Προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών, διοργάνωση εκθέσεων, επαγγελματικά σεμινάρια, δημόσια φόρουμ και open calls για μια ανήσυχη πόλη με πλούσια ιστορία.
Πώς μπορεί κάποιος να φωτίσει την κληρονομιά της Αλεξάνδρειας, της μεσογειακής πόλης, η εξερεύνηση και κατανόηση της οποίας παραμένουν ανεπαρκείς; Το πρότζεκτ Αλεξάνδρεια: (επαν)ενεργοποιώντας τα κοινά αστικά φαντασιακά» (Alex), μια συνεργασία σημαντικών φορέων από την Ευρώπη επιστρατεύει διάφορα εργαλεία: την κατάρτιση νομαδικών προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών μεταξύ Αιγύπτου και Ευρώπης, τη διοργάνωση εκθέσεων στις πόλεις της Μασσαλίας και των Βρυξελλών, όπως και τον προγραμματισμό επαγγελματικών σεμιναρίων και δημόσιων, ανοιχτών φόρουμ και open calls με ημερομηνία υποβολής έως 30 Μαΐου 2021.
Μέσα από την ανάπτυξη νέων πολιτισμικών και καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, το πρότζεκτ ALEX, ενισχύει την κινητικότητα των καλλιτεχνών που ενδιαφέρονται για τη συγκριτική ερμηνεία του σύγχρονου αστικού ιστού στις ευρωπαϊκές πόλεις και στην Αλεξάνδρεια, ενώ παράλληλα αμφισβητεί τις τρέχουσες αντιλήψεις μέσα από μια επιστημονική και ιστορική απόπειρα ευαισθητοποίησης.
Το πρότζεκτ αποσκοπεί στο να δώσει βήμα σε καινοτόμoυς συλλογισμούς για τις σχέσεις που εδραιώνονται ανάμεσα στη δημιουργία, την κουλτούρα, την κληρονομιά και την ανάπτυξη της σύγχρονης μεσογειακής και ευρωπαϊκής μητρόπολης.
To ΑLEX, που ξεκίνησε ως μοχλός συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.
Το πρότζεκτ, το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντλεί το δυναμικό της από οκτώ βασικούς εταίρους: το Royal Museum of Mariemont (Βασιλικό Μουσείο του Μαριμόντ) στο Μόρλανβελτς, το Palais des Beaux-Arts (BOZAR) στις Βρυξέλλες, το ίδρυμα Cittadelarte of the Pistoletto Foundation στην Μπιέλα της Ιταλίας, το Museum of the Civilisations (MUCEM, Μουσείο των Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου) της Μασσαλίας, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο του Λάιντεν στην Ολλανδία, την Kunsthall του Ώρχους στη Δανία και το Undo Point Contemporary Art Centre στη Λευκωσία της Κύπρου.
Επιπλέον, το πρότζεκτ επωφελείται από την υποστήριξη ενός δικτύου συνεργατών σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και της Αιγύπτου.
Caravan Residency Program
Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Caravan Residency Program είναι μέρος του «Αλεξάνδρεια: (επαν)ενεργοποιώντας τα κοινά αστικά φαντασιακά».
Το πρότζεκτ έχει στόχο να διερευνήσει τις ευρωπαϊκές πόλεις της Αθήνας, των Βρυξελλών, της Μασσαλίας και της Λευκωσίας, υπό το πρίσμα της Αλεξάνδρειας και των αστικών της φαντασιακών που βρίσκονται στον πυρήνα διεκδικήσεων.
Το χιμαιρικό λιμάνι λειτουργεί ως ευρετική μηχανή για το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών.
Η Αλεξάνδρεια έχει διαμορφωθεί από τις ιστορικές εντάσεις και τις αντικρουόμενες δυνάμεις της αποικιοκρατίας και της χειραφέτησης.
Τον 13ο αιώνα αναδύθηκε ως άτυπος τόπος εμπορικής δραστηριότητας και προ-καπιταλιστικών ανταλλακτικών δομών που στήθηκαν από Ευρωπαίους πραματευτές.
Ο νέος ιμπεριαλισμός του 19ου αιώνα ενσωμάτωσε την Ανατολική Μεσόγειο στο δίκτυο της παγκόσμιας οικονομίας· εκείνη την εποχή η Αλεξάνδρεια διοικούνταν από τους Οθωμανούς, ώσπου αργότερα βομβαρδίστηκε και πέρασε στην κατοχή των Βρετανών.
Η πόλη έγινε παιδότοπος για τη διαμόρφωση ουτοπικών φαντασιακών, φιλοξενώντας αναρχικούς, διανοουμένους και αποστάτες από την αραβόφωνη περιοχή και απ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ώστε αυτοί να πειραματιστούν με ριζοσπαστικούς τρόπους συνάθροισης και κριτικής, αλλά και να ιδρύσουν δημοφιλή θέατρα και πανεπιστήμια, ανεξάρτητες εκδόσεις και κοινότητες φυγάδων.
Η ευκαιρία να σκεφτούμε μαζί και πέρα από την Αλεξάνδρεια μάς επιτρέπει να εξασκήσουμε τη δημιουργία ενός κόσμου ενάντια στη διαγραφή και με γνώμονα τη μελλοντικότητα. Η δημιουργία ενός κόσμου ξεκινά από τους κόσμους που βρίσκονται ήδη εκεί: η δημιουργία είναι ανα-δημιουργία (Nelson Goodman).
Σύμφωνα με τη Στέγη, το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Caravan Residency Program συνιστά μια πρόσκληση για να συνθέσουμε, να παίξουμε και να φανταστούμε από την αρχή τα μέρη που ήδη υπάρχουν και τα στοιχεία που δομούν την καθημερινότητά μας, μέσα από μια περιπατητική διαδρομή στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Το ετήσιο πρόγραμμα φιλοξενίας σε διάφορες πόλεις προσκαλεί καλλιτέχνες, επαγγελματίες του πολιτισμού και ακτιβιστές να διατυπώσουν και να διαμορφώσουν νέους τρόπους να συνδεθούμε και να κατανοήσουμε τις διαδικασίες και τους σχηματισμούς των πόλεων, των υποδομών και των κοινωνιών.
Το πρόγραμμα φιλοξενίας δημιουργεί συνέργειες με τοπικές οργανώσεις στις πόλεις που συμμετέχουν σε αυτό, και εργάζεται για την επίτευξη των 17 Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, σύμφωνα με την Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για το 2030.
Θα επιλεγούν δεκαέξι συμμετέχοντες για να συμμετάσχουν σε ένα επιτόπιο, συλλογιστικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει έμπρακτη εφαρμογή, σε διάλογο με τους επιμελητές του προγράμματος, με social entrepreneurs και με μια γκάμα εκπαιδευτών και παρουσιαστών που εργάζονται σε διάφορα δημιουργικά πεδία και πλαίσια, βάσει των αναγκών της ομάδας.
To πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Caravan Residency Program είναι μια σύλληψη και υλοποίηση των προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών UNIDEE του Cittadellarte – Fondazione Pistoletto της Ιταλίας και πραγματοποιείται με τη συνεπιμέλεια του Edwin Nasr και σε διάλογο με τη Sarah Rifky.
Το πρόγραμμα θα έχει παραδοτέα και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αναπτύξουν ένα τελικό έργο ως καταληκτικό μέρος του πρότζεκτ το οποίο θα παρουσιαστεί σε δημόσιες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στην Αθήνα, Μπιέλα, Μασσαλία, Αλεξάνδρεια και Άαρχους.
Αίτηση και όροι συμμετοχής:
https://www.onassis.org/el/open-calls/open-call-caravan-residency-program