Ίσως γνωρίζουμε ήδη ότι ο καρδιακός ρυθμός σε περιόδους ηρεμίας (όταν λόγου χάρη είμαστε καθιστοί, ή ξαπλωμένοι ή αισθανόμαστε χαλαροί) αλλάζει με την ηλικία. Το ίδιο ισχύει και για την αρτηριακή μας πίεση και την ικανότητα να στεκόμαστε στο ένα πόδι (την οποία ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ως ένα εξαιρετικό τεστ πνευματικής και σωματικής ικανότητας).
Ακόμα και το πόσες φορές θεωρείται «φυσιολογικό» να σηκωνόμαστε τη νύχτα για να πάμε τουαλέτα αυξάνεται με τον χρόνο.
Λοιπόν, τι γίνεται με την πρόσληψη σιδήρου;
Τι συνιστάται για κάθε ηλικιακή ομάδα;
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το NHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, «οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν όλο το σίδηρο που χρειάζονται καταναλώνοντας μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή».
Επομένως - κι αυτό είναι πολύ σημαντικό - αυτοί οι αριθμοί δεν θα πρέπει να αντιστοιχούν στα επίπεδα των συμπληρωμάτων μας - για παράδειγμα, ένα άτομο που χρειάζεται 9 mg σιδήρου την ημέρα δεν θα πρέπει να παίρνει συμπλήρωμα 9 mg για να καλύψει αυτή την ανάγκη, καθώς πιθανώς λαμβάνει αρκετό από τα τρόφιμά του.
Εάν υποψιαζόμαστε ότι έχουμε ανεπάρκεια, το NHS μας συμβουλεύει να επισκεφθούμε έναν γιατρό για να το επιβεβαιώσει πριν από τη λήψη συμπληρωμάτων (ειδικά εκείνων με πάνω από 17mg σιδήρου).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση χρειάζονται περισσότερο σίδηρο από τους άλλους ανθρώπους, καθώς χάνουν αίμα περίπου μία φορά το μήνα.
Σύμφωνα με το Royal Berkshire NHS Foundation Trust, οι ημερήσιες ανάγκες των παιδιών σε σίδηρο έχουν ως εξής
0–3 μηνών
- 1.7 mg*
4–6 μηνών
- 4.3mg
7–9 μηνών
- 7.8mg
10–12 μηνών
- 7.8mg
1–3 ετών
- 6.9mg
4–6 ετών
- 6.1mg
7–10 ετών
- 8.7mg
11–18 ετών (αγόρια)
- 11.3mg
11–18 ετών (κορίτσια)
- 14.8mg
Και το NHS αναφέρει ότι για τους ενήλικες ισχύουν τα παρακάτω:
19+ ετών (άνδρες)
- 8.7 mg
19–49 ετών (γυναίκες)
- 14.8 mg
50+ ετών (γυναίκες)
- 8.7 mg
- Οσες έχουν ακόμη έμμηνο ρύση μετά την ηλικία των 50 ετών χρειάζονται 14.8 mg καθημερινά.
«Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου 17 mg ή λιγότερο την ημέρα είναι απίθανο να προκαλέσει κάποια βλάβη», αναφέρει το NHS. «Αλλά καλό είναι να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μεγαλύτερη δόση μόνο αν μας συμβουλεύσει ο γενικός γιατρός».
Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν έχουμε σιδηροπενική αναιμία;
Η σιδηροπενική αναιμία χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο ασθένειας και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, όπως ταχύτερος καρδιακός ρυθμός και επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
Το NHS αναφέρει ότι τα σημάδια που πρέπει να προσέξουμε περιλαμβάνουν:
- κούραση και έλλειψη ενέργειας
- δύσπνοια αισθητοί καρδιακοί παλμοί (αίσθημα παλμών της καρδιάς)
- ωχρότερο δέρμα από το συνηθισμένο
- πονοκέφαλοι
Εάν παρατηρήσουμε κάτι από τα παραπάνω, θα πρέπει να επισκεφθούμε έναν γενικό ιατρό, ο οποίος θα μας βοηθήσει να βρούμε τη σωστή θεραπεία για εμάς.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν εμπλουτισμένα δημητριακά και ψωμί, φυλλώδη λαχανικά, κρέας, φρούτα όπως βερίκοκα, δαμάσκηνα και σταφίδες και όσπρια όπως φασόλια και φακές
*Mg (χιλιοστόγραμμα / 1 Γραμμάριο = 1000 Χιλιοστόγραμμα)