Αλλαντίαση: Φόβος για έξαρση μετά τον θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας, στην εντατική ο σύζυγος της

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «Tchin Tchin wine bar», παραδέχτηκε ότι πέταξε μερικές σαρδέλες από την παρτίδα γιατί δεν μύριζαν καλά.
Open Image Modal
via Associated Press

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος μίας 32χρονης Ελληνίδας από αλλαντίαση, στο εστιατόριο Tchin Tchin wine bar, στο Μπορντό της Γαλλίας. Στην εντατική νοσηλεύεται και ο σύζυγός της άτυχης γυναίκας, με τον οποίο επισκέφθηκαν μαζί το wine bar, ενώ αναζητούνται και άλλα πιθανά θύματα, καθότι οι αναλύσεις έδειξαν «έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας συντήρησης» από τον υπεύθυνο του εστιατορίου.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «Tchin Tchin wine bar», παραδέχτηκε ότι πέταξε μερικές σαρδέλες από την παρτίδα γιατί δεν μύριζαν καλά, σύμφωνα με τη Le Parisien.

«Ομολογώ ότι είχα μια παρτίδα σαρδέλες και όταν άνοιξα έπρεπε να πετάξω μερικές που είχαν έντονη μυρωδιά. Οι υπόλοιπες φαίνονταν καλές για να σερβιριστούν στους πελάτες. Είμαι συντετριμμένος για αυτούς τους πελάτες αν αποδειχθεί ότι αρρώστησαν στο μπαρ μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Open Image Modal
via Associated Press

 

Τουλάχιστον άλλα 10 άτομα δηλητηριάστηκαν

Το wine bar έχει κλείσει με απόφαση των γαλλικών αρχών καθώς διεξάγονται έρευνες μετά την δηλητηρίαση από τοξίνη αλλαντίασης τουλάχιστον δέκα ανθρώπων. Όλα τα θύματα είχαν φάει όλα σαρδέλες σε σπιτική κονσέρβα την περασμένη εβδομάδα στο συγκεκριμένο μαγαζί.

Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν από τη Διεύθυνση Προστασίας του Πληθυσμού επιβεβαίωσαν «μια πραγματική έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας διατήρησης» των κονσερβοποιημένων προϊόντων, ανακοίνωσε ο Τιερί Τουζέ, αναπληρωτής διευθυντής. Η έρευνα διαπίστωσε ότι σερβιρίστηκαν εννέα βάζα, που αντιπροσώπευαν περίπου 25 πιθανούς καταναλωτές.

«Ο εστιάτορας επιβεβαίωσε ότι όταν άνοιξαν τα βάζα, υπήρχε μια άσχημη μυρωδιά και δεν υπήρχε κενό», υπογράμμισε ο Τιερί Τουζέ. Η νομαρχία απαγόρευσε στον διευθυντή την παραγωγή νέων προϊόντων «μέχρι νεοτέρας» και διέταξε «ενδελεχή καθαρισμό» του bar-restaurant, το οποίο παρέμεινε κλειστό.

«Ακούσιες επιθέσεις κατά της ζωής» ή/και «ανθρωποκτονία από αμέλεια»

Εάν και μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί καταγγελία και δεν έχει ξεκινήσει νομική έρευνα, ο εστιάτορας κινδυνεύει να διωχθεί ποινικά. «Εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες για τη συντήρηση των τροφίμων και ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της παρέμβασης στα εν λόγω τρόφιμα και της ζημίας που παρατηρήθηκε στα θύματα, η εισαγγελία θα μπορεί να ασκήσει δίωξη για ακούσιες επιθέσεις κατά της ζωής», επιβεβαιώνει η δικηγόρος Anna Caresche, στην Le Parisien.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα δικαστήρια θα μπορούσαν να ασκήσουν δίωξη στον εστιάτορα για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» ή/και «ακούσια τραύματα». Στη συνέχεια, ο εστιάτορας θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη και πρόστιμο 45.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Σε περίπτωση «προφανώς εσκεμμένης παραβίασης», η ποινή αυτή μπορεί να είναι έως και πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Επιπλέον, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «μια σειρά από πρόστιμα που προβλέπονται στον Κώδικα Καταναλωτή ή σε συγκεκριμένα κείμενα που ισχύουν για τους εστιάτορες», συνεχίζει η Caresche. Τα δικαστήρια θα μπορούσαν επίσης να επιβάλουν «απαγόρευση άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και διαχείρισης εστιατορίου», εξηγεί.

Η έρευνα απαιτεί «μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση των θυμάτων»

Ο κατάλογος «μπορεί να είναι μακρύς», προειδοποιεί η δικηγόρος, γιατί όλα τα θύματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί και η έρευνα θα απαιτήσει «μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση των θυμάτων». Η εισαγγελία θα μπορούσε, ωστόσο, να ανοίξει δικαστική έρευνα «τις επόμενες ημέρες», εκτιμά η δικηγόρος. Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι Γάλλοι, Αμερικανοί, Καναδοί, Γερμανοί και Έλληνες, καθώς στο Μπορντό αυτή την περίοδο υπάρχουν πολλοί τουρίστες.

Οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν όσους επισκέφθηκαν το εστιατόριο τις ίδιες ημερομηνίες και εμφάνισαν συμπτώματα (διάρροια, εμετό, προβλήματα όρασης ή ομιλίας) «να συμβουλευτούν επειγόντως γιατρό».

Καθυστερήσεις στη διάγνωση των θυμάτων

Σημαντικά τα ερωτήματα για τις καθυστερήσεις που φαίνεται ότι υπήρξαν στη διάγνωση τόσο της 32χρονης Ελληνίδας που έχασε τη ζωή της αλλά και των άλλων πελατών του εστιατορίου Tchin Tchin Wine Bar που νόσησαν θέτουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Ο ιστότοπος sudouest.fr εξηγεί σε άρθρο του ότι η Ελληνίδα που πέθανε τόσο τραγικά μετά από την επίσκεψή της στο εν λόγω εστιατόριο με τον άνδρα της (ο οποίος νοσηλεύεται επίσης με αλλαντίαση), είχε πάει στα επείγοντα νοσοκομείων στο Μπορντό και το Παρίσι, χωρίς ωστόσο οι γιατροί να εντοπίσουν την πραγματική αιτία των συμπτωμάτων της.

Ακόμα και μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχαν ταυτοποιηθεί ορισμένοι πελάτες του εστιατορίου που μπορεί να κατανάλωσαν το προβληματικό πιάτο, επισημαίνει το δημοσίευμα και θέτει το εύλογο ερώτημα αν θα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο γρήγορα τα πράγματα.

 

(Πηγή: ΕΡΤ)