Απόφαση ορόσημο της ΕΕ για την αγορά κρυπτονομισμάτων - Ψήφισε νομικό πλαίσιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφους 517 έναντι 38 θέσπισε σήμερα τους πρώτους κανόνες της αγοράς crypto στον κόσμο.
|
Open Image Modal
BENOIT TESSIER via Reuters

Σε μια πρωτοποριακή απόφαση προχώρησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο ψήφισε το πρώτο ολοκληρωμένο πακέτο κανόνων για την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Με 517 ψήφους υπέρ και μόλις 38 κατά, η ΕΕ γίνεται η πρώτη στον κόσμο που θεσπίζει κανόνες και πλαίσιο λειτουργίας των αγορών κρυπτογράφησης (MiCA) με την νομοθεσία να επιδιώκει να μειώσει τους κινδύνους για τους καταναλωτές που αγοράζουν κρυπτονομίσματα, ενώ παράλληλα καθιστά υπεύθυνες τις πλατφόρμες για τις περιπτώσεις που χάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των επενδυτών τους.

Οι κανόνες θα επιβάλουν μια σειρά από ρυθμίσεις στις πλατφόρμες κρυπτογράφησης και κανόνες διαφάνειας, στην αποκάλυψη, στην εξουσιοδότηση και στην εποπτεία των συναλλαγών, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δήλωση του.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Οι πλατφόρμες θα πρέπει στο εξής να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τις δραστηριότητές τους, ενώ οι πωλήσεις νέων κρυπτονομισμάτων θα υπόκεινται σε ρυθμίσεις.

Τα stablecoins όπως το tether και το USDC του Circle θα πρέπει να διατηρούν άφθονα αποθέματα ώστε να μπορούν να εξαργυρώσουν τα κρυπτονομίσματα σε περίπτωση μαζικών αναλήψεων. Τα μεγ΄λα και ισχυρά stablecoins, θα έχουν περιορισμό για συναλλαγές έως 200 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, ή ESMA, θα έχει την εξουσία να παρεμβάινει και να απαγορεύει ή να περιορίζει τις πλατφόρμες κρυπτογράφησης, εάν θεωρηθεί ότι δεν προστατεύουν σωστά τους επενδυτές ή απειλούν την ακεραιότητα της αγοράς ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η MiCA θα είναι υπέυθυνη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κρυπτονοπμισμάτων τις εξορύξεις και την κατανάλωση ενέργειας καθώς και τον αντίκτυπο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στο περιβάλλον.

Η Mairead McGuinness, Ευρωπαία επίτροπος για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, επαίνεσε την έγκριση του νόμου λέγοντας ότι οι κανόνες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται «από το επόμενο έτος».

Θετική η ανταπόκριση από την αγορά

Θετικοί ωστόσο εμφανίζονται και οι ιδιοκτήτες μεγάλων ανταλλακτηρίων με τον Andrew Whitworth, διευθυντή πολιτικής EMEA της blockchain Ripple, να δηλώνει ικανοποιημένος από την θέσπιση κανόνων από το ευρωπαικό Κοινοβούλίο αποκαλώντας την «ευλογία» καθώς θέτει «ένα σημαντικό ορόσημο στη βιομηχανία κρυπτογράφησης σε όλο τον κόσμο».

 «Η συνέπεια της εφαρμογής της νομοθεσίας σε όλη την ΕΕ θα είναι το κλειδί για την παροχή στις εταιρείες κρυπτογράφησης μιας λειτουργικής σαφήνειας για τη λειτουργία τους σε όλη την Ευρώπη και την προστασία από τον ακούσιο κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς», δήλωσε ο Whitworth στο CNBC μέσω email.

«Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η νομοθεσία εφαρμόζεται αναλογικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι προσφορές κρυπτογράφησης διαφορετικών εταιρειών, με βάση τα προφίλ κινδύνου των δραστηριοτήτων τους» συμπλήρωσε.

Ένα βήμα μπροστά από τις ΗΠΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης έναν ξεχωριστό νόμο που στοχεύει στη μείωση της ανωνυμίας που εμπλέκεται στις μεταφορές κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin και τα stablecoins, ψηφίζοντας 529 κατά 29 υπέρ της έγκρισης του κανονισμού Μεταφοράς Κεφαλαίων.

Αυτό σημαίνει, ότι ο λεγόμενος «κανόνας ταξιδιού», ο οποίος απαιτεί από τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες να ελέγχουν, να καταγράφουν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες τόσο για τον αποστολέα όσο και για τον παραλήπτη στις συναλλαγές κρυπτογράφησης, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

 Οι μεταφορές μεταξύ ανταλλακτηρίων και των λεγόμενων «self-hosted wallets» που ανήκουν σε ιδιώτες, θα πρέπει να αναφέρονται όταν το ποσό ξεπεράσει το όριο των 1.000 ευρώ, ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων που συχνά εμπορεύονται ψηφιακά νομίσματα για λόγους απορρήτου.

Σε tweet του, ο Changpeng Zhao, Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης στον κόσμο, δήλωσε ότι η εταιρεία του είναι «έτοιμη να κάνει προσαρμογές μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες ώστε να συμμορφωθεί πλήρως με τους κανόνες».

Να σημειωθεί ότι το Binance βρίσκεται υπό εξονυχιστικό έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές για τον τρόπο λειτουργίας του. Τον Μάρτιο, η Επιτροπή Μελλοντικής Εκπλήρωσης και Εμπορίας Εμπορευμάτων μήνυσε τους επικεφαλής της Binance, Zhao και Samuel Lim επειδή η εταιρεία προσέλκυσε ενεργά Αμερικανούς χρήστες χωρίς την σχετική άδεια.

Οι ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να χαλιναγωγήσουν την αγορά κρυπτονομισμάτων μετά την κατάρρευση και χρεοκοπία πολλών ανταλλακτηρίων. Τον Μάιο, το terra USD, ένα αμφιλεγόμενο stablecoin, κατέρρευσε με τους επενδυτές να χάνουν 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κατάρρευση του terraUSD προκάλεσε ντόμινο στον κλάδο, με εταιρείες, όπως η Three Arrows Capital, η BlockFi και η Voyager Digital να καταρρέουν κι αυτές ενώ η χρεοκοπία του FTX που ακολούθησε, του τέταρτου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης στον κόσμο, να απειλέι ολόκληρη την αγορά.

Η πρωτοποριακή απόφαση της ΕΕ την καθιστά ένα βήμα μπροστά από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες δεν έχουν ακόμη θεσπίσει επίσημους κανόνες για τον χώρο κρυπτογράφησης.

Μόλις τεθούν σε ισχύ οι νόμοι της ΕΕ, οι εταιρείες κρυπτογράφησης θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις άδειές τους σε μια ευρωπαϊκή χώρα για να «διαβιβάσουν» τις υπηρεσίες τους σε διάφορα κράτη μέλη.

Οι εταιρείες κρυπτογράφησης προσπαθούν να αποκτήσουν άδειες από διάφορες ευρωπαϊκές αρχές και να ανοίξουν νέα γραφεία εν αναμονή της έναρξης ισχύος του νόμου. Τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης Coinbase και Kraken έλαβαν πρόσφατα άδειες παρόχου υπηρεσιών κρυπτονομιμάτων στο Δουβλίνο ενώ η blockchain Ripple δεν έχει ακόμη λάβει τη σχετική άδεια.

Πηγή: CNBC