Τέσσερις ακτιβιστές για το περιβάλλον συνελήφθησαν αφού τύλιξαν ένα τεράστιο μαύρο πανί πάνω από την ιδιωτική έπαυλη του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ στη βόρεια Αγγλία την Πέμπτη, ως διαμαρτυρία για την πολιτική του να ”μεγιστοποιήσει” τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βόρεια Θάλασσα.
Οι διαδηλωτές, από την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, κατάφεραν να ανέβουν στην οροφή της έπαυλης του αρχηγού του Συντηρητικού κόμματος στην εκλογική του περιφέρεια του Ρίτσμοντ στο Βόρειο Γιόρκσαϊρ, νωρίς το πρωί της Πέμπτης.
Χρησιμοποίησαν σκάλες και σχοινιά αναρρίχησης για να αποκτήσουν πρόσβαση στην οροφή, όπου ξετύλιξαν ένα υφασμάτινο πανί 200 τετραγωνικών μέτρων ”μαύρο σαν το πετρέλαιο” που κάλυψε μέρος του αρχοντικού, ανέφερε η Greenpeace σε ανακοίνωσή της. Τα μέλη της ομάδας ξεδίπλωσαν επίσης ένα πανό στο γκαζόν που έγραφε: ”Ρίσι Σούνακ - Κέρδη από το πετρέλαιο ή το μέλλον μας;”
Παρέμειναν συνολικά επί πέντε ώρες στην οροφή του σπιτιού του Σούνακ, το οποίο ήταν ακατοίκητο εκείνη τη στιγμή, πριν κατέβουν μετά από συζητήσεις με την αστυνομία, σύμφωνα με μεταγενέστερη δήλωση της Greenpeace.
Η διαμαρτυρία ήταν απάντηση στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης, που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα, για την έκδοση εκατοντάδων αδειών για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα,
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ελπίζει ότι το έργο θα παρέχει στο Ηνωμένο Βασίλειο ενέργεια εγχώριας προέλευσης, ενώ θα μεταβεί σε μια οικονομία καθαρού μηδενικού κόστους έως το 2050. Ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την κατασκευή δύο νέων χώρων δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, που θα ολοκληρωθούν έως το 2030.
Το πρωθυπουργικό γραφείο δήλωσε ότι οι πρώτες 100 άδειες γεώτρησης αναμένεται να εγκριθούν το φθινόπωρο, ”ξεκλειδώνοντας ζωτικά αποθέματα που μπορούν να τεθούν σε λειτουργία γρηγορότερα”.
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επεκτείνει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων έρχεται παρά τις προειδοποιήσεις οργανισμών, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ότι τα κράτη πρέπει να σταματήσουν τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, αν θέλουν να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Έρχεται επίσης κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού που είδε ακραία κύματα καύσωνα να σαρώνουν τη νότια Ευρώπη, τμήματα των ΗΠΑ και τη Νοτιοανατολική Ασία, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προήλθαν από την ανθρωπογενή κλιματική κρίση.
Η Greenpeace δήλωσε ότι τα σχέδια του Σούνακ αποτελούν πλήγμα για τους περιβαλλοντικούς στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ογάνωση δήλωσε επίσης ότι η διαμαρτυρία της αποσκοπεί επίσης στο να σταματήσει η κυβέρνηση του Σούνακ να δώσει πράσινο φως στο Rosebank, το μεγαλύτερο μη ανεπτυγμένο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο επί του παρόντος αναμένει έγκριση.
″Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα ο πρωθυπουργός μας να είναι ηγέτης του κλίματος και όχι εμπρηστής του κλίματος”, δήλωσε ο Φίλιπ Έβανς, υπεύθυνος της Greenpeace UK για το κλίμα.
″Ακριβώς όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες καταστρέφουν σπίτια και ζωές σε όλο τον κόσμο, ο Σουνάκ δεσμεύεται για μια μαζική επέκταση των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Φαίνεται αρκετά χαρούμενος να κρατήσει ένα καμινέτο στον πλανήτη, αν μπορεί να κερδίσει μερικούς πολιτικούς πόντους σπέρνοντας το διχασμό γύρω από το κλίμα σε αυτή τη χώρα”.
″Οι περισσότερες γεωτρήσεις στη Βόρεια Θάλασσα θα ωφελήσουν μόνο τους πετρελαϊκούς γίγαντες, οι οποίοι θα κερδίσουν ακόμη περισσότερα δισεκατομμύρια από αυτές, εν μέρει χάρη σε ένα γιγαντιαίο παραθυράκι στον έκτακτο φόρο του Σούνακ”, πρόσθεσε ο Εβανς.
″Δεν ζητάμε συγγνώμη που ακολουθούμε τη σωστή προσέγγιση για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια, χρησιμοποιώντας τους πόρους που έχουμε εδώ στην πατρίδα μας, ώστε να μην εξαρτώμαστε ποτέ από εισβολείς όπως ο Πούτιν για την ενέργειά μας. Επενδύουμε επίσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η προσέγγισή μας στηρίζει 1.000 βρετανικές θέσεις εργασίας”, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Πηγή: CNN