Ακρόπολη: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου πωλητηρίου στον αρχαιολογικό χώρο

Χωροθετήθηκε στο πλάτωμα νότια του λόφου του Αρείου Πάγου, το οποίο λειτουργεί ως χώρος υποδοχής των επισκεπτών.
Open Image Modal
Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου πωλητηρίου και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου.
υπουργείο Πολιτισμού

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου πωλητηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Το έργο υλοποιείται από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της συνολικής πράξης για την κατασκευή και τον εξοπλισμό δεκατεσσάρων νέων πωλητηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους, συνολικού προϋπολογισμού 6.300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το πωλητήριο χωροθετήθηκε στο πλάτωμα, νότια του λόφου του Αρείου Πάγου, το οποίο διαμορφώνεται κατάλληλα. Το πλάτωμα λειτουργεί ως χώρος υποδοχής των επισκεπτών, θέασης του βράχου του Αρείου Πάγου και ανόδου στην κορυφή του.

Οι βασικές αρχές σχεδιασμού περιλαμβάνουν την ενοποίηση των διαφορετικών περιοχών του υφιστάμενου πλατώματος και τη δημιουργία μιας ενιαίας πλατείας, με ενιαία γραφή, που αναδεικνύει τον βράχο του Αρείου Πάγου και το φυσικό τοπίο όπως και την είσοδο του πωλητηρίου. Η νέα οριοθέτηση του πλατώματος με σαφή γεωμετρία αφήνει μεγαλύτερες περιοχές φυσικού εδάφους για την ανάπτυξη της φύσης και την οπτική ενοποίηση με το φυσικό τοπίο του αρχαιολογικού χώρου.

«Η νέα εποχή του ΟΔΑΠ σηματοδοτείται από ένα σύνολο έργων που σχετίζονται με την αναβάθμιση των πωλητηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, της προμήθειας νέων πολιτιστικών ειδών και της παραγωγής πιστών αντιγράφων στα εργαστήρια του ΟΔΑΠ με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Η κατασκευή νέου πωλητηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης εντάσσεται στη συνολική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του Ιερού Βράχου. Το υφιστάμενο πωλητήριο είναι εξαιρετικά περιορισμένο, σε λάθος θέση, αδυνατώντας να καλύψει τις απαιτήσεις των χιλιάδων επισκεπτών της Ακρόπολης. Το νέο πωλητήριο συνδέεται με τη διαχείριση της ροής των επισκεπτών και τη συνολική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Οι διαμορφώσεις του πλατώματος είναι άρτια σχεδιασμένες και συμβατές με το περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου και των ιστορικών διαμορφώσεων του Πικιώνη, στην οδό Θεωρίας. Έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την αρμονική ένταξη, του υπό κατασκευή πωλητηρίου, στον χώρο, αλλά και την απρόσκοπτη θέαση και ανάδειξη του βράχου του Αρείου Πάγου, με εμφανή τα λαξεύματα αρχαίων κατασκευών και κλίμακα ανόδου σε αρχαία κτήρια της κορυφής. Με τη διαμόρφωση του πλατώματος επιτυγχάνεται η καλύτερη ανάγνωση και ανάδειξη του Αρείου Πάγου».

Open Image Modal
Υφιστάμενη κατάσταση χώρου κατασκευής του νέου πωλητηρίου
υπουργείο Πολιτισμού
Open Image Modal
Υφιστάμενη κατάσταση πλατώματος
υπουργείο Πολιτισμού

Τι περιλαμβάνουν οι νέες διαμορφώσεις

Οι νέες διαμορφώσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή ενιαίας δαπεδόστρωσης, με σταθερές κλίσεις, κατάλληλες για την κίνηση ΑμεΑ, αλλά και δύο θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ. Κατασκευάζονται δύο καθιστικοί πάγκοι, σε διαφορετικά μήκη, διαταγμένοι στους άξονες και στα όρια της δαπεδόστρωσης.

Προβλέπεται η απομάκρυνση του υφιστάμενου λιθόστρωτου μονοπατιού που οδηγούσε στην αρχαία κλίμακα ανόδου στον Άρειο Πάγο, των μεταγενέστερων λιθόκτιστων σκαλοπατιών, συνέχεια του λιθόστρωτου μονοπατιού, καθώς και της λιθόκτιστης ζαρντινιέρας, που συνιστούν εμπόδιο για την ανάδειξη των αρχαίων αναβαθμών.

Προβλέπονται, επίσης, η κατασκευή αναβαθμού για την τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας για τις αρχαιότητες της περιοχής, στο όριο της πλατείας, απέναντι από τον βράχο του Αρείου Πάγου, η φύτευση χαμηλών και ψηλών θάμνων κατά μήκος της οδού Θεωρίας, ανάμεσα στα υφιστάμενα δέντρα, για την ενίσχυση του φυσικού τοπίου και την αποτροπή κίνησης των επισκεπτών εκτός των σχεδιασμένων προσβάσεων του πωλητηρίου. Διατηρείται η πρόσβαση για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης στον αρχαιολογικό χώρο της δυτικής κλιτύος.

Open Image Modal
Φωτορεαλιστική απεικόνιση. Άποψη προς τον Άρειο Πάγο
υπουργείο Πολιτισμού

Από το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα ο χώρος φυτεύτηκε με πεύκα και ελιές, και το 1938 τοποθετήθηκε η μπρούτζινη πινακίδα με απόσπασμα από το λόγο του Αποστόλου Παύλου ενώπιον της Βουλής του Αρείου Πάγου (51 μ. Χ.). Στο σημείο, από το 1951, μέχρι σήμερα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου, ημέρα εορτασμού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, δέηση από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Τη δεκαετία του 1950 διαμορφώθηκε το λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγούσε στην αρχαία κλίμακα ανόδου στον λόφο και συμπληρώθηκαν λιθόκτιστοι αναβαθμοί στο κατώτερο τμήμα της κλίμακας. Το 2006, τοποθετήθηκε η μεταλλική κλίμακα για την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών στη κορυφή του Αρείου Πάγου και απαγορεύτηκε η χρήση της αρχαίας κλίμακας, εξαιτίας της έντονης ολισθηρότητας. Το διάστημα 2021-2022 υλοποιήθηκε το τεχνικό έργο της κατασκευής του αγωγού ομβρίων Ακροπόλεως, ο οποίος διέρχεται από το πλάτωμα υπογείως.

Στο πλαίσιο του έργου ερευνήθηκε τμήμα κτηρίου της Ύστερης Αρχαιότητας (5ος - 6ος αιώνας μ.Χ.), αποσπασματικά σωζόμενα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της Μέσης Βυζαντινής περιόδου (10ος - 13ος αιώνας), καθώς και ταφές της Μεταβατικής περιόδου (τέλη 6ου - 7ος αιώνας μ.Χ.) και της Μεταβυζαντινής περιόδου (1456 - 1830) από το οθωμανικό νεκροταφείο της περιοχής. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα των δύο αρχαίων οικοδομημάτων διατηρήθηκαν στο πλάτωμα εν καταχώσει.