Αλλαγή σχεδίου και ρυθμών ετοιμάζουν οι τράπεζες για το πρώτο εξάμηνο του 2019 προκειμένου να τρέξουν το πρόγραμμα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενοι διάστημα θα αυξηθούν οι πλειστηριασμοί κατοικιών των οποίων οι δανειολήπτες τους δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.
Οι πρώτες κινήσεις περιλαμβάνουν πλειστηριασμούς ακινήτων με αξία γύρω από τις 100.000 ευρώ τα οποία έχουν υποθηκευτεί από τους δανειολήπτες. Οι υποθέσεις αφορούν στεγαστικά δάνεια τα οποία ήδη έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες καθώς οι δανειολήπτες έχουν σταματήσει να τα εξυπηρετούν.
Αυτό σημαίνει ότι οι υποθέσεις αφορούν δάνεια τα οποία έχουν καταγγελθεί πάνω από 2 χρόνια και οι ιδιοκτήτες τους είτε δεν μπόρεσαν, είτε δεν ενδιαφέρθηκαν να προχωρήσουν σε αποπληρωμή ή ρύθμιση του δανείου τους.
Το γεγονός αυτό δείχνει αλλαγή στρατηγικής εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες μέχρι τώρα στόχευαν κυρίως σε ακίνητα μεγαλύτερης αξίας. Ωστόσο, οι ασφυκτικές πιέσεις των Ευρωπαϊκών ελεγκτικών αρχών προκειμένου να τρέξει το πρόγραμμα μείωσης των «κόκκινων» δανείων και να επιτευχθούν οι στόχοι φέρνουν αλλαγές και στην πολιτική τους.
Οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη
Νέα εποχή στους πλειστηριασμούς θα φέρει και η εφαρμογή των νέων ορίων για το νόμο Κατσέλη μετά τη λήξη της ισχύς της δίμηνης παράτασης που αποφάσισε η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Θεσμούς. Οι πιέσεις από την πλευρά των τραπεζών και των Ευρωπαϊκών αρχών για μείωση των ορίων, εν μέρει πιάνουν τόπο.
Μπορεί οι αρχικές προτάσεις για μείωση των ορίων για την αντικειμενική αξία του σπιτιού ακόμα και στις 70.000 ευρώ να μην έχουν εγκριθεί, ωστόσο είναι δεδομένο ότι τα παλιά όρια δεν θα ισχύουν μετά το τέλος Φεβρουαρίου.
Αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός πρώτων κατοικιών θα βρεθούν στη «διακεκαυμένη ζώνη» των πλειστηριασμών. Προς το παρών η άτυπη συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες προκειμένου να μην υπάρχουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και ειδικά μικρής αξίας, εφαρμόζεται.
Οι πιέσεις όμως προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την μείωση των κόκκινων δανείων, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο χρόνο ο οποίος υπάρχει για την επίτευξη των στόχων φαίνεται πως αλλάζει τη στάση των τραπεζών. Σε ότι έχει να κάνει με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας πληροφορίες αναφέρουν ότι η αλλαγή στη στάση των τραπεζών θα φανεί το επόμενο διάστημα.
Η ακτινογραφία των δανείων
Κάτι λιγότερο από τα μισά στεγαστικά δάνεια αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο «κόκκινο». Συγκεκριμένα τα 27,5δις ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα σε σύνολο 62 δις ευρώ που είναι τα στεγαστικά δάνεια. Από αυτά τα 27,5δις ευρώ των «κόκκινων» δανείων, τα 11,8δις ευρώ οι τράπεζες τα έχουν ήδη καταγγείλει, προχωρώντας τις διαδικασίες είσπραξης.
Το ανησυχητικό είναι ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι πολύ κοντά στη διαδικασία καταγγελίας βρίσκονται ακόμα 8,5δις ευρώ, καθώς οι δανειολήπτες τους έχουν καθυστερήσει για περισσότερο από ένα χρόνο την πληρωμή της δόσης τους, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.