Αλλαγή πορείας και αφηγήματος από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Κυματοθραύστης τριών μετώπων με στόχο την ανάσχεση της διασποράς και την θωράκιση της κοινωνίας.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Σε νέα στρατηγική καταφεύγει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακόψει την επιθετική διασπορά της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, βλέποντας τους αριθμούς των κρουσμάτων, των νεκρών και εσχάτως των διασωληνωμένων ασθενών να σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται τώρα να μπει ένας «κυματοθραύστης» σε τρία μέτωπα, ώστε να ανακοπεί η ραγδαία εξάπλωση του ιού, να ανασάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που τις τελευταίες ημέρες δέχεται μεγάλη πίεση, και εν τέλει να θωρακιστεί η ελληνική κοινωνία απέναντι σε αυτή την εξαιρετικά μολυσματική και πολύ επικίνδυνη ασθένεια.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το δεύτερο εθνικό lockdown, που βρίσκεται σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου, θα πάρει παράταση (σ.σ. κανονικά λήγει στις 30 Νοεμβρίου) μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Νέο αφήγημα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας, έκανε την αυτοκριτική του σχετικά με τις δράσεις και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί νωρίτερα.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση φεύγει πλέον από τη ρητορική της επιτυχημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, από τη στιγμή που η επιδημιολογική πορεία της χώρας διαγράφει μια ανησυχητική τροχιά, και μετατοπίζεται σε προς ένα νέο αφήγημα σύμφωνα με το οποίο «όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετά και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους», προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Εξάλλου, η έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα δεν έχει φτάσει καν στο αποκορύφωμά της, κάτι που αναμένεται να συμβεί ίσως την επόμενη εβδομάδα. Από τη στιγμή, λοιπόν, που είμαστε κοντά στο «πικ», πρέπει να καταστεί σαφές με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους ότι δεν χωρά κανένας εφησυχασμός και πως άπαντες πρέπει να συμβάλλουν στην αναχαίτιση της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων.

Στρατηγική εμβολιασμού

Μετά τις τελευταίες θετικές εξελίξεις με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό, η ελληνική κυβέρνηση καταπονεί ήδη τη στρατηγική της για τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού, ώστε τους επόμενους μήνες να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η περιβόητη «ανοσία της αγέλης».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το δυνητικό εμβόλιο - όταν αυτό έρθει - θα διατεθεί δωρεάν σε όλους ανεξαιρέτως και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι, στο πρώτο εξάμηνο του 2021, «θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση».

Ο Κ.Μητσοτάκης δεν διευκρίνισε αν ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός, όμως σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να πειστεί σύσσωμη η ελληνική κοινωνία ότι είναι απαραίτητος. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι απλά αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές», διεμήνυσε.

Μπλόκο σε πορείες και συγκεντρώσεις

Ο τρίτος άξονας στον οποίο στρέφεται η κυβερνητική στρατηγική απέναντι στην πανδημία, είναι η αποτροπή μαζικών διαμαρτυριών, πορειών και συναφών συγκεντρώσεων, όπου σημειώνεται μεγάλος συνωστισμός, καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Για να αποφευχθούν, λοιπόν, τα λάθη του παρελθόντος, υιοθετείται μια πιο «επιθετική» συμπεριφορά απέναντι σε τέτοιες ενέργειες, αρχής γενομένης από την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει σχέδιο με 4.000 αστυνομικούς επί ποδός, αύρες και drone σε ετοιμότητα, με στόχο να εφαρμοστεί η απαγόρευση των συγκεντρώσεων, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται, εξάλλου, και οι αδιάκοποι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ σε όλη τη χώρα μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους παραβάτες αψηφούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.