Αλβανία: Η χώρα που αγαπάει και ο Θεός και ο γείτονας

Ο Κωστής Παπαγιώργης πίστευε ότι τόσο ο Έλληνας, όσο και η Ελλάδα, δεν θα βρεί τον δρόμο της, αν δεν γνωρίζει και δεν συμφιλιωθεί με την ιστορία και τη γειτονιά της.
|
Open Image Modal
ARMEND NIMANI via Getty Images

Όταν ένας Έλληνας μετοικεί στα Τίρανα, τον πρώτο καιρό η αλβανική πρωτεύουσα του επιφυλάσσει μία σειρά από ισχυρά πατατράκ. Δηλαδή μετά από τον πρώτο ισχυρό πολιτισμικό σεισμό, ακολουθούν ισχυρότατες μετασεισμικές δονήσεις.

Το πρώτο σοκ είναι τα ασκεπή φρεάτια στις άκρες του δρόμου, καθώς δεν υπάρχουν σιδερένια σκέπαστρα, σχάρες για να προστατεύουν τους περαστικούς. Το δεύτερο σοκ είναι ο χαοτικός τρόπος που οδηγούν, και το τρίτο, ένα δριμύ, άνευ προηγουμένου για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καυσαέριο, μία αδιανόητη πολυπαραγοντική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αν ο ανυποψίαστος μέτοικος τύχει να πεταχτεί ως το Δυρράχιο, γιατί του έλειψε η θάλασσα ή απλώς θέλει να χαιρετίσει την Αδριατική, θα βρεθεί μπροστά σε ένα καθηλωτικό θέαμα. Θα αντικρίσει ένα δάσος από θηριώδεις, πολυώροφες νεόδμητες πολυκατοικίες, εκ των οποίων οι περισσότερες παραμένουν κενές και ακατοίκητες, καθώς οι περισσότερες είναι προϊόντα και απότοκες οικονομικού εγκλήματος. Το ίδιο θέαμα και απαράλλαχτο αντικρίζει κανείς κατηφορίζοντας, σε Αυλώνα και Αγίους Σαράντα.

Αλλά και μέσα στα Τίρανα ορθώνονται πανύψηλοι πολυτελείς ουρανοξύστες, για τους οποίους, ο νεοαφιχθείς έχει την πρώτη και μόνιμη απορία: Σε περίπτωση ισχυρού σεισμού αυτά τα οικοδομήματα θα αντέξουν; Η αλβανική νομοθεσία επιβάλλει κάποιες προδιαγραφές; Και αν ναι, τηρούνται;

Τα Τίρανα είναι μία ιδιαίτερα γοητευτική πόλη, με τα ιστορικά κεντρικά κτίρια στο χρώμα της ώχρας, που είχαν χτίσει οι Ιταλοί, και τα λυγερά, ραδινά, ομπρελόσχημα, σκιερά πεύκα, της ίδιας ακριβώς ποικιλίας που συναντά κανείς στη Ρώμη. Η χώρα ολάκερη διαθέτει μία άγρια, ανεξημέρωτη ομορφιά, με την κυανή ακτογραμμή που εκτείνεται από τα Εξαμίλια μέχρι τη Χειμάρρα και τον Αυλώνα, τα πράσινα νερά και τις υπόλευκες όχθες του Αώου, και το αλπικό τοπίο στο εσωτερικό και τον Βορρά.

Η Αλβανία είναι η χώρα που αγαπάει ο Θεός, -πώς άλλως-, καθώς της έστειλε έναν Αναστάσιο, πρόσκοπο και πρωτεργάτη από το 1991, τα χρόνια της αλβανικής μεταπολίτευσης, σε κάθε ανθρωπιστική κρίση. Ο Μακαριώτατος με κλιμάκιο της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Κλινικής «Ευαγγελισμός», ήταν ο πρώτος θρησκευτικός ηγέτης που έσπευσε σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας των πληγέντων από τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου, για να ενημερωθεί, να συμπαρασταθεί, να δεσμευθεί ότι όλοι οι ναοί, οι μονές και τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ανοιχτά για να φιλοξενήσουν αστέγους.

Πρώτος όμως, στις 09.02 π.μ. ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, προκειμένου να εκφράσει την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του, ενώ ξεκινούσαν δύο ομάδες ΕΜΑΚ, οι οποίες μέχρι αυτήν τη στιγμή έχουν διασώσει δύο ανθρώπινες ζωές, που ήσαν επί ώρες εγκλωβισμένες στα συντρίμμια.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, την ίδια ημέρα, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια μετέβη στα Τίρανα για να δώσει αυτοπροσώπως το μήνυμα: «Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε».

Ο Κωστής Παπαγιώργης ενοχλούνταν που ο νεο-Έλληνας έχει συνεχώς στραμμένο το βλέμμα προς την Εσπερίαν, που μονίμως συνομιλεί με το Παρίσι, το Λονδίνο ή το Βερολίνο, αλλά αγνοεί τι συμβαίνει ή τι συνέβη λίγα χιλιόμετρα πέρα από τα ελληνικά σύνορα στη Βαλκανική. Πίστευε ότι τόσο ο Έλληνας, όσο και η Ελλάδα, δεν θα βρεί τον δρόμο της, αν δεν γνωρίζει και δεν συμφιλιωθεί με την ιστορία και τη γειτονιά της.

Η Αλβανία είναι η χώρα που κατά αμάχητο τεκμήριο αγαπάει και ο Θεός και ο γείτονας. Είμαι ευγνώμων που η τύχη, η ανάγκη, το καθήκον μου χάρισε αυτήν τη δεύτερη πατρίδα. Γείτονες, φίλοι, αγαπημένοι, τις δύσκολες αυτές ώρες, ο Θεός, όλοι οι θεοί να σας στέργουν.