Σε λίγα χρόνια η μπύρα μπορεί να κοστίζει περισσότερο και η ποιότητά της να έχει αλλοιωθεί κι αυτό λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία ήδη αλλάζει τη γεύση της. Η ποσότητα και η ποιότητα του λυκίσκου, βασικού συστατικού των περισσότερων μπυρών, επηρεάζεται από την παγκόσμια υπερθέρμανση, σύμφωνα με τους επιστήμονες και ως αποτέλεσμα μπορεί να γίνει ακριβότερη.
Ειδικότερα, οι ερευνητές προβλέπουν ότι οι αποδόσεις λυκίσκου στις καλλιέργειες της Ευρώπης θα μειωθούν κατά 4-18% μέχρι το 2050, εάν οι αγρότες δεν προσαρμοστούν στις θερμότερες και ξηρότερες καιρικές συνθήκες, ενώ η περιεκτικότητα των άλφα οξέων στον λυκίσκο, που δίνει στις μπύρες τη χαρακτηριστική γεύση και οσμή τους, θα μειωθεί κατά 20-31%.
Η μπύρα, το τρίτο πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο μετά το νερό και το τσάι, παρασκευάζεται από τη ζύμωση βυνοποιημένων σπόρων, όπως το κριθάρι, με μαγιά. Συνήθως αρωματίζεται με αρωματικό λυκίσκο που καλλιεργείται κυρίως στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη και είναι ευαίσθητος στις αλλαγές του φωτός, της θερμότητας και του νερού.
Στη Γερμανία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό λυκίσκου στον κόσμο, οι μέσες αποδόσεις λυκίσκου έχουν μειωθεί κατά 19,1%.
Η ζυθοποιία στην κεντρική Ευρώπη χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του πολιτισμού. Οι άνθρωποι στην Τσεχική Δημοκρατία πίνουν περισσότερη μπύρα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της ιαπωνικής εταιρείας παραγωγής μπύρας Kirin. Στη Γερμανία, όπου η παραγωγή μπύρας ρυθμίζεται εδώ και 500 χρόνια από έναν «νόμο περί καθαρότητας», το Oktoberfest υποδέχεται κάθε χρόνο 6 εκατομμύρια φίλους της μπύρας από όλο τον κόσμο στις σκηνές του.
Η γεύση της μπύρας δεν εξαρτάται μόνο από τον λυκίσκο, αλλά εξηγεί ένα μέρος της δημοτικότητας του ποτού.
Αλλά ο καιρός και η πολιτική αλλάζουν τη γεύση της μπύρας. Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν υποσχεθεί να προσπαθήσουν να σταματήσουν τη θέρμανση του πλανήτη πάνω από 1,5C, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, μέχρι το τέλος του αιώνα, αλλά παράγουν πάρα πολλά αέρια του θερμοκηπίου για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η περιεκτικότητα του λυκίσκου σε άλφα οξέα, που δίνουν στη μπύρα το ξεχωριστό της άρωμα, έχει μειωθεί σε όλες τις περιοχές.
(Πηγή: Guardian)