Αλλαγή ταχύτητας στους εμβολιασμούς τον Απρίλιο

1,7 εκατ. δόσεις αναμένεται να λάβει η Ελλάδα εντός του μήνα, ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 65-69.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Σε νέα φάση με περνούν τον Απρίλιο οι εμβολιασμοί στη χώρα μας με αλλαγή ταχύτητας και σημαντική αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, όπως προανήγγειλε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα (29/3).

Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι τώρα, 26.000 εμβολιασμοί και από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα συνολικά 1.630.000 εμβολιασμοί. Eχει εμβολιαστεί ποσοστό 10,14% με μία δόση.

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά και από 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 65-69. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει ότι από την 1η Απριλίου θα ενταχθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα και σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκονται πάνω από 1.000.

Επίσης, σε ανθρώπους με σοβαρή αλλεργία θα δοθεί η δυνατότητα να δηλώνεται αυτό και να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός τους σε κάποιο νοσοκομείο.

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε νέο μηχανισμό αναπλήρωσης με λίστα αναμονής -για τις αδιάθετες δόσεις θα επιλέγεται μελλοντικό ραντεβού- και επίσης ανακοίνωσε ότι στο μηχανισμό αναπλήρωσης θα μπουν και οι οι εκπαιδευτικοί αυτή την εβδομάδα εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε για τον Απρίλιο προγραμματίζονται 1.500.000 εμβολιασμοί και σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η Pfizer θα παραδώσει περισσότερες από 1.100.000 δόσεις, η εταιρεία AstraZeneca 450.000 δόσεις και η Moderna 100.000 δόσεις. Η εταιρεία Johnson&Johnson θα παραδώσει 1,2 εκατομμύρια δόσεις προς τη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο (70.000 δόσεις τον Απρίλιο συν 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο).

«Εντυπωσιακή» είναι, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, η πρόθεση συμμετοχής της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών, καθώς από όταν άνοιξε η σχετική πλατφόρμα έχουν κλειστεί τουλάχιστον 230.000 ραντεβού.

Την επόμενη Παρασκευή 2 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών.

Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πόσοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα ανά ηλικιακή ομάδα είπε ότι ήδη υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στην ηλικιακή ομάδα των 70-75 ετών, η οποία ξεπερνά το 50% και ότι αντίστοιχα στις ηλικιακές ομάδες 60-64 ετών έχει εμβολιαστεί το 55%, στους 75-79 ετών το 75%, στους 80-84 ετών το 64% και στους άνω των 85 ετών το 60% .

Σε σχετική ερώτηση για το πόσες δόσεις εμβολίου αναμένονται το καλοκαίρι και ποτέ θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού ο κος Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «δεν έχουμε ακόμα επιβεβαιωμένες όλες τις παραδόσεις αλλά οι εμβολιασμοί μπορούμε να πούμε ότι αυξάνονται σημαντικά τους 2 επόμενους μήνες».

Θεοδωρίδου: Υπάρχει υπερεκτίμηση των αλλεργιών

Υπερβολικό χαρακτήρισε τον φόβο για το θέμα των αλλεργιών σε άτομα που φτάνουν στο σημείο να ακυρώσουν ακόμα και τα ραντεβού τους για εμβολιασμό κατά της COVID -19 η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Oπως προσέθεσε ακόμη και γιατροί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ζήτημα των πιθανών αλλεργικών αντιδράσεων και τόνισε πως «μόνο όσοι έχουν εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κατά το παρελθόν, η οποία μάλιστα δεν συνδέεται με συγκεκριμένο αίτιο και έχει χρειαστεί η ενδοφλέβια χορήγηση ειδικού φαρμάκου για την αντιμετώπισή της» έχουν λόγο να ενημερώνουν τους γιατρούς τους πριν από τον εμβολιασμό.

Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι γίνεται μια υπερεκτίμηση των αλλεργιών και εξήγησε πως οι κοινές και συνηθισμένες αλλεργίες δεν αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό. Κοινές αλλεργίες σε φάρμακα, σε εποχικά αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, βαφές, χρώματα, και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις δεν είναι λόγος να μην γίνεται το εμβόλιο τόνισε και προσέθεσε για τις εποχικές αλλεργίες ότι όσοι παίρνουν αντιισταμινικά φάρμακα αυτή την περίοδο καλό θα ήταν να μην τα πάρουν όταν θα πάνε για να κάνουν το εμβόλιο.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε μεγάλο μέρος της εισήγησης της αναφέρθηκε εκ νέου στο εμβόλιο της AstraZeneca, επισημαίνοντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεχίζει την έρευνα, τις τελευταίες 20 ημέρες, για να αποφανθεί αν υπάρχει αιτιώδης σχέση του εμβολίου με παρενέργειες θρόμβωσης και θρομβοπενίας. Όπως είπε, έχουν καταγραφεί 28 περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο 17 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου και σημείωσε ότι σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν αρκετά πράγματα γι αυτή την παρενέργεια, την έγκαιρη διάγνωση της και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της. Όπως εξήγησε, τα πρώτα συμπτώματα που είναι ύποπτα και χρειάζονται προσοχή, εμφανίζονται μετά από 7 με 14 από τον εμβολιασμό. Είναι θορυβώδη και δεν μοιάζουν με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων. Πρόκειται για έντονο πόνο στο στήθος και την κοιλιά και κεφαλαλγία. Όλα αυτά τα έχουν κατά νου οι γιατροί και υπάρχει ευαισθητοποίηση για τον έγκαιρο εντοπισμό τους, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση, επισήμανε.

«Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει και η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca που είναι ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid» κατέληξε για το θέμα η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια, απαντώντας τέλος σε ερώτηση του ΑΠΕ –ΜΠΕ, αν οι εμβολιασμοί σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία θα συμβάλουν ώστε να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, είπε ότι «αυτό δεν συνάδει με το ποσοστό εμβολιασμών που έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί». Όπως εξήγησε μπορεί ο παππούς και η γιαγιά να έχουν εμβολιαστεί αλλά τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους δεν έχουν εμβολιαστεί. «Αν πάνε θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας» ξεκαθάρισε και προσέθεσε πως «υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που είναι δύο άνθρωποι και είναι και οι δύο εμβολιασμένοι και θέλουν να πάνε στο εξοχικό τους, εκεί τα πράγματα είναι πιο εύκολα».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)