Αλλα 6 χρόνια Πούτιν: Tι αναμένεται να φέρουν στη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η επανεκλογή του Ρώσου προέδρου είναι βέβαιη.
Open Image Modal
via Associated Press

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, είναι βέβαιο ότι θα αναλάβει άλλη μια εξαετή θητεία μετά τις επερχόμενες εκλογές στη Ρωσία, αν και Ρώσοι συνεχίζουν να σκοτώνονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, πλέον στο τρίτο του έτος, και οι σχέσεις της Μόσχας με πολλές άλλες χώρες είναι σε πολύ άσχημο σημείο.

Ο 71χρονος πρόεδρος έχει καταστείλει τις φωνές πρακτικά όλων των αντιφρονούντων μέσω αυστηρών νέων νόμων, ενώ πολλοί επικριτές του είναι νεκροί ή έχουν φύγει στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρεις άλλοι υποψήφιοι, οι οποίοι βέβαια υποστηρίζουν δημόσια τις πολιτικές του.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει εστιάσει την προεκλογική του εκστρατεία στη δέσμευση για επίτευξη των στόχων του στην Ουκρανία, περιγράφοντας τη σύγκρουση ως μια μάχη ενάντια στη Δύση για επιβίωση της ίδιας της Ρωσίας. Τον προηγούμενο μήνα ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιθυμούν έναν παρακμάζοντα, εξαρτημένο, ημιθανή χώρο στη θέση της Ρωσίας, «ώστε να κάνουν ό,τι θέλουν».

Ο Πούτν έχει πει επανειλημμένα πως εισέβαλε στην Ουκρανία για να προστατέψει τους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας και να εμποδίσει το Κίεβο να εξελιχθεί σε απειλή ασφαλείας για τη Ρωσία. Υποστηρίζει επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν το πάνω χέρι μετά την ανεπιτυχή ουκρανική αντεπίθεση πέρυσι. Ισχυριζόμενος πως η Ουκρανία και η Δύση αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αποδεχτούν συμβιβασμό με τους όρους της Μόσχας. Ο Πούτιν επιδοκίμασε τους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία και υποσχέθηκε να τους κάνει τη νέα ελίτ της Ρωσίας. Οι απλοί Ρώσοι πολίτες δεν φαίνονται να γνωρίζουν πολλά για τα προβλήματα στον πόλεμο, με τις απώλειες να αποκρύπτονται όσο γίνεται και τα κρατικά ΜΜΕ να αναφέρονται μόνο στις επιτυχίες.

Ως προς την πορεία της οικονομίας απέναντι στις βαριές δυτικές κυρώσεις, η αντοχή της είναι σημαντικός παράγοντας ως προς την ανθεκτικότητα της εξουσίας του Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας. Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,6% φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, τη στιγμή που στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 0,9%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι πάνω από το 7% μα η ανεργία παραμένει χαμηλά.

Open Image Modal
via Associated Press

 

Η πολεμική βιομηχανία έχει εξελιχθεί σε «ατμομηχανή» της ανάπτυξης, με στρατιωτικά εργοστάσια να βγάζουν μεγάλους αριθμούς πυραύλων, αρμάτων μάχης και πυρομαχικών, ενώ οι μισθοί σε εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες που υπέγραψαν συμβόλαια στις ένοπλες δυνάμεις έχουν ενισχύσει την καταναλωτική ζήτηση, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη. Ο Πούτιν έχει επίσης υποσχεθεί να παρατείνει τις φθηνές υποθήκες με επιδοτήσεις από την κυβέρνηση για να βοηθήσει τις νέες οικογένειες, ειδικά αυτές με παιδιά, ενισχύοντας τη δημοτικότητά του και τον τομέα της οικοδομής. Επίσης δεσμεύτηκε να ρίξει περισσότερο κρατικό χρήμα στην υγεία, την παιδεία, τις επιστήμες, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει θέσει τη ρωσική πολιτική υπό τον έλεγχό μέσα στα χρόνια από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2000- περνώντας συνταγματικές αλλαγές για να παραμείνει στην εξουσία ως το 2036. Η καταστολή των αντιφρονούντων έχει φτάσει σε σημεία άνευ προηγουμένου από την εισβολή στην Ουκρανία και μετά. Ο Πούτιν χαρακτηρίζει τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και τους επικριτές του πολέμου ως λακέδες της Δύσης.

Ο μεγαλύτερος επικριτής του, Αλεξέι Ναβάλνι, πέθανε σε ηλικία 47 ετών σε φυλακή στην Αρκτική, εκτίοντας ποινή 19ετούς κάθειρξης. Άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης επίσης έχουν λάβει βαριές ποινές, που θυμίζουν αυτές στους «εχθρούς του λαού» επί Στάλιν. Ο Βλάντιμιρ Καρά Μουρζά, επικριτής του Κρεμλίνου, έχει λάβει ποινή 25 ετών κατηγορούμενος για προδοσία λόγω ομιλίας κατά του πολέμου. Τα περισσότερα ανεξάρτητα ΜΜΕ έχουν κλείσει και πολλά έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό, ενώ τα ελεγχόμενα από το κράτος ΜΜΕ προωθούν τα αφηγήματα του Κρεμλίνου.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ως προς το τι θα ακολουθήσει τη νίκη του Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να την παρουσιάσει ως απόδειξη για τη ευρεία στήριξη προς τον πόλεμο. Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι θα σκληρύνει τη στάση του και θα κλιμακώσει, ενώ άλλοι λένε πως το Κρεμλίνο θα κάνει νέο γύρο επιστράτευσης για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις εν όψει μιας νέας, μεγάλης επίθεσης.

Το Κρεμλίνο αναμένεται να εντείνει την πολεμική του ρητορική, παρουσιάζοντας τη χώρα ως ένα φρούριο που πολιορκείται από τη δυτική επιθετικότητα. Η καταστολή σε βάρος των αντιφρονούντων αναμένεται να αυξηθεί και η ρωσική εξωτερική πολιτική να γίνει ακόμα πιο επιθετική, με τη Ρωσία να επιχειρεί όλο και περισσότερο να οξύνει τα ρήγματα στη Δύση μέσω παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, ενώ προσεγγίζει περισσότερο τους συντηρητικούς κύκλους της Δύσης προωθώντας την εικόνα της Ρωσίας ως υπερμάχου των παραδοσιακών αξιών.

Στις σχέσεις της Μόσχας με την Κίνα, την Ινδία και χώρες του «Παγκοσμίου Νότιου» η νίκη Πούτιν αναμένεται να βοηθήσει στην εδραίωση των υπαρχουσών συμμαχιών, ενισχύοντας το μήνυμά του περί ελέγχου της ρωσικής πολιτικής.

Με πληροφορίες από Associated Press