Ακραίος τουρισμός: Οι υπερπλούσιοι πληρώνουν αδρά για ριψοκίνδυνες εξερευνήσεις

Οι 5 επιβαίνοντες του βαθυσκάφους Titan, που έχασαν τη ζωή τους εξερευνώντας το ναυάγιο του Τιτανικού, είχαν πληρώσει 250.000 δολάρια έκαστος. Κάποιοι ξοδεύουν πολλά περισσότερα.
Open Image Modal
Αποψη από το εσωτερικό του Cyclops 1: Ενα βαθυσκάφος χωρητικότητας 5 ατόμων, που χρησιμοποιείται από την OceanGate για την εξερεύνηση του περίφημου ναυαγίου Andrea Doria του 1956 - Βοστώνη, ΗΠΑ (13 Ιουνίου 2023)
Boston Globe via Getty Images

Η περίπτωση των 5 ατόμων που είχαν πληρώσει 250.000 δολάρια έκαστος για να δουν από κοντά το ναυάγιο του Τιτανικού, αλλά τελικά κατέληξαν να αγνοούνται μαζί με το εξαφανισμένο βαθυσκάφος Titan και τελικά βρήκαν τραγικό θάνατο στον βυθό του Ατλαντικού, είναι μόνο ένα παράδειγμα ακραίου τουρισμού που γίνεται όλο και πιο συνηθισμένος για όσους μπορούν να τον αντέξουν οικονομικά.

Από τις ψηλότερες κορυφές της Γης μέχρι το διάστημα, ακολουθούν μερικές από τις πιο ακραίες εξερευνήσεις για τις οποίες οι υπερπλούσιοι πληρώνουν αδρά, αψηφώντας τους κινδύνους που αυτές εγκυμονούν ακόμη και για τη ζωή τους.

Διαστημικά ταξίδια

Ενας τριπλός ανταγωνισμός μεταξύ των δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών Τζεφ Μπέζος, Ελον Μασκ και Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει συμβάλει καθοριστικά στην άνθηση μιας εκκολαπτόμενης βιομηχανίας αστροτουρισμού.

Η Virgin Galactic του Μπράνσον ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την πρώτη της εμπορική διαστημική πτήση, που ονομάζεται Galactic 01, η οποία θα εκτοξευτεί μεταξύ 27 Ιουνίου και 30 Ιουνίου. Η εταιρεία έχει κάνει λόγο για μια λίστα αναμονής 800 πελατών για την πτήση συνολικής διάρκειας περίπου 90 λεπτών. Οι περισσότερες από αυτούς έχουν πληρώσει μεταξύ 250.000 και 400.000 δολαρίων για τα εισιτήριά τους.

Open Image Modal
Δοκιμαστική εκτόξευση του του πυραύλου Starship, της SpaceX του Ελον Μασκ - Τέξας, ΗΠΑ (21 Απριλίου 2023)
JOE SKIPPER via Reuters

Από τον Ιούνιο του 2021, όταν η πρώτη θέση πουλήθηκε για 28 εκατομμύρια δολάρια, το διαστημικό τουριστικό εγχείρημα του Μπέζος, Blue Origin, προσφέρει πτήσεις διάρκειας 10 λεπτών σε υψόμετρο περίπου 350.000 ποδιών (106 χμλ.), όπου οι επιβάτες βιώνουν μερικές στιγμές έλλειψης βαρύτητας πριν κατέβουν πίσω στη Γη.

Ενας Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος έχει ήδη αγοράσει κάθε θέση στο παρθενικό ταξίδι του πυραύλου Starship, της SpaceX του Ελον Μασκ, που προορίζεται να περάσει τρεις ημέρες σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και να φτάσει σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Σελήνης. Αρχικά η πτήση ήταν προγραμματισμένη για το 2023, όμως έχει καθυστερήσει λόγω αποτυχημένων δοκιμών.

Επικίνδυνες αποστολές στη Γη

Εν τω μεταξύ, στη Γη, πλούσιοι τουρίστες που δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν εξαντλητικές διαδρομές σε μερικά από τα πιο δύσβατα εδάφη του πλανήτη μπορούν να απλώς να πετάξουν από πάνω από τους ή να κάνουν κράτηση σε ιδιωτικά ελικόπτερα.

Πριν βάλει στο στόχαστρό του στο διάστημα, ο Μπράνσον ήταν ένας από τους ελίτ ταξιδιώτες με αερόστατα, και έγινε ο πρώτος που διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό με αυτόν τον τρόπο το 1991. Αλλα πλούσια άτομα έχουν σημειώσει περισσότερα ρεκόρ απόστασης, ύψους και διάρκειας τις τελευταίες δεκαετίες.

Κάποιοι άλλοι επιλέγουν υπηρεσίες σκι με ελικόπτερο στα χιονισμένα βουνά των Ιμαλαΐων του ινδικού Κασμίρ, μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Το όρος Roraima, ένα μυστικιστικό βουνό με επίπεδη κορυφή στα σύνορα Βενεζουέλας-Βραζιλίας, που ενέπνευσε το μυθιστόρημα του Arthur Conan Doyle, «The Lost World» το 1912 και ήταν κάποτε προσβάσιμο μόνο στους αυτόχθονες πληθυσμούς, τώρα προσελκύει χιλιάδες πεζοπόρους κάθε χρόνο - και λίγους επισκέπτες που φτάνουν στην κορυφή μέσω ελικοπτέρου.

Open Image Modal
Το όρος Roraima, στα σύνορα Βραζιλίας-Βενεζουέλας, όπως φαίνεται από το καμπ Tec.
Carlos Garcia Rawlins via Reuters

 

Αντίστοιχα, ένα ταξίδι στον Νότιο Πόλο κοστίζει λίγο λιγότερο από 100.000 δολάρια, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. «Υπάρχουν πολύ λίγα μέρη στον πλανήτη που οι άνθρωποι δεν έχουν πάει ποτέ και η ζήτηση για ένα μοναδικό ταξίδι αυξάνει την τιμή και την αξία του», εξηγεί ο Τζέιμς Πέτρικ, καθηγητής στο Texas A&M που μελετά τον τουρισμό και την αναψυχή.

Τώρα ή ποτέ

Εξάλλου, η νέα τεχνολογία -όπως τα προηγμένα διαστημόπλοια και τα υποβρύχια που μπορούν να εξερευνήσουν τα βάθη του ωκεανού- δημιουργεί νέες ευκαιρίες για ακραία ταξίδια.

Επίσης, «με τον κορονοϊό, οι άνθρωποι ήταν εγκλωβισμένοι για τόσο καιρό», λέει η Κόρτνεϊ Ιανουτσίλι, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ στην Active Adventures, η οποία οργανώνει μικρά ομαδικά ταξίδια σε διάφορους προορισμούς στην Αμερική, στη Νέα Ζηλανδία και στα Ιμαλάια. «Οι άνθρωποι σκέφτονται πλέον: ″ας κάνουμε τώρα τις επιθυμίες μας πραγματικότητα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί μετά″».

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, και η ζήτηση ρεκόρ που καταγράφεται στο Νεπάλ για την εξαιρετικά επικίνδυνη ανάβαση στο Εβερεστ.

Η παγκόσμια βιομηχανία «τουρισμού περιπέτειας» αναμένεται να εκτιναχθεί από 322 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, καθώς περισσότερες εταιρείες επιδιώκουν να μεταφέρουν τουρίστες σε «συναρπαστικούς» προορισμούς, σύμφωνα με την Grand View Research.

(με πληροφορίες από Reuters, Wall Street Journal, Axios)