Αλλαξε ιδιοκτήτη η Λιόν μετά από 35 ολόκληρα χρόνια

Η γαλλική ομάδα μια από τις πλουσιότερες του κόσμου, περνά από τα χέρια του Ζαν Μισέλ Ολάς στον Αμερικανό Τζον Τέξτορ.
Open Image Modal
Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λυών, Ζαν-Μισέλ Ολάς (δ) και ο Αμερικανός επιχειρηματίας Τζον Tέξτορ (αρ.) ποζάρουν στο τέλος μιας συνέντευξης Τύπου για να ανακοινώσουν την πώληση μεγάλου μεριδίου του συλλόγου στην Textor's Eagle Football Holdings, στο Decines-Charpieu, κοντά στη Λυών, στις 21 Ιουνίου 2022
OLIVIER CHASSIGNOLE via Getty Images

Η Ολιμπίκ Λιόν, ένα από τα πλουσιότερα ποδοσφαιρικά κλαμπ όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης, άλλαξε χέρια έπειτα από 35 χρόνια, με τον Αμερικανό Τζον Τέξτορ να γίνεται ο νέος μεγαλομέτοχος του γαλλικού συλλόγου αντί του Ζαν-Μισέλ Ολάς.

Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων και επτά αναβολές από τον Σεπτέμβριο, ο Τζον Τέξτορ είναι πλέον επίσημα ο βασικός μέτοχος της Λιόν. Σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, η OL Groupe ανακοινώνει την πώληση του 77,49% του κεφαλαίου της στην αμερικανική εταιρεία Eagle Football, ιδιοκτησίας του Τέξτορ.

 «Η OL Groupe είναι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσει ότι η ολοκλήρωση των εργασιών με την Eagle Football έχει πλέον πραγματοποιηθεί».

Το 77,49% του πακέτου των μετοχών πέρασε στον επιχειρηματία Τζον Τέξτορ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 86.000.000 ευρώ. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος της εποχής του Ζαν Μισέλ Ολάς, έπειτα από 35 χρόνια.

 

 

«Σήμερα γίνεται ένα νέο ξεκίνημα στη Λιόν. Έπειτα από τέσσερις μήνες εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων με τον Ζαν Μισέλ Ολά και τους συνεργάτες, είμαστε περήφανοι που φτάσαμε σε αυτήν την εξαιρετική συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής της Eagle Football.

Ο 57χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης της Μποταφόγκο στη Βραζιλία και συνιδιοκτήτης της Κρίσταλ Πάλας στην Αγγλία, ενώ έχει και την πλειονότητα των μετοχών της βελγικής Μόλενμπεκ.

Ο 73χρονος Ολάς, του οποίου η ατομική περιουσία υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ , αναδείχτηκε πριν από δύο χρόνια ως ο «καλύτερος πρόεδρος στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου» από το περιοδικό France Football. Ανέλαβε τη Λιόν τον Ιούνιο του 1987 μετά από παρότρυνση του πρώην προέδρου της Μαρσέιγ, Μπερνάρ Ταπί σε τηλεοπτικό σόου. Η Ολιμπίκ Λιόν βολόδερνε εκείνη την εποχή στις χαμηλές θέσεις της Β′ κατηγορίας του γαλλικού πρωταθήματος.

Μέσα σε δύο δεκαετίες ο Ολάς όχι μόνο τακτοποίησε τα χρέη της Λιόν αλλά την έφερε στην ελίτ της Ευρώπης αγωνιστικά και οικονομικά. Από το 2002 η ομάδα κάτεκτησε επτά σερί πρωταθλήματα Γαλλίας και έπαιξε 11 φορές στο Τσάμπιονς Λιγκ, φτάνοντας στους ημιτελικούς το 2009-2010 και το 2019-2020.

Τον Απρίλιο του 2008, το περιοδικό Forbes κατέταξε τη Λιόν ως τη δέκατη τρίτη πιο πολύτιμη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο. Το περιοδικό αποτίμησε την αξία του συλλόγου σε 408 εκατομμύρια δολάρια (368 εκατομμύρια ευρώ), εξαιρουμένου του χρέους. Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, οι λογιστές της Deloitte κυκλοφόρησαν την ετήσια Deloitte Football Money League, όπου η Λιόν βαθμολογήθηκε στη δωδέκατη θέση, με ετήσια έσοδα 155,7 εκατομμυρίων ευρώ για τη σεζόν 2007–08.

Τα κέρδη της Λιόν οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις εξαιρετικές διαπραγματευτικές ικανότητες του Ολάς, ειδικά στις μεταγραφές. Υπό ημερών του η Λιόν γέμισε τα ταμεία της από τις πωλήσεις παικτών όπως οι Μικαέλ Εσιέν, Μαχαμαντού Ντιαρά, Καρίμ Μπενζεμά, Φλοράν Μαλουντά, Ερικ Αμπιντάλ και Τιάγκο Μέντες σε κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης έναντι ποσών από 15 έως 38 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από L’Equipe