Αλλαγή σκυτάλης σήμερα. Η Ελληνική Δημοκρατία θα έχει στην κορυφή της νέο Πρόεδρο. Στις 11.00, μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ορκίζεται ο κύριος Κωνσταντίνος Τασούλας. Μετά θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια με αυτοκινητοπομπή θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Με βάση το πρωτόκολλο, εκεί θα τον αναμένει η απελθούσα (σε λίγες ώρες) Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ανταλλαγή ευγενικών φιλοφρονήσεων, αποχαιρετισμός στην έξοδο και αναχώρηση της τέως Προέδρου, με όλα τα εφόρου ζωής προνόμια που προβλέπει η Πολιτεία.
Χθες είχε αναχωρήσει πρώτη η Καλυψώ. Η προεδρική ψιψίνα που η κα Σακελλαροπούλου είχε βρεί στην Κάλυμνο. Και μπράβο της. Εξ άλλου τετράποδο, αλλά πρωθυπουργικό, παρεπιδημεί στο απέναντι γωνιακό κτήριο. Το Μέγαρο Μαξίμου. Ο χαριτωμένος Πίνατ που είχε υιοθετήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Απρίλιο του 2021, από το καταφύγιο της Φιλοζωικής Ένωσης Ηλιούπολης. Και σε αυτόν ένα μεγάλο μπράβο.
Βεβαίως δεν ξέρω αν η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου πήρε μαζί της και κάποιες από τις Ελληνικές σημαίες που της είχαν χαρίσει σε διάφορες επισκέψεις σε στρατόπεδα της χώρας. Απλά να υπενθυμίσω ότι λίγο καιρό μετά την ενθρόνιση της στο Προεδρικό, έβγαλε την επίσημη σημαία της Δημοκρατίας, με τα χρυσά κρόσια, που επί Προκόπη Παυλόπουλου ήταν ανάμεσα στη πολυθρόνα της και στον καναπέ που κάθονταν οι επίσημοι επισκέπτες της. Το σύμβολο να κοσμεί τα τηλεοπτικά και φωτογραφικά πλάνα. Και αυτό γίνεται στα επίσημα γραφεία όλων των Αρχηγών κρατών σε όλη την οικουμένη. Από τον Λευκό Οίκο, το Κρεμλίνο, το Σπίτι του Λαού, μέχρι τη Ζιμπάμπουε και το Τατζικιστάν. Όχι, όμως στην Ηρώδου Αττικού. Χτυπήστε ενδεικτικά στο Google Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκης και Παυλόπουλος - Τσίπρας και θα καταλάβετε.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη πρόεδρος δεν άφησε κάποιο ιδιαίτερο προεδρικό αποτύπωμα. Αποτύπωμα, πάντως, που είχε αφήσει έντονα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πολύ περισσότερο όταν ήταν πρόεδρος στον 5ο τμήμα. Εκεί όπου έφερνε τα πάνω - κάτω με τα οικολογικά της κολλήματα και τις αρνητικές αποφάσεις της και μάλιστα σε σημαντικές επενδύσεις όπου θα μπορούσε να βρεθεί η χρυσή τομή. Μα μην τις χάνει η Ελλάδα. Αυτό, τουλάχιστον, έλεγαν εκείνοι που είχαν εμπλακεί μαζί της.
Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της στο Προεδρικό Μέγαρο, φεύγει με Άριστα. Ιδιαίτερα αγαπητή σε όλο το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Εξαιρετική η σχέση και συνεργασία.
Αλλά με ερωτηματικά η πρώτη επιλογή/αποδοχή της στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα της Προεδρίας. Δύο χρόνια κοντά της ο υπηρετών σήμερα ως Πρέσβης μας στη Πορτογαλία, Βασίλης Παπαδόπουλος, περισσότερο γνωστός για τις συγγραφικές του, λογοτεχνικές του, ιστορικές, λαογραφικές επιδόσεις, παρά αυτές στο ΥΠΕΞ. Αποφεύγω να αναφερθώ στη προσωπική μου εμπειρία όταν υπηρετούσε στο Βουκουρέστι. Δεν χαλάω την εξαιρετική άποψη που αποκόμισα, όχι μόνο ως διπλωματικός συντάκτης, αλλά και εκ του σύνεγγυς. Κρατώ ότι στο Υπουργείο, μου τον περιέγραφαν όχι με διπλωματικά χαρακτηριστικά, αλλά ως λόγιο. Μέσα σε όλα, πράγματι ήταν βαθύς Σεφεριολόγος. Με αξιοζήλευτες συγγραφικές και διαλλεκτικές επιδόσεις.
Και στη συνέχεια η κα Σακελλαροπούλου το 2022 επέλεξε ως Γενικό Γραμματέα την πρέσβη ε.τ. Αλίκη Χατζή που ξεκίνησε από το Γραφείο του Γιάννη Καψή, στη συνέχεια πέρασε στο γραφείο της Ελισάβετ Παπαζώη, για να βρεθεί ως δεύτερη στο γραφείο του υπουργού Δημήτρη Δρούτσα στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Και με την αφυπηρέτησή της, ορίσθηκε Γενική Επιθεωρήτρια ΥΠΕΞ με επιλογή του πρώην Υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου. Πάντως το θεωρώ απίθανο εάν θα παραμείνει στη θέση αυτή των καθηκόντων, από τον Κωνσταντίνο Τασούλα.
Οφείλω όμως να προσθέσω ότι την διπλωματική παρτίδα στο πλευρό της κυρίας Σακελλαροπούλου, την έσωσε πολλάκις, η Διευθύντρια του Διπλωματικού της Γραφείου Μάγια Σολωμού, Πρέσβης τώρα, από τα τέλη του 2024 στο Ισραήλ. Κυρίως στα πρώτα δύο χρόνια, ευτυχώς που υπήρχε εκεί. Από προσωπική εμπειρία, κορυφαία διπλωμάτης, Πρέσβυς Α’.
Το δια ταύτα είναι ότι το κεφάλαιο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έκλεισε. Και ανοίγει από σήμερα άλλο, με έναν πολύπειρο πολιτικό και με βαθύ γνώστη της ελληνικής ιστορίας. Βεβαίως και υπήρξε κομματική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να καταλαγιάσει το ακραιφνές νεοδημοκρατικό μπλοκ στο εσωτερικό του κόμματος. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι δεν θα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Με άλλη βαρύτητα στο πολιτικό του λόγο σε σχέση με την απελθούσα. Χωρίς να γνωρίζω εάν θα μπαλαντζάρει ή τί επιλογές θα κάνει μεταξύ ρητορικής Γεραπετρίτη και ρητορικής Δένδια.
Σε ό,τι αφορά Τέμπη και έγγραφο της Δικαιοσύνης αφημένο στο συρτάρι του, αυτό έχει καταρριφθεί από δηλώσεις που έκαναν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣυΡιζΑ, όπως Όλγα Γεροβασίλη και Νίκος Παππάς.
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν αντιδράσεις για την επιλογή και εκλογή του από κόμματα της αντιπολίτευσης. Από σήμερα αυτές θα πρέπει να εκλείψουν. Με πολλά σημαντικά εσωτερικά αλλά και καυτά εξωτερικά ζητήματα, ο νέος ΠτΔ, γύρω από τον ίδιον, χρειάζεται την συσπείρωση και δημόσια στήριξη του πολιτικού κόσμου. Το θεωρώ αυτονόητο.