλώνουμε λιγότερο συχνά.
Μάλιστα, μια υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, με πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας, χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων, με χαμηλή όμως πρόσληψη κόκκινου κρέατος!
ΠΗΓΗ: fmh.gr