Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ με 3 ροφήματα για μνήμη-ξυράφι

Τα 2 βρίσκονται ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας και το τρίτο το διαθέτουμε κατά το ήμισυ. Για να δούμε...
Open Image Modal
alvaro gonzalez via Getty Images
Απλές αλλαγές στην καθημερινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής και της ενυδάτωσης, υπόσχονται να μας προφυλάξουν από τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Η φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς από εμάς καθώς τα χρόνια περνούν. Και όχι άδικα, αφού η καλή λειτουργία του εγκεφάλου θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία και τη συνολική μας ευεξία. Και ειδικά σε μια εποχή με διαρκώς αυξανόμενες διαγνώσεις περιστατικών με γνωστικά ζητήματα, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ. (Σ.σ. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία άνοιας σε ένα ποσοστό 60-70% του συνόλου). 

Κι ενώ πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής συμβάλλουν στη γνωστική εξασθένηση, τα καλά νέα είναι ότι οι απλές αλλαγές στην καθημερινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής και της ενυδάτωσης, υπόσχονται να μας προφυλάξουν.

Ναι αλλά πώς;

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να υποστηρίξουμε την υγεία του εγκεφάλου είναι μέσω των ροφημάτων που πίνουμε καθημερινά. Είτε προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη μνήμη μας, είτε αγωνιζόμαστε να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας, τα σωστά ποτά μπορούν να τροφοδοτήσουν τον εγκέφαλό μας με ένα σύνολο από υπερπολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αυτό δεν είναι από μόνο του πολύ αισιόδοξο;

Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Δρ. Ρόμπερτ Λοβ, ορισμένα ποτά όχι μόνο βελτιώνουν τη μνήμη, αλλά μπορούν επίσης να περιορίσουν τον κίνδυνο άνοιας σε ποσοστό έως και 40%. Ποια είναι όμως αυτά τα ροφήματα;

1. Το πράσινο τσάι

«Έρευνα από την Ιαπωνία, με περισσότερους από χίλιους συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είδαν 43% μείωση των συμπτωμάτων άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν πράσινο τσάι», σημειώνει ο δρ. Λοβ.

Το μυστικό πίσω από το πράσινο τσάι βρίσκεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα, σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες διαθέτουν αντιφλεγμονώδη οφέλη που συμβάλλουν στην προστασία των εγκεφαλικών μας κυττάρων από τυχόν βλάβες.

Συν τοις άλλοις, το πράσινο τσάι είναι δημοφιλές για τη μοναδική ιδιότητα του να βελτιώνει την εστίαση και τη συγκέντρωση. Για όλους αυτούς τους λόγους, η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στη μνήμη και στη λειτουργία του εγκεφάλου, καθιστώντας το εν λόγω ρόφημα κορυφαία επιλογή για όσους επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις γνωστικές μας ικανότητες.

Και το πράσινο τσάι, είναι και ιδανικό για όσους παλεύουμε να χάσουμε κιλά. Δηλαδή δύο σε ένα. Υπέροχο;

2. Ο καφές

Το δεύτερο ποτό στη λίστα του δρ. Λοβ είναι ο αγαπημένος μας καφές. Ο καφές είναι επίσης εξαιρετικός για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς είναι και αυτός πλούσιος σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι απαραίτητες για τα βακτήρια του εντέρου μας. Και ως γνωστόν ό,τι είναι καλό για το έντερο μας, είναι ευεργετικό και για τον εγκέφαλό μας.

Ο καφές - ω τι έκπληξη! - περιέχει επίσης καφεΐνη, η οποία βελτιώνει τη δυνατότητα εστίασης αλλά και τη μνήμη μας. Μάλιστα, για τους μαθητές ή οποιονδήποτε θέλει να συγκρατήσει ένα σύνολο από πληροφορίες, η κατανάλωση καφέ μετά το διάβασμα ή την παράδοση του μαθήματος μπορεί να συνδράμει στη «σταθεροποίηση» των αναμνήσεων.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα απλό, καθημερινό τελετουργικό, με αδιανόητη σημασία για τις γνωστικές μας λειτουργίες. Απλώς, φροντίζουμε να κρατάμε φλεγμονώδη συστατικά όπως η υπερβολική ζάχαρη και οι παχυντικές κρέμες έξω από το μείγμα, καθώς αυτά μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στον μηχανισμό της μνήμης και της σκέψης.

3. To νερό εμπλουτισμένο με μαγνήσιο

Ο δρ. Λοβ τονίζει τη σημασία του να παραμένουμε ενυδατωμένοι. Τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική και πνευματική μας ευεξία. Η αφυδάτωση άλλωστε, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική «ομίχλη», οδηγώντας σε πιο αργή σκέψη και έλλειψη διαύγειας. Αντίθετα, η κατανάλωση αρκετού νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Και η προσθήκη μαγνησίου στο νεράκι μας, το καθιστά ακόμα πιο αποτελεσματικό.

Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία μας. Kαι μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, παίζει κεντρικό ρόλο και σε πολλές καίριες διεργασίες που συντελούνται στον εγκέφαλό μας. Κι όμως πολλοί - περίπου το 70% του πληθυσμού - δεν το προσλαμβάνουμε αρκετά μέσω της διατροφής μας. 

Για να σώσουμε τη ζημιά, ο γιατρός προτείνει τη χρήση σταγόνων μαγνησίου στο νερό, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε αρκετό από αυτό το απαραίτητο μέταλλο, το οποίο μειώνει τη γνωστική έκπτωση.

Το κλειδί βρίσκεται στον συνδυασμό

Κι αν μας αρέσουν ή έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε και τα τρία ποτά; Ακόμα καλύτερα. Δεν χρειάζεται να διαλέξουμε ένα και μοναδικό. Η ενσωμάτωση αυτών των τριών ποτών στην καθημερινή μας ρουτίνα μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη μας ακόμα πιο θεαματικά, να ενισχύσει την εστίαση και ίσως ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Οπότε, απολαμβάνουμε άφοβα.

ΠΗΓΗ: shefinds.com