Αλέξανδρος Υφαντής: «Όραμα το έργο μας να προσφέρει στο περιβάλλον και την κοινωνία»

Ο ιδρυτής της Sychem κ.Αλέξανδρος Υφαντής μιλά για το έργο της εταιρίας

Η Sychem Α.Ε. είναι μια διεθνής και γρήγορα αναπτυσσόμενη τεχνολογική εταιρεία υψηλού επιπέδου που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία του νερού και την παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας. Η εταιρία που ανήκει στο διεθνές δίκτυο της Endeavor, ιδρύθηκε το 2002 και μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρώσει περισσότερα από 100 έργα στη χώρα μας, αλλά και την Αφρική και Μέση Ανατολή, έχοντας στο δυναμικό της περί τους 150 εργαζόμενους.

Ο ιδρυτής της Sychem κ.Αλέξανδρος Υφαντής, μιλά στη HuffPost Greece για την πορεία, τα επιτεύγματα, τις δράσεις στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της εταιρίας, καθώς και για τα μελλοντικά, αναπτυξιακά της σχέδια.

 

Open Image Modal
Endeavor

 

Ποιο ήταν το κίνητρο που σας οδήγησε στο να ασχοληθείτε επαγγελματικά στους τομείς επεξεργασίας νερού και εξοικονόμησης ενέργειας;

Είμαι χημικός μηχανικός και η επαγγελματική μου σταδιοδρομία, ξεκίνησε από ένα μελετητικό γραφείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα προστασίας από τη διάβρωση, ένα αντικείμενο που απασχολεί ακόμα τον όμιλο μας. Κίνητρο ήταν η αγάπη προς το επάγγελμά μου και οι σπουδές και το διδακτορικό μου στους τομείς αυτούς που θεωρούσα εξαιρετικά ελπιδοφόρους σχετικά με το περιβάλλον Δώσαμε τεχνικές λύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες που είχαν πρόβλημα με το νερό, και στη συνέχεια διαπιστώσαμε μεγάλο πρόβλημα και στο κομμάτι της ενέργειας, άρχισαν να δίνονται και εκεί κάποιες λύσεις, έτσι το ένα έφερε το άλλο. Σχεδιάσαμε καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις που δεν μπορούσαμε να τις υλοποιήσουμε, είτε γιατί δεν βρίσκαμε κατασκευαστές στην Ελλάδα ή γιατί είχαν υψηλό κόστος , έτσι γεννήθηκε η ιδέα να γίνει μια κατασκευαστική εταιρεία που να κατασκευάζει αυτά που σχεδιάζαμε. Από τα ξενοδοχεία, αυτό πέρασε στη βιομηχανία και από εκεί προχωρήσαμε.

 

Open Image Modal
Sychem

 

Ποιοι είναι οι κύριοι, επιμέρους τομείς της εταιρείας σας σήμερα και σε ποιες χώρες δραστηριοποιείται;

Ο όμιλος πλέον, έχει μητρική εταιρεία την Sychem, με διάφορες θυγατρικές, μια από αυτές η ΕΠΕ Yfantis Engineering, το μελετητικό γραφείο όπου ξεκίνησα. Η Sychem έχει τέσσερις μεγάλους τομείς δραστηριότητας:

Ο πρώτος είναι αυτός της επεξεργασίας του νερού. Για την αφαλάτωση, κατασκευάζουμε αντίστροφες ωσμώσεις και είμαστε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στην Ελλάδα με εξαγωγές πάνω από το 70%. Ταυτόχρονα είμαστε leaders στο κομμάτι της παραγωγής νερού, λειτουργώντας μηχανήματα που κατασκευάζουμε και που είτε έχουν αγορασθεί ή έχουν δοθεί με leasing σε δήμους, βιομηχανίες και ξενοδοχεία μονάδες. Είμαστε επίσης ειδικοί στην πλέον σύγχρονη τεχνολογία διαχωρισμού υγρών με μεμβράνες, που αξιοποιείται στην επεξεργασία δύσκολων βιομηχανικών αποβλήτων, όπως είναι αυτά των βιομηχανιών πλαστικών και μεταλλουργιών. Είτε πρόκειται για υγρό απόβλητο, θαλασσινό ή γλυφό νερό, επιβαρυμένο με άλατα ή με μικροοργανισμούς, η χρήση κατάλληλων μεμβρανών το μετατρέπουν σε πόσιμο νερό.

Ο δεύτερος τομέας αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας όπου δραστηριοποιούμαστε βασικά με την ανάκτηση θερμότητας και τη γεωθερμία και γεωεναλλαγή. Έχουμε πολύ μεγάλα έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ψύξη και θέρμανση κτιρίων με γεωθερμία, όπως επίσης και σε βιομηχανίες όπου κάναμε ενεργειακή ολοκλήρωση, δηλαδή ανάκτηση θερμότητας και κλείσιμο του ενεργειακούισοζυγίου.

Ο τρίτος, που είναι και ο μικρότερος, αφορά στην αντιδιαβρωτική προστασία. Έχοντας ξεκινήσει νωρίς, δραστηριοποιούμαστε και στην Κίνα με θυγατρική μας και κατασκευάζουμε θυσιαζόμενες ανόδους για την προστασία πλοίων, υποθαλάσσιων αγωγών και διάφορων άλλων παραθαλάσσιων κατασκευών. Έχουμε και εδώ κάποια έργα, όμως η δραστηριότητά είναι πολύ μικρή γιατί δεν υπάρχει το συγκεκριμένο αντικείμενο ως ενδιαφέρον.

Ο τέταρτος τομέας, ένα μεγάλο άνοιγμα του ομίλου, αφορά στο βιοαέριο. Έχουμε ήδη κατασκευάσει μια δική μας πρότυπη μονάδα βιοαερίου στην Κρήτη, που την έχουμε σχεδιάσει εφαρμόζοντας μια σειρά από τεχνολογίες από το κομμάτι της ενέργειας και του νερού. Είναι στην πραγματικότητα ένας πιλότος με κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά: δεν έχει οσμές, δεν χρησιμοποιεί ενσιρώματα από καλλιέργειες, μόνο οργανικά απόβλητα όπως ληγμένα τρόφιμα, σφάγια, απόβλητα από κτηνοτροφικές μονάδες, πτηνοτροφεία, και κάθε άλλο οργανικό απόβλητο. Η καινοτομία μας είναι ο τρόπος επεξεργασίας των υγρών του αποβλήτων, το πιο δύσκολο κομμάτι στην παραγωγή βιοαερίου και ο λόγος που στην Ελλάδα δεν προχωράνε οι σχετικές επενδύσεις. Αναπτύξαμε τεχνολογία που επεξεργάζεται με οικονομικό τρόπο αυτό το δύσκολο απόβλητο και το μετατρέπει σε νερό. Υπάρχει τεράστιο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, αφού το οργανικό απόβλητο αποσυντίθεται πλήρως, παράγοντας ενέργεια, νερό και θερμότητα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συλλογή των διάφορων αποβλήτων στην πηγή, πριν αυτά αναμειχθούν και μετά χρειασθεί να διαχωρισθούν. Αυτό είναι το μέλλον στην διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, οι μέθοδοι που κυριαρχούν σήμερα διαχειρίζονται το πρόβλημα στο περίπου.

Σε τι βαθμό επενδύεται η Sychem σε έργα Έρευνας & Ανάπτυξης και πώς αυτά συνέβαλαν στην ανάπτυξή σας;

Είμαστε ουσιαστικά μια βαριά βιομηχανία, που αναπτύσσει τεχνολογία για καταλήγει στο μηχάνημα. Η χώρα μας δεν διαθέτει τέτοιου είδους εταιρείες, ούτε tradename στο εξωτερικό ως κατασκευάστρια μηχανημάτων, έτσι υποχρεούμαστε να επενδύουμε πολλά στην έρευνα και ανάπτυξη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκή πανεπιστημιακά προγράμματα που μπορούν να στηρίξουν τη βιομηχανική έρευνα. Πρέπει να βρίσκεις τρόπους, μέσα από τη λειτουργία πιλοτικών εγκαταστάσεων να χρηματοδοτήσεις την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και να εξελιχθείς ως εταιρία, και αυτό ακριβώς έχουμε κάνει όπως στο παράδειγμα του βιοαερίου. Βεβαίως, έχουμε ενταχθεί σε Ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και έχουμε και σημαντικά κονδύλια έρευνας . Το 75% από τα 140-150 του ομίλου είναι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ. Έχουμε τεράστιο ποσοστό μηχανικών όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται για την έρευνά μας.

 

Open Image Modal
Sychem

 

Ποιες είναι οι δράσεις κοινωνικής εταιρικής ευθύνης που αναλαμβάνετε στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης;

Πιστεύουμε πολύ στον συνδυασμό της επιχειρηματικότητας με την κοινωνική-εταιρική ευθύνη στην ευρύτερη της έννοια, δηλαδή στο πόσο εσύ προσφέρεις τελικά στην κοινωνία ως εταιρεία. Θεωρώ ότι όλα τα αντικείμενα μας προσφέρουν στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Επιπλέον, έχουμε και μια κουλτούρα στήριξης, καταρχήν, των εργαζομένων μας. Στηρίζουμε τους εργαζομένους μας με εκπαιδεύσεις ενώ επικεντρώνουμε τις δράσεις μας και στη στήριξη των εργαζομένων σε κοινωνικής φύσης προβλήματα, όπως στην οικονομική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Πώς οραματίζεστε την μελλοντική πορεία της Sychem, ιδιαίτερα σε σχέση με τις αυξανόμενες ανάγκες καθαρών μορφών ενέργειας αλλά και νερού οικιακής χρήσης όπως για παράδειγμα στα ελληνικά νησιά, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα;

Η αφαλάτωση για παραγωγή του νερού σε όλα τα νησιά πρέπει να γίνεται από ιδιώτες και όχι τους Δήμους, κάτι που μόλις τώρα άρχισε να γίνεται αυτονόητο στην Ελλάδα, το έχουν δηλώσει εξάλλου όλες οι κυβερνήσεις. Δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του νερού, είναι θέμα του ποιος έχει την τεχνογνωσία να λειτουργήσει τη μονάδα και να διασφαλίσει ότι το νησί θα έχει συγκεκριμένη ποσότητα και ποιότητα νερού. Έχουμε ήδη κάνει μια σειρά υποδειγματικών εγκαταστάσεων, όπως ένα εκπαιδευτικό πάρκο στον δήμο Μαλεβιζιού της Κρήτης όπου μπορούν τα σχολεία να δουν πώς δουλεύει η αφαλάτωση και να καταλάβουν ότι το νερό της είναι πόσιμο. Άρα στο κομμάτι του νερού, σίγουρα θα συμβάλουμε σημαντικά και ήδη συμβάλουμε, είμαστε ο leader στην παραγωγή του και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Έχουμε επίσης και υβριδικές τεχνολογίες, για συμπαραγωγή νερού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πιστεύουμε πάρα πολύ στο βιοαέριο και φιλοδοξούμε να πετύχουμε και εκεί όπως και στο νερό. Παρά το μεγάλο του δυναμικό, βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν τεχνολογικές εταιρίες που θα μπορέσουν να κάνουν τέτοια σύνθετα έργα σε μικρή κλίμακα, όπως απαιτεί η διασπορά και ο κατακερματισμός των προς εκμετάλλευση πόρων λόγω της γεωγραφικής και παραγωγικής ιδιομορφίας της χώρας. Τέτοια μικρά έργα, τόσο για το βιοαέριο όσο και τις αφαλατώσεις, δεν είναι ελκυστικά για τις ξένες εταιρίες, και αυτό μπορεί να αποβεί πλεονέκτημα για την εδώ δημιουργία και άλλων εταιριών που θα παράγουν τεχνολογία και θα μπορέσουν τελικά να γίνουν εξαγωγικές όπως είναι και το ζητούμενο.