Εάν βλέπετε κάποιον/α σοβαρά ή ετοιμάζεστε ακόμα και να παντρευτείτε αλλά αντιμετωπίζετε τις παρακάτω συμπεριφορές, ίσως είναι καιρός να αναθεωρήσετε τη σχέση σας.
Αμερικανοί ψυχολόγοι επισημαίνουν τις ενδείξεις που πρέπει να σας προβληματίσουν.
1. Δίνει προτεραιότητα σε άλλους ανθρώπους
Αν ακυρώνει τις προγραμματισμένες εξόδους και τα σχέδιά σας απλώς και μόνο επειδή κάτι καλύτερο προέκυψε με τους φίλους του/της, είναι μια ένδειξή ότι ίσως δεν είστε προτεραιότητα για το ταίρι σας.
«Οι άνθρωποι παντρεύονται για πολλούς λόγος, όχι πάντα από αγάπη. Σιγουρευτείτε ότι δεν ετοιμάζεστε να παντρευτείτε κάποιον που σας παντρεύεται λόγω ευκολίας, “επειδή τον βολεύει”. Δεν θέλετε να παριστάνετε για την υπόλοιπη ζωή σας τον συγκαταβατικό σύντροφο που έχει κατανόηση, γιατί αργά ή γρήγορα θα νιώσετε ότι ο ρόλος σας δεν είναι παρά διακοσμητικός».
2. Δεν έχετε καλή και ομαλή επικοινωνία
Αντί να κάνετε μια εποικοδομητική συζήτηση, τσακώνεστε ή αποφεύγετε να συζητήσει θέματα όπως η δημιουργία οικογενείας ή τα σεξουαλικά και οικονομικά ζητήματα. Η επικοινωνία είναι το παν για μια σχέση. Αν δεν συζητάτε άνετα τέτοια θέματα μάλλον δεν είναι ώρα να περάσετε στο επόμενο στάδιο.
«Τα προβλήματα που διαιωνίζονται και παραμένουν άλυτα σε βάθος χρόνου, καταστρέφουν τη σχέση». Προσπαθήστε να συζητάτε οτιδήποτε μοιάζει δύσκολο: πρέπει να ξέρετε πόσο καλά μπορείτε να συζητήσετε τα ενοχλητικά θέματα που αναπόφευκτα προκύπτουν στη ζωή. Προσπαθήστε να αναπτύσσετε μαζί τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες. Αν δεν τα καταφέρετε, ούτε η σχέση σας θα καταφέρει να επιβιώσει.
3. Σας έχει απατήσει
Η απιστία δεν χρειάζεται απαραίτητα να γίνει αιτία χωρισμού, αλλά σίγουρα είναι κάτι σημαντικό. Πρέπει τουλάχιστον να σας ωθήσει στο να επανεξετάσετε την ιδέα του επικείμενου γάμου σας. Εάν ο σύντροφός σας είναι πραγματικά σε θέση να ανακαλύψει τι τον ώθησε εξ αρχής στην απιστία, αυτό είναι καλό σημάδι. Ακόμα, είναι απαραίτητο να τονίσετε και να κατανοήσετε τα σημεία της σχέσης που συνεισέφεραν στην απιστία.
«Υπάρχουν νοοτροπίες και συμπεριφορικές αλλαγές απαραίτητες για να αποτρέψουν την επανάληψη τις απιστίας. Και αυτές οι αλλαγές σίγουρα πρέπει να έχουν επιτευχθεί πριν παντρευτείτε».
4. Δεν υπάρχει σεξουαλική επιθυμία
Κατά τη διάρκεια της σχέσης είναι φυσιολογικό τα επίπεδα σεξουαλικότητας να διακυμαίνονται και για τους δύο συντρόφους. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορείτε να έχετε ένα γόνιμο διάλογο για τις μεταστροφές αυτές και να εκφράζετε τι σας αρέσει και τι δεν σας αρέσει στο κρεβάτι.
«Εάν νιώθετε ότι δεν υπάρχει χημεία τώρα δεν θα υπάρξει σίγουρα μετά από χρόνια. Μια ολόκληρη ζωή είναι πολλής καιρός για να κάνετε κακό σεξ. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως οι σεξουαλικές δυσκολίες είναι ασήμαντος λόγος για να ακυρώσετε ένα γάμο ή να αφήσετε μια σχέση. Είναι βεβαία ακόμα χειρότερο η σεξουαλικότητά να γίνει αιτία για μια παράνομη σχέση ή για ένα διαζύγιο. Οπότε καλύτερα να αποφασίσετε να το λύσετε τώρα.»
5. Ο σύντροφός σας έχει εθισμούς: ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος
Οι εξαρτήσεις επίσης δεν χρειάζεται να γίνουν αίτια χωρισμού εφόσον ο σύντροφός σας είναι πράγματι αποφασισμένος και αφοσιωμένος στην απεξάρτησή του. Πρέπει όμως να καταλάβετε αν θέλουν να βοηθηθούν ή αν βρίσκονται σε άρνηση και εθελοτυφλούν.
«Οι εξαρτήσεις δεν λύνονται ούτε εύκολα ούτε γρήγορα, άρα μην το αγνοείτε νομίζοντας ότι δεν είναι και τόσο κακό». Δεν μπορείτε να τον απαλλάξετε εσείς τον/την σύντροφό σας από της εξαρτήσεις του. Χρειάζεται η δική του συνειδητή απόφαση.
6. Έχει πρόσφατα διέλθει μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του όπως επαγγελματικές μεταβολές, απόλυση, αρρώστια ή θάνατος γονέα...
Αυτός δεν είναι λόγος να χωρίσετε αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να κάνετε μια παύση και υπομονή ωσότου μπορέσει ο σύντροφός σας να επανέλθει σε κάποια κανονικότητα. Χρειάζεται να δώσετε λίγο χρόνο στο σύντροφό σας να ανακτήσει τις χαμένες του ισορροπίες και να ξαναβρεί τον εαυτό του. «Ποτέ δεν ήταν καλή ιδέα να προσπαθείτε να χτίσετε θεμέλια σε ασταθές έδαφος».
7. Σας χειραγωγεί και είναι συναισθηματικά ασταθής
Υπάρχουν για όλους μας καλές και κακές μέρες. Όταν έχετε μια κακή μέρα σίγουρα κι εσείς δεν είστε η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σας. Αλλά ένα συνεχές ξέσπασμα συναισθημάτων, μια τάση να σας επιβάλλεται ο/η σύντροφος, ή να ελέγχει τις κινήσεις σας, μπορεί να θεωρηθεί και ένδειξη συναισθηματικής κακοποίησης και εκβιασμού. «Να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό σε τέτοιες περιπτώσεις προκειμένου να εντοπιστείτε το μέγεθος και το φάσμα του προβλήματος και να μην το αποφεύγετε ή/και διογκώνετε».
8. Αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό ψυχικό νόσημα
Στατιστικές δείχνουν ότι σε διάστημα ενός έτους, ένας στους τρεις ενήλικες υπόκειται σε μια ψυχογενή διαταραχή. Είναι σύνηθες. Αλλά, εάν ο σύντροφός σας βιώνει κάποια πιο σοβαρή ψυχική ασθένεια, το άγχος της επερχόμενης επισημοποίησης της σχέσης σας θα τον αποδιοργανώσει εντελώς, διογκώνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα του. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σας έχει κατάθλιψη απλά θα βυθιστεί πιο βαθιά αν τον πιέσετε να δοθεί στη σχέση σας περισσότερο απ′ όσο μπορεί.
Σε τέτοιες περιπτώσεις ένας γάμος δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα. Εμμένοντας στο θέμα του γάμου, «είναι σίγουρα στεσογόνο γεγονός για τη ζωή ενός ατόμου. Στην ουσία καταλαμβάνει 50 στα 100 στην κλίμακα των αλλαγών στη ζωή ενός ανθρώπου». Εάν δεν είναι απλά αγχωμένος/η σε λογικά πλαίσια και έχει πχ. αυτοκαταστροφικές σκέψεις, τότε πρέπει να βρείτε τον πυρήνα του προβλήματος και ύστερα προχωράτε και σε γάμο.
9. Κρατάει πολλά μυστικά από εσάς
Δεν είναι εύκολο να παραδέχεστε τα λάθη σας. Το ίδιο ισχύει και για το σύντροφό σας. Προσπαθεί να κρύψει συνεχώς πράγματα από εσάς; Βγήκε με την πρώην του; Έχασε χρήματα; Δεν σας είπε τίποτα ελπίζοντας απλά να μην το ανακαλύψετε ποτέ;
Ιδανικά το να παραδέχεστε τα λάθη σας θέτει τα θεμέλια ενός κοινού μέλλοντος. Είναι πολύ καλό για τη σχέση σας να λέτε την αλήθεια και να είστε ανοιχτοί στο να ακούσετε την αλήθεια για τα μυστικά του συντρόφου σας. Μόνο έτσι μπορείτε να συζητήσετε και να βρείτε από κοινού μια λύση. Σε κάθε επιτυχημένη σχέση η εμπιστοσύνη πρέπει να είναι αμοιβαία. «Κατά κανόνα, εάν υπάρχει κάποιο μυστικό που δεν θέλετε να μοιραστείτε, υπάρχει ρήξη στη μεταξύ σας εμπιστοσύνη. Το να μοιράζεστε επώδυνα μυστικά είναι ένα καλό τεστ για να ελέγξετε τη βιωσιμότητα μιας σχέσης. Πιστεύω απόλυτα πως πρέπει να μοιράζεστε τα πάντα».
Το άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε στην HuffPost US και αποδόθηκε στα ελληνικά